Agenda November

In november is het vakantieseizoen in Tocane voor een belangrijk deel afgelopen. Er zijn nog enkele leuke evenementen als wijnfeesten, culinaire festivals en traditionele dorpsfeesten. In onze Agenda vind je een overzicht van interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen in november in Toscane.

Evenementen en Festivals

Ognissanti en Giorno dei Morti
Ognissanti, Allerheiligen, is in Italië een nationale feestdag. Italianen gaan op 1 november gezamenlijk naar de kerk, om vervolgens uitgebreid te lunchen. In Toscane wordt de lunch besloten met Pan co’ Santi, Heiligenbrood.
Op de Giorno dei Morti, Dag van de Doden, worden alle overledenen herdacht. Ook nu gaat men naar de kerk, gevolgd door een bezoek aan het graf van dierbare overledenen.

Lucca Comics & Games
Als je van strips en van spelletjes houdt, dan mag je Lucca Comics & Games niet missen. Het Toscaanse stadje wordt tussen 1 en 5 november omgetoverd tot een levend stripverhaal waar stripfiguren en spellen tot leven komen.

Sint-Maarten
San Martino, oftewel Sint-Maarten, wordt in Italië niet zo gevierd als in sommige delen van Nederland en België, met lampionnenoptochten en een tochtje langs de deuren om al zingend snoep en ander lekkers op te halen. In de steden en dorpjes waar San Martino de patroonheilige is staat men er wel bij stil. In Lucca wordt elk jaar op 11 november in de Duomo di San Martino een feestelijke mis opgedragen ter ere van deze heilige.

Sagra del Cinghiale
Tijdens de Sagra del Cinghiale in Suvereto smul je van allerlei gerechten met cinghiale, wild zwijn. Al meer dan veertig jaar lang halen de inwoners van dit doprje in Toscane eind november alles uit de kast om de culinaire rijkdom die het zwijn geeft te vieren. Naast proeverijen zijn er historische optochten en demonstraties vaandelzwaaien en wordt er tot in de kleine uurtjes gefeest. De 54e editie vindt in 2022 plaats op 27 november, 4 en 8 december.

Witte Truffel Markt San Miniato
In november staat het stadje San Miniato in Toscane helemaal in het teken van La Sagra del Tartufo Bianco, het feest van de witte truffel. Veel Italiaanse witte truffels komen uit dit gebied en vooral in november worden ze volop gezocht en gevonden. Je kunt op de markt witte truffel proeven, maar ook genieten van producten die met witte truffel zijn bereid, zoals olijfolie, grappa, pecorino, wijn, kaas, ham en salami. Daarnaast bieden de restaurants in San Miniato en omgeving speciale truffelmenu’s aan.

Het festival heet officieel La Mostra Mercato Nazionale del Tartufo Bianco di San Miniato, maar ook de zwarte truffel wordt verkocht en in producten verwerkt die in de kraampjes worden aangeboden. Zoals altijd vindt het truffelfestival plaats in de laatste drie weekenden van november. In 2023 is dat op 11 en 12, 18 en 19 en 25 en 26 november.