Op de pedalen door Toscane

Tussen de groene heuvels met wijnvelden en olijfbomen, kleine dorpjes met knusse pleintjes en gezellige trattoria’s en wijnboerderijen inToscane is het goed fietsen. Het landschap verveelt nooit, steeds meer dorpjes en steden richten zich op fietsers en er zijn onderweg genoeg mogelijkheden voor een culinaire tussenstop. Bovendien biedt Toscane voor ieder wat wils, ook op fietsgebied: van vlakkere routes aan de kust tot ware beklimmingen in de Apuaanse Alpen.

Ook georganiseerde fietstochten zijn mogelijk, bijvoorbeeld via Biking Tuscany of Circolo degli Esploratori. In het schitterende natuurgebied van de Maremma kun je terecht bij Maremma in Bici.

In steeds meer steden kun je fietsen huren. In Lucca is een fietstocht over de stadsmuren een heerlijke manier om de stad te verkennen – van bovenaf kun je precies zien waar je na een rondje stadsmuur nog heen wil fietsen. Ook het centrum van Florence is, sinds het grotendeels autovrij is, steeds aantrekkelijker voor fietsers. De inwoners nemen zelf ook steeds vaker de fiets en de gemeente werkt hard aan goede voorzieningen, zoals fietspaden en stallingen.

De echte fietser, die niet terugdeinst voor een flinke beklimming, kan op de website van Climbbybike bijna 200 beklimmingen in Toscane vinden. Een echte uitdaging is het heroïsche parcours L’eroica, over de zogenaamde strade bianche (witte straten, van schelpen of zand) in de buurt van Siena.

De Nederlandse organisatie BajaBikes biedt in Florence fietstours door de stad aan, onder leiding van een Nederlandse of Engelse gids. Lees meer….