Agenda April

Het voorjaar is nu echt begonnen in Toscane. Planten en bloemen komen in bloei en de temperaturen zijn vaak al aangenaam. In onze Agenda van april vind je een overzicht van interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen in Toscane.

Gratis naar musea
Elke eerste zondag van de maand kun je in Italië gratis naar musea die door de Italiaanse staat worden beheerd, zo ook in Florence en Siena. In Florence hoef je op de eerste zondag van de maand geen entree te betalen voor de Galleria degli Uffizi, de Galleria dell’Accademia en de Medici-kapellen.

Antiekmarkt Arezzo
Het historische centrum van Arezzo verandert ieder eerste weekend van de maand in een walhalla voor antiekliefhebbers en koopjesjagers. De antiekmarkt van Arezzo is de grootste antiekmarkt van heel Italië, door de straatjes van de stad vind je ruim 500 kraampjes met antieke meubels en kroonluchters, maar ook tweedehands boeken, kunst, juwelen en allerlei delicatessen uit de streek.

arezzo-markt-antiek

Maggio Musicale Fiorentino
Tijdens Maggio Musicale kun je in Florence en omgeving tal van concerten, opera’s en andere muziekvoorstellingen bezoeken. Dit unieke muziekevenement dompelt de stad al ruim tachtig jaar lang onder in een heel scala aan muziek, dans, opera, ballet en theater. Van half april tot half juli.

Concerten Puccini
In Lucca, waar Puccini lange tijd heeft gewoond, wordt de concertreeks Puccini e la sua Lucca uitgevoerd. Elke donderdag, vrijdag en zaterdag kun je in de kerk van San Giovanni, waar Puccini gedoopt is, een concert bijwonen. Aanvang 19.00 uur. Kijk op de website voor het volledige programma.

Scoppio del Carro in Florence
Met Pasen is het oppassen geblazen in Florence! Op Eerste Paasdag wordt voor de Duomo namelijk een versierde ossenkar tot ontploffing gebracht. De traditie van de Scoppio del Carro dateert uit de tijd van de kruistochten, toen men dit gebruik introduceerde om de wederopstanding van Jezus te vieren. Hoewel het in Florence inmiddels op een heel wat modernere manier gebeurt, is het nog steeds een meer dan indrukwekkend schouwspel. Lees ons artikel over de Scoppio del Carro.

florence-scoppio-carro

Bevrijdingsdag
Il Giorno della Liberazione, Bevrijdingsdag, wordt in Italië nog elk jaar op 25 april gevierd. Op die dag in 1945 werd Italië bevrijd van de Duitse bezetters én van het fascistische bewind van Mussolini. Het is elk jaar een officiële vrije dag. Veel musea, winkels en horecagelegenheden zijn gesloten en er zijn overal bevrijdingsfeesten.

Lucca Classica Music Festival
In Lucca wordt het Lucca Classica Music Festival gehouden. In theaters, musea, kerken en op pleinen vinden concerten plaats met klassieke muziek. De negende editie vindt in 2024 plaats van 24 tot en met 28 april.

Foto Antiquaria
Op de laatste zondag van april en september is het Piazza Grande in Arezzo the place to be voor liefhebbers van fotografie.

Bloemenzee in Lucca
Ieder jaar in het weekend van 27 april wordt een grote bloemenmarkt gehouden in het centrum van Lucca, de Fiera dei Fiori di Santa Zita. Het ovale Piazza dell’Anfiteatro verandert voor enkele dagen in een kleurrijke en geurige bloemenzee.