Agenda Juni

Juni is een van de mooiste maanden om Toscane te bezoeken. De temperaturen zijn heerlijk, de natuur is nog mooi groen en het is er nog niet druk met toeristen. In de Agenda van juni veel traditionele evenementen en festivals en de eerste zomerfestivals gaan van start.

Evenementen en Festivals

Dag van de Republiek
Op 2 juni wordt in heel Italië La Festa della Repubblica gevierd, dé nationale feestdag. Sinds het op 2 en 3 juni 1946 gehouden referendum waarin de Italiaanse bevolking de republiek verkoos boven de monarchie, is deze dag een officiële vrije dag, die gevierd wordt met parades, vliegtuigshows en festiviteiten. Na 85 jaar een koninkrijk te zijn geweest, werd Italië in 1946 een republiek. Overal wappert de nationale driekleur op deze dag.

Gratis naar musea
Elke eerste zondag van de maand kun je in Italië gratis naar musea die door de Italiaanse staat worden beheerd, zo ook in Florence en Siena. In Florence hoef je op de eerste zondag van de maand geen entree te betalen voor de Galleria degli Uffizi, de Galleria dell’Accademia en de Medici-kapellen.

Antiekmarkt Arezzo
Het historische centrum van Arezzo verandert ieder eerste weekend van de maand in een walhalla voor antiekliefhebbers en koopjesjagers. De antiekmarkt van Arezzo is de grootste antiekmarkt van heel Italië,door de straatjes van de stad vind je ruim 500 kraampjes met antieke meubels en kroonluchters, maar ook tweedehands boeken, kunst, juwelen en allerlei delicatessen uit de streek.

arezzo-markt-antiek

Maggio Musicale Fiorentino
Tijdens Maggio Musicale kun je in Florence en omgeving tal van concerten, opera’s en andere muziekvoorstellingen bezoeken. Dit unieke muziekevenement dompelt de stad al ruim tachtig jaar lang onder in een heel scala aan muziek, dans, opera, ballet en theater. Van half april tot half juli.

Chianti Wine Festival
In de laatste week van mei en de eerste week van juni openen diverse wijnkastelen in de Chiantistreek van Toscane hun deuren voor publiek tijdens het Chianti Wine Festival. Er worden proeverijen, cursussen, tours en wandeltochten georganiseerd. Een ideale manier om de Chianto Classico beter te leren kennen!

Ferie delle Mesi
De Ferie delle Messi is een middeleeuws festival rond de oogst en vruchtbaarheid in San Gimignano tijdens het derde weekend van juni. Drie dagen lang middeleeuwse spelen, dans, muziek en feest in het historische centrum van San Gimignano. Dit straatfestival is voor San Gimignano de aftrap van de zomer. In de straten, stegen en op de pleinen vind je kraampjes met middeleeuwse producten, de inwoners hullen zich allemaal in middeleeuwse kledij en er is veel straattheater. Het hoogtepunt is de Corteo delle Messi op zondagmiddag, een optocht waarbij meer dan vijfhonderd deelnemers in middeleeuwse kostuums door de straten van het stadje trekken. Daarna begint het spektakel van de Giostra del Bastioni, waarbij ridders te paard een helm moeten proberen te raken.

Firenze Rocks
Firenze Rocks is een popfestival in Florence van 14 tot en met 15 juni 2024. In de Visarno Arena in het Parco delle Cascine genieten poploiefhebbers van bekende bands uit de hele wereld. Dit jaar staan onder andere Green Day, Metallica en de Red Hot Chili Peppers op het programma.

San Ranieri Pisa
Op 16 juni, de vooravond van het feest van San Ranieri, de patroonheilige van Pisa, viert de hele stad feest. Tijdens de Luminara di San Ranieri wordt er een grote braderie gehouden en door de hele stad trekken processies met inwoners in middeleeuwse kledij. ’s Avonds ontsteken de inwoners van Pisa meer dan zeventigduizend lumini, lichtjes, langs de gevels en achter de ramen van de palazzi langs de Arno. De dag erna, op 17 juni, is er een regatta, een roeiwedstrijd in middeleeuwse kledij, waarin de verschillende teams van Pisa het tegen elkaar opnemen.

Infiorata
Infiorata staat voor kleurrijk bloementapijten op straat. Eind mei en begin juni zijn deze te zien op meerdere plekken in Italië, in Toscane in Scarperia en Pitigliano (2 juni). De straten van de dorpjes worden dan versierd met duizenden bloemblaadjes in alle kleuren van de regenboog, die samen de mooiste afbeeldingen vormen.

Estate Fiesolana
Het Teatro Romano van Fiesole, een prachtig plaatsje net buiten Florence, is vanaf 4 juni tot 31 augustus 2024 het decor van de Estate Fiesolana, een van de oudste openluchtfestivals van Italië. Tijdens de zevenenzeventigste editie geniet je er deze zomer van muziek, theater, films en andere voorstellingen in het sfeervolle decor van het antieke Romeinse theater.

Il Gioco del Ponte
Op de Ponte di Mezzo in Pisa wordt elk jaar op de laatste zondag van juni Il Gioco del Ponte (‘het bruggenspel’) gehouden. De verschillende wijken van Pisa dagen elkaar dan uit om als eerste een acht ton wegende kar naar de andere kant van de brug te duwen. De strijd dateert uit de zestiende eeuw, toen men nog echt streed om de brug over de Arno.

Calcio Storico
Op 24 juni, de feestdag van San Giovanni (Johannes de Doper), de patroonheilige van Florence, verandert het Piazza di Santa Croce in een soort rugbyveld, als de Florentijnse wijken volgens traditie tegen elkaar voetballen. Op deze dag kun je genieten van het zogenaamde calcio storico, historisch voetbal. Of voetbal, eigenlijk is het Calcio Storico Fiorentino een combinatie van voetbal, rugby en worstelen. Al sinds 1530 strijden de verschillende wijken van Florence elk jaar op het Piazza Santa Croce om de overwinning.