Agenda Oktober

Het najaar is in Toscane de tijd van lekker lang tafelen. Daarom worden er in oktober heel wat culinaire evenementen en feesten georganiseerd rond typische najaarsgerechten in Toscane, zoals polenta, wild zwijn, kastanjes, truffel en wijn.

Evenementen en Festivals

L’Eroica
L’Eroica is een bijzondere wielerkoers in de Chianti bij Siena in Toscane. Deze race is zo bijzonder omdat de route de deelnemers over de zogenaamde strade bianche, onverharde witte straten, voert. De wedstrijd gaat over diverse afstanden en wordt verreden op 30 september en 1 oktober 2023. Deelnemers rijden op fietsen die gemaakt zijn vóór 1987.

Wijnfestival Festa dell’Uva
Het wijnfestival Festa dell’Uva in Impruneta beleeft dit jaar zijn 97e editie, tussen 3 september en 1 oktober 2023. Zondag 1 oktober is de grote dag van het druivenfestival met een parade van prachtige dansgroepen en wagens.

Palio del Papero
Tijdens het tweede weekend van oktober kun je in het Toscaanse San Miniato genieten van de Palio del Papero, een ganzenrace. De gans die na honderdvijftig meter als eerste over de finish waggelt, wordt als een ware held onthaald.

Sagra del Tordo
In Montalcino wordt in het laatste weekend van oktober de Sagra del Tordo gehouden, het feest van de lijster, met boogschietwedstrijden tussen de vier wijken van het stadje. Van 27 tot en met 29 oktober 2023, met muziek en regionale specialiteiten.

Giornate FAI d’Autunno
Tijdens het weekend van 14 en 15 oktober 2023 ontdek je de meest bijzondere palazzi, kerken, kastelen, parken en schatten van Italië. Veel monumenten en gebouwen die normaal gesproken gesloten zijn voor het publiek openen tijdens deze Giornate FAI d’Autunno, die worden georganiseerd door de Italiaanse monumentenzorg, Fondo Ambiente Italiano, hun deuren, ook in Toscane. Een ideale gelegenheid voor een gratis kennismaking met het Italiaanse erfgoed!

World Pasta Day
Wereld Pastadag of World Pasta Day is een internationale feestdag  waarop wereldwijd de pasta in het zonnetje gezet. Deze traditie is ontstaan doordat 40 verschillende pastaproducenten bij elkaar kwamen tijdens het eerste ‘World Pasta Congress’. Dit vond plaats op 25 oktober 1995. Sindsdien staat 25 oktober bekend als Wereld Pastadag.

Op deze dag staan vieren we onze voorliefde voor pasta en alles wat met pasta te maken heeft. Niet alleen het heerlijke product, maar ook met het doel te benadrukken hoe gezond een bord pasta is en hoe gevarieerd je met pasta als basis kunt eten. En ook de momenten die rondom pasta gecreëerd worden: goede gesprekken aan tafel, samen met de kids pasta maken of simpelweg de beleving van pasta eten.