Agenda November

In november is het vakantieseizoen in Tocane voor een belangrijk deel afgelopen. Er zijn nog enkele leuke evenementen als wijnfeesten, culinaire festivals en traditionele dorpsfeesten. In onze Agenda vind je een overzicht van interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen in november in Toscane.

Evenementen en Festivals

Ognissanti en Giorno dei Morti
Ognissanti, Allerheiligen, is in Italië een nationale feestdag. Italianen gaan op 1 november gezamenlijk naar de kerk, om vervolgens uitgebreid te lunchen. In Toscane wordt de lunch besloten met Pan co’ Santi, Heiligenbrood.
Op de Giorno dei Morti, Dag van de Doden, worden alle overledenen herdacht. Ook nu gaat men naar de kerk, gevolgd door een bezoek aan het graf van dierbare overledenen.

Sint-Maarten
San Martino, oftewel Sint-Maarten, wordt in Italië niet zo gevierd als in sommige delen van Nederland en België, met lampionnenoptochten en een tochtje langs de deuren om al zingend snoep en ander lekkers op te halen. In de steden en dorpjes waar San Martino de patroonheilige is staat men er wel bij stil. In Lucca wordt elk jaar op 11 november in de Duomo di San Martino een feestelijke mis opgedragen ter ere van deze heilige.

Sagra del Cinghiale
Tijdens de Sagra del Cinghiale in Suvereto smul je van allerlei gerechten met cinghiale, wild zwijn. Al meer dan veertig jaar lang halen de inwoners van dit doprje in Toscane eind november alles uit de kast om de culinaire rijkdom die het zwijn geeft te vieren. Naast proeverijen zijn er historische optochten en demonstraties vaandelzwaaien en wordt er tot in de kleine uurtjes gefeest. De 54e editie vindt in 2022 plaats op 27 november, 4 en 8 december.

Witte Truffel Markt San Miniato
In november staat het stadje San Miniato in Toscane helemaal in het teken van La Sagra del Tartufo Bianco, het feest van de witte truffel. Veel Italiaanse witte truffels komen uit dit gebied en vooral in november worden ze volop gezocht en gevonden. Je kunt op de markt witte truffel proeven, maar ook genieten van producten die met witte truffel zijn bereid, zoals olijfolie, grappa, pecorino, wijn, kaas, ham en salami. Daarnaast bieden de restaurants in San Miniato en omgeving speciale truffelmenu’s aan.

Het festival heet officieel La Mostra Mercato Nazionale del Tartufo Bianco di San Miniato, maar ook de zwarte truffel wordt verkocht en in producten verwerkt die in de kraampjes worden aangeboden. Zoals altijd vindt het truffelfestival plaats in de laatste drie weekenden van november. In 2022 is dat op 12 en 13, 19 en 20 en 26 en 27 november.

Exposities

Arte Senese – Siena
In het prachtige complex van de Santa Maria della Scala in Siena bewonder je van 15 september 2022 tot 8 januari 2023 de tentoonstelling Arte Senese – dal tardo Medioevo al Novecento, met schitterende kunstwerken uit Siena, van de late middeleeuwen tot de twintigste eeuw. De expositie omvat meesterwerken van onder anderen Pietro Lorenzetti, Tino di Camaino, Stefano di Giovanni, Giovanni Antonio Bazzi en Domenico Beccafumi.

Olafur Eliasson – Florence
Palazzo Strozzi in Florence biedt van 22 september 2022 tot 22 januari 2023 onderdak aan een tentoonstelling gewijd aan het werk van de IJslands-Deense kunstenaar Olafur Eliasson. Het is de grootste tentoonstelling ooit gehouden in Italië gewijd aan een van de meest originele en visionaire hedendaagse kunstenaars. Beroemd om zijn meeslepende installaties die zich richten op de bezoeker, gebruik makend van de omgeving. Meer over deze tentoonstelling in dit artikel.

Escher – Florence
Het Museo degli Innocenti in Florence biedt van 20 oktober 2022 tot 26 maart 2023 onderdak aan ongeveer tweehonderd werken van de Nederlandse kunstenaar en graveur Maurits Cornelis Escher, waaronder een aantal van zijn iconische werken waarin niets is wat het lijkt. In het museum in een voormalig weeshuis in Florence kun je onder meer Eschers hand die een reflecterende bol vasthoudt, zijn beroemde Metamorfosen en zijn Dag en Nacht zien. Meer informatie over deze tentoonstelling in dit artikel.

I Macchiaioli – Pisa
De tentoonstelling ‘I Macchiaioli’, in Palazzo Blu in Pisa, van 8 oktober 2022 tot 26 februari 2023, beschrijft de opwindende evolutie en revolutie van de Macchiaioli, een groep Italiaanse schilders die in de tweede helft van de negentiende eeuw het leven schonken aan een van de meest originele avant-gardes in Europa. De groep van jonge vooruitstrevende schilders was vooral in Toscane actief. Ze hielden zich verre van de conventies van de Italiaanse kunstacademies en schilderden vooral veel buiten om het natuurlijk licht te kunnen vangen op doek. Er zijn op de tentoonstelling in Pisa meer dan honderddertig werken te zien, afkomstig uit privécollecties en van grote musea zoals de Galleria degli Uffizi in Florence, de Galleria Nazionale d’Arte Moderna in Rome en de Galleria d’Arte Moderna di Genova.

Pin It on Pinterest

Share This