Agenda Juli

Juli is de maand van de beroemde Palio van Siena op 2 juli en enkele grote zomerfestivals en muziekfestivals in Fiesole, Lucca, Pistoia en Torre del Lago. Spectaculair is het middeleeuwse feest in Monterriggioni en de La Giostra dell’Orso in Pistoia. In onze Agenda vind je een overzicht van een aantal interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen in juli in Toscane.

Evenementen en Festivals

Palio van Siena
Twee keer per jaar, op 2 juli en 16 augustus, houdt heel Siena de adem in, als de paarden van tien verschillende wijken om het beroemde schelpvormige plein Piazza del Campo rennen, tijdens de Palio van Siena.

siena-palio

Estate Fiesolana
Het Romeinse amfitheater in Fiesole, een mooi plaatsje net buiten Florence, vormt ’s zomers het toneel voor schitterende concerten en optredens tijdens het festival ‘Estate Fiesolana’ (Zomer in Fiesole). Het is een van de oudste openluchtfestivals van Italië. Tijdens de vijfenzeventigste editie van 21 juni tot en met 16 september 2022 geniet je deze zomer van muziek, theater, films en andere voorstellingen in het decor van het antieke Romeinse theater. Meer informatie en het programma op de website van Estate Fiesolana.

Lucca Summer Festival
Lucca is het toneel van het jaarlijkse Summer Festival. Het Piazza Napoleone vormt van 25 juni tot en met 31 juli 2022 het podium voor tal van Italiaanse en internationale artiesten, met vaak grote namen. Dit jaar komen onder anderen Paolo Conte, Liam Gallagher, Twenty One Pilots, John Legend, Robert Plant, Ben Harper, Zucchero en Justin Bieber.

Pistoia Blues Festival
Pistoia vormt elke zomer het toneel voor het Pistoia Blues Festival, een groots blues-spektakel waar in het verleden internationale sterren als BB King, The Doors en Eric Clapton hebben opgetreden. Dit jaar is het bluesfestival van 7 tot en met 17 juli en staan onder anderen de Simple Minds, Willie Peyote, Paolo Nutini, Gov’t Mule, Elisa en Manuel Agnelli op het programma.

Monteriggioni Festa Medievale
Zaterdag 9 en zondag 10 juli wordt Monteriggioni ingenomen door ridders in harnas, tijdens La Festa Medievale, een feest waarbij je je terug in de middeleeuwen waant, met vuurspuwers, bijzondere optochten en riddertoernooien.

Straattheaterfestival Mercantia
In juli wordt het Toscaanse Certaldo omgetoverd tot één groot theater, tijdens het internationale straattheaterfestival Mercantia. Je kunt je dan helemaal onderdompelen in muziek, theater, toneel en andere creatieve uitingen. In 2022 is de 34e editie van het festival van 13 tot en met 16 juli op de straten en pleinen van Certaldo.

Puccini Festival
Het Puccini Festival in Torre del Lago is een operafestival van internationale allure aan de oevers van het Lago Massaciuccoli in Toscane. Het festival vindt jaarlijks plaats in de periode eind juli tot eind augustus (in 2022 van 15 juli tot 30 augustus) De opera’s worden opgevoerd in een schitterend decor, gebouwd op het water. Tijdens dit festival worden de mooiste opera’s van Giacomo Puccini uitgevoerd! Via deze link vind je meer informatie.

Musart Festival
Van 16 tot 26 juli 2022 is het Piazza della Santissima Annunziata in Florence het swingende decor van het MusArt Festival. Met optredens van bekende, meest Italiaanse, artiesten.

La Giostra dell’Orso
De vier stadswijken van Pistoia, de Gouden Leeuw, de Griffioen, het Witte Hert en de Draak, gaan op 25 juli de strijd met elkaar aan tijdens de Giostra dell’Orso, de ‘berenstrijd’. De ruiters nemen het tijdens de paardenrace tegen elkaar op, waarbij ze vooral punten scoren door het doelwit in de vorm van een beer (het symbool van Pistoia) te doorboren.

Concert Andrea Bocelli
Eén keer per jaar geeft Andrea Bocelli een concert in het Teatro del Silenzio in Lajatico. In 2022 zal dat zijn op donderdag 28 juli. In het Teatro del Silenzio, het Theater van de Stilte, in Lajatico in Toscane is het 363 dagen per jaar precies zoals je verwacht bij een theater met deze naam, stil. Er zijn geen optredens, geen shows. Slechts een of twee maal per jaar, meestal in juli, wordt de stilte doorbroken en laat de schitterende akoestiek van het openlucht-theater van zich horen, als het de stem van de grote Italiaanse zanger Andrea Bocelli laat horen.

Exposities

Exposities in Florence
In Florence zijn enkele interessante exposities. Zo komen voor het eerst in de geschiedenis de drie Pietà’s van Michelangelo samen in het Museo dell’Opera del Duomo. En in Palazzo Strozzi en het Musei del Bargello is een grote expositie met het werk van Donatello, een van de grootste beeldhouwers aller tijden.
Meer informatie in de Agenda van Florence.

I pittori della luce (Lucca)
Tot 2 oktober 2022 kun je in de Ex Cavallerizza aan het Piazzale Verdi in Lucca terecht voor de tentoonstelling I pittori della luce – da Caravaggio a Paolini, met meer dan honderd schitterende werken van schilders die toveren met licht. Er zijn werken uit verschillende grote Italiaanse musea te zien, maar ook stukken uit (internationale) privécollecties die je nog niet eerder in deze samenstelling kon bekijken. Naast Caravaggio en Pietro Paolini schitteren onder meer Rubens, De Ribera, Preti, Bigot en Orazio Gentileschi in Lucca.

Pin It on Pinterest

Share This