Agenda December

In december staat Toscane voor een groot deel in het teken van Kerst. In de meeste steden en dorpen zijn er sfeervolle kerstmarkten. Er zijn vaak talloze kraampjes met lekker eten en drinken, om cadeau te doen of om ter plekke van te genieten, kerstversieringen, kerstcadeautjes en panettones. De grootste kerstmarkten zijn te vinden in Siena, Florence, Lucca en Pisa. De jaarwisseling wordt ook in Toscane gevierd met vuurwerk en feesten.

Kerstmarkten

Mercato nel Campo, Siena
De Mercato nel Campo in Siena is een prachtige kerstmarkt, die het eerste weekend van december gehouden wordt op het beroemde plein Piazza del Campo. Voor even krijgt dit plein weer de functie die het ooit, tijdens de middeleeuwen, al had. Ongeveer honderdveertig kraampjes vullen het schitterende piazza, neergezet zoals de veertiende-eeuwse gemeentelijke richtlijnen dat voorschreven.

Fiera di San Michele di Natale, Lucca
Op 7 december start de kerstmarkt in Lucca. De markt bestaat uit meer dan zeventig kraampjes en vindt voornamelijk plaats op en om het Piazza San Michele. Naast decoraties voor in de boom en cadeaus voor eronder, kun je hier ook allerlei delicatessen kopen. In Lucca zijn er in december ook allerlei activiteiten.

La Fabbrica di Babbo Natale, Pisa
Tijdens het weekend van 8 december verandert het Stazione Leopolda in Pisa in de Fabbrica dei Babbo Natale – de fabriek of ‘werkplaats’ van de Kerstman. Het is een kerstmarkt met alles erop en eraan: van kerstspulletjes en cadeaus voor onder de boom tot aan allerlei delicatessen. Maar wat dit pas echt tot een ‘werkplaats van de Kerstman’ maakt, is het feit dat kinderen er, samen met de elven, naar hartenlust kunnen knutselen.

Kerst in Florence
Florence staat in december ook voor een groot deel in het teken van Kerst. Het centrum van de stad en de winkelstraten zijn sfeervol verlicht en versierd. Bij de Duomo staat een grote kerstboom en er zijn kerstmarkten op diverse plaatsen in de stad, zoals op Piazza Santa Croce en Piazza Santo Spirito.
Lees meer over Kerst in Florence in dit artikel.

Evenementen en Festivals

Festa della Madonna
Op 8 december vieren de Italianen het feest van de Immacolata Concezione – de onbevlekte ontvangenis van Maria. De hele dag staat in het teken van Maria, waardoor het feest in de volksmond ook wel Festa della Madonna wordt genoemd. Het is in Italië nog steeds een belangrijke feestdag. Veel mensen zijn vrij en er worden duizenden kaarsjes gebrand bij beelden van Maria, zowel thuis als in de kerk. Iedere stad geeft een eigen invulling aan de festiviteiten rondom Maria.

Exposities

Arte Senese – Siena
In het prachtige complex van de Santa Maria della Scala in Siena bewonder je van tot 8 januari 2023 de tentoonstelling Arte Senese – dal tardo Medioevo al Novecento, met schitterende kunstwerken uit Siena, van de late middeleeuwen tot de twintigste eeuw. De expositie omvat meesterwerken van onder anderen Pietro Lorenzetti, Tino di Camaino, Stefano di Giovanni, Giovanni Antonio Bazzi en Domenico Beccafumi.

Olafur Eliasson – Florence
Palazzo Strozzi in Florence biedt van tot 22 januari 2023 onderdak aan een tentoonstelling gewijd aan het werk van de IJslands-Deense kunstenaar Olafur Eliasson. Het is de grootste tentoonstelling ooit gehouden in Italië gewijd aan een van de meest originele en visionaire hedendaagse kunstenaars. Beroemd om zijn meeslepende installaties die zich richten op de bezoeker, gebruik makend van de omgeving. Meer over deze tentoonstelling in dit artikel.

Escher – Florence
Het Museo degli Innocenti in Florence biedt van 20 oktober 2022 tot 26 maart 2023 onderdak aan ongeveer tweehonderd werken van de Nederlandse kunstenaar en graveur Maurits Cornelis Escher, waaronder een aantal van zijn iconische werken waarin niets is wat het lijkt. In het museum in een voormalig weeshuis in Florence kun je onder meer Eschers hand die een reflecterende bol vasthoudt, zijn beroemde Metamorfosen en zijn Dag en Nacht zien. Meer informatie over deze tentoonstelling in dit artikel.

I Macchiaioli – Pisa
De tentoonstelling ‘I Macchiaioli’, in Palazzo Blu in Pisa, van 8 oktober 2022 tot 26 februari 2023, beschrijft de opwindende evolutie en revolutie van de Macchiaioli, een groep Italiaanse schilders die in de tweede helft van de negentiende eeuw het leven schonken aan een van de meest originele avant-gardes in Europa. De groep van jonge vooruitstrevende schilders was vooral in Toscane actief. Ze hielden zich verre van de conventies van de Italiaanse kunstacademies en schilderden vooral veel buiten om het natuurlijk licht te kunnen vangen op doek. Er zijn op de tentoonstelling in Pisa meer dan honderddertig werken te zien, afkomstig uit privécollecties en van grote musea zoals de Galleria degli Uffizi in Florence, de Galleria Nazionale d’Arte Moderna in Rome en de Galleria d’Arte Moderna di Genova.