Agenda Januari

Januari is een rustige wintermaand in Toscane. Markten en evenementen komen langzaam weer op gang. Op 5 januari start de winteruitverkoop in de winkels in Italië. In onze Agenda van januari vind je een overzicht van interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen in Toscane.

Evenementen en Festivals

Cavalcata dei Magi
In Florence wordt het feest van Driekoningen gevierd met een schitterende stoet. De drie wijzen uit het oosten trekken, gevolgd door een groot aantal figuranten, van het Palazzo Pitti via de Ponte Vecchio naar het Piazza della Signoria. Hier sluiten de vaandeldragers zich bij de stoet aan, waarna de tocht wordt voortgezet naar de Duomo, waar de drie wijzen hun geschenken aanbieden aan het kindje Jezus in de levende kerststal.

Saldi! Uitverkoop in Italië
Donderdag 5 januari 2023 start de grote uitverkoop in Italië! Vanaf die dag kun je in winkels, boetiekjes en outlet centra in Toscane twee maanden lang (merk)kleding kopen met kortingen die kunnen oplopen tot 70%! In Italië gelden wettelijke regels voor de uitverkoop. Zo is de officiële start van de winteruitverkoop, i saldi inverno, op de eerste donderdag van januari. De uitverkoop mag maximaal 60 dagen duren (in Florence dit jaar tot en met 5 maart) en bij de afgeprijsde artikelen moeten zowel de originele prijs als de korting, lo sconto, duidelijk vermeld staan.

Gratis naar musea
Elke eerste zondag van de maand kun je in Italië gratis naar musea die door de Italiaanse staat worden beheerd, zo ook in Florence en Siena. In Florence hoef je op de eerste zondag van de maand geen entree te betalen voor de Galleria degli Uffizi, de Galleria dell’Accademia en de Medici-kapellen.

La Befana
De Italiaanse kinderen worden in de nacht van 5 op 6 januari verwend door la Befana, een oude heks die op haar bezemsteel cadeautjes en snoep uitdeelt aan alle kleintjes die braaf zijn geweest. Wie te vaak stout was, krijgt slechts wat as en kolen. Via deze link lees je meer over La Befana.

Antiekmarkt Arezzo
Het historische centrum van Arezzo verandert ieder eerste weekend van de maand in een walhalla voor antiekliefhebbers en koopjesjagers. De antiekmarkt van Arezzo is de grootste antiekmarkt van heel Italië,door de straatjes van de stad vind je ruim 500 kraampjes met antieke meubels en kroonluchters, maar ook tweedehands boeken, kunst, juwelen en allerlei delicatessen uit de streek.

Concerten Puccini
In Lucca, waar Puccini lange tijd heeft gewoond, wordt de concertreeks Puccini e la sua Lucca uitgevoerd. Elke donderdag, vrijdag en zaterdag kun je in de kerk van San Giovanni, waar Puccini gedoopt is, een concert bijwonen. Aanvang 19.00 uur. Kijk op de website voor het volledige programma.

Palio di Buti
In Buti, een stadje in de buurt van Pisa, wordt de heilige Antonius (Sant’Antonio) op de eerste zondag na 17 januari geëerd met een palio, een paardenrace. De Palio van Buti is de eerste paardenrace van het jaar. Hoe dichter de zondag nadert, hoe meer de spanning stijgt. Net als in Siena is het een strijd tussen de verschillende contrade, wijken, van Buti om te zien welk paard het eerst de finish bereikt. Ook hier worden de paarden eerst naar de kerk van de contrada begeleid, waar ze worden gezegend en waar met de hele wijk wordt gebeden voor de overwinning.