Agenda Maart

In maart zien we de eerste tekenen van het voorjaar in Toscane. De eerste buitenevenementen vinden weer plaats (markten, palio’s en sagre) en het landschap wordt weer mooi groen. In onze Agenda van maart vind je een overzicht van interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen in Toscane.

Antiekmarkt Arezzo
Het historische centrum van Arezzo verandert ieder eerste weekend van de maand in een walhalla voor antiekliefhebbers en koopjesjagers. De antiekmarkt van Arezzo is de grootste antiekmarkt van heel Italië,door de straatjes van de stad vind je ruim 500 kraampjes met antieke meubels en kroonluchters, maar ook tweedehands boeken, kunst, juwelen en allerlei delicatessen uit de streek.

Concerten Puccini
In Lucca, waar Puccini lange tijd heeft gewoond, wordt de concertreeks Puccini e la sua Lucca uitgevoerd. Elke donderdag, vrijdag en zaterdag kun je in de kerk van San Giovanni, waar Puccini gedoopt is, een concert bijwonen. Aanvang 19.00 uur. Kijk op de website voor het volledige programma.

Festa della Donna
Op 8 maart vieren we Internationale Vrouwendag, een dag die in Nederland vaak vrij ongemerkt voorbij gaat maar die in Italië de prachtige naam Festa della Donna (Feest van de Vrouw) heeft gekregen. Italiaanse vrouwen krijgen die dag een bosje mimosa. Deze gele bloemen zijn hiermee tot symbool van de onderlinge solidariteit van vrouwen verworden. De bloemen van de mimosa staan ook symbool voor de vrouw zelf: ze zijn zeer kwetsbaar, maar toch bloeien ze na een koude winter als eerste weer op.

Gratis naar musea
Elke eerste zondag van de maand kun je in Italië gratis naar musea die door de Italiaanse staat worden beheerd, zo ook in Florence en Siena. In Florence hoef je op de eerste zondag van de maand geen entree te betalen voor de Galleria degli Uffizi, de Galleria dell’Accademia en de Medici-kapellen.

Antiche Camelie della Lucchesia
Elk voorjaar en najaar geniet je tijdens de Mostra delle Antiche Camelie in Sant’Andrea di Compito bij Lucca van kleurrijke camelia’s. In 2024 vinden de camelia-weekenden in het voorjaar (Mostra della Camelia Sasanqua a fioritura primaverile) voor de 35e keer plaats op 2 en 3 maart, 9 en 10 maart, 16 en 17 maart en op 23 en 24 maart. Meer informatie op de website.

Sagra delle Fritelle
Op 16 en 17 maart 2024 kun je in Montefioralle, een van de mooiste dorpjes van de Chianti-streek in Toscane, tijdens de Sagra delle Fritelle je hart ophalen aan fritelle, gefrituurde lekkernijen die vooral rondom carnaval worden gegeten én rondom 19 maart, de feestdag van Sint Jozef en in Italië tevens Vaderdag. De 48e editie van dit culinaire feest vindt traditiegetrouw plaats op het plein bij het kasteel van Montefioralle.

Palio dei Somari
In het dorpje Torrita di Siena, net buiten Siena, wordt op de eerste zondag na 19 maart een bijzondere palio gereden: de Palio dei Somari. Tijdens deze race zijn het ezels die het tegen elkaar opnemen.

Nieuwjaar in Florence
In Florence luidt men twee keer het nieuwe jaar in. Naast de officiële Nieuwjaarsdag, op 1 januari, vieren de Florentijnen ook op 25 maart het nieuwe jaar. Deze Nieuwjaarsdag wordt elk jaar op 25 maart gevierd, precies negen maanden voor Kerstmis, de geboorte van Jezus. Op 25 maart viert de kerk de Annunciatie (Santissima Annunziata), het moment waarop aartsengel Gabriël Maria vertelt dat ze zwanger is. Er zijn veel festiviteiten ter gelegenheid van het nieuwe jaar, waaronder een prachtige historische stoet die naar de SS Annunziata trekt, waar witte lelies worden neergezet bij het schilderij van de Annunciatie.
Lees meer over Nieuwjaar in Florence.

Giornate FAI di Primavera
Ontdek in het weekend van 23 en 24 maart 2024 de meest bijzondere palazzi, kerken, kastelen, parken en schatten van Italië. Veel monumenten en gebouwen die normaal gesproken gesloten zijn voor het publiek openen tijdens de Giornate FAI di Primavera hun deuren.