Agenda Oktober

Het najaar is in Toscane de tijd van lekker lang tafelen. Daarom worden er in oktober heel wat culinaire evenementen en feesten georganiseerd rond typische najaarsgerechten in Toscane, zoals polenta, wild zwijn, kastanjes, truffel en wijn.

Evenementen en Festivals

L’Eroica
L’Eroica is een bijzondere wielerkoers in de Chianti bij Siena in Toscane. Deze race is zo bijzonder omdat de route de deelnemers over de zogenaamde strade bianche, onverharde witte straten, voert. De wedstrijd gaat over diverse afstanden en wordt verreden op 1 en 2 oktober 2022. Deelnemers rijden op fietsen die gemaakt zijn vóór 1987.

Wijnfestival Festa dell’Uva
Het wijnfestival Festa dell’Uva in Impruneta beleeft dit jaar zijn 96e editie, tussen 3 september en 2 oktober 2022. Zondag 2 oktober is de grote dag van het druivenfestival met een parade van prachtige dansgroepen en wagens.

Palio del Papero
Tijdens het tweede weekend van oktober kun je in het Toscaanse San Miniato genieten van de Palio del Papero, een ganzenrace. De gans die na honderdvijftig meter als eerste over de finish waggelt, wordt als een ware held onthaald.

Sagra del Tordo
In Montalcino wordt in het laatste weekend van oktober de Sagra del Tordo gehouden, het feest van de lijster, met boogschietwedstrijden tussen de vier wijken van het stadje. Van 28 tot en met 30 oktober, met muziek en regionale specialiteiten.

Lucca Comics & Games
Als je van strips en van spelletjes houdt, dan mag je Lucca Comics & Games niet missen. Het Toscaanse stadje wordt tussen 28 oktober en 1 november omgetoverd tot een levend stripverhaal waar stripfiguren en spellen tot leven komen.

Giornate FAI d’Autunno
Tijdens het weekend van 15 en 16 oktober 2022 ontdek je de meest bijzondere palazzi, kerken, kastelen, parken en schatten van Italië. Veel monumenten en gebouwen die normaal gesproken gesloten zijn voor het publiek openen tijdens deze Giornate FAI d’Autunno, die worden georganiseerd door de Italiaanse monumentenzorg, Fondo Ambiente Italiano, hun deuren, ook in Toscane. Een ideale gelegenheid voor een gratis kennismaking met het Italiaanse erfgoed!

World Pasta Day
Wereld Pastadag of World Pasta Day is een internationale feestdag  waarop wereldwijd de pasta in het zonnetje gezet. Deze traditie is ontstaan doordat 40 verschillende pastaproducenten bij elkaar kwamen tijdens het eerste ‘World Pasta Congress’. Dit vond plaats op 25 oktober 1995. Sindsdien staat 25 oktober bekend als Wereld Pastadag.

Op deze dag staan vieren we onze voorliefde voor pasta en alles wat met pasta te maken heeft. Niet alleen het heerlijke product, maar ook met het doel te benadrukken hoe gezond een bord pasta is en hoe gevarieerd je met pasta als basis kunt eten. En ook de momenten die rondom pasta gecreëerd worden: goede gesprekken aan tafel, samen met de kids pasta maken of simpelweg de beleving van pasta eten. 

Exposities

I pittori della luce (Lucca)
Tot 2 oktober 2022 kun je in de Ex Cavallerizza aan het Piazzale Verdi in Lucca terecht voor de tentoonstelling I pittori della luce – da Caravaggio a Paolini, met meer dan honderd schitterende werken van schilders die toveren met licht. Er zijn werken uit verschillende grote Italiaanse musea te zien, maar ook stukken uit (internationale) privécollecties die je nog niet eerder in deze samenstelling kon bekijken. Naast Caravaggio en Pietro Paolini schitteren onder meer Rubens, De Ribera, Preti, Bigot en Orazio Gentileschi in Lucca.

Arte Senese – Siena
In het prachtige complex van de Santa Maria della Scala in Siena bewonder je van 15 september 2022 tot 8 januari 2023 de tentoonstelling Arte Senese – dal tardo Medioevo al Novecento, met schitterende kunstwerken uit Siena, van de late middeleeuwen tot de twintigste eeuw. De expositie omvat meesterwerken van onder anderen Pietro Lorenzetti, Tino di Camaino, Stefano di Giovanni, Giovanni Antonio Bazzi en Domenico Beccafumi.

Olafur Eliasson – Florence
Palazzo Strozzi in Florence biedt van 22 september 2022 tot 22 januari 2023 onderdak aan een tentoonstelling gewijd aan het werk van de IJslands-Deense kunstenaar Olafur Eliasson. Het is de grootste tentoonstelling ooit gehouden in Italië gewijd aan een van de meest originele en visionaire hedendaagse kunstenaars. Beroemd om zijn meeslepende installaties die zich richten op de bezoeker, gebruik makend van de omgeving. Meer over deze tentoonstelling in dit artikel.

Escher – Florence
Het Museo degli Innocenti in Florence biedt van 20 oktober 2022 tot 26 maart 2023 onderdak aan ongeveer tweehonderd werken van de Nederlandse kunstenaar en graveur Maurits Cornelis Escher, waaronder een aantal van zijn iconische werken waarin niets is wat het lijkt. In het museum in een voormalig weeshuis in Florence kun je onder meer Eschers hand die een reflecterende bol vasthoudt, zijn beroemde Metamorfosen en zijn Dag en Nacht zien. Meer informatie over deze tentoonstelling in dit artikel.

I Macchiaioli – Pisa
De tentoonstelling ‘I Macchiaioli’, in Palazzo Blu in Pisa, van 8 oktober 2022 tot 26 februari 2023, beschrijft de opwindende evolutie en revolutie van de Macchiaioli, een groep Italiaanse schilders die in de tweede helft van de negentiende eeuw het leven schonken aan een van de meest originele avant-gardes in Europa. De groep van jonge vooruitstrevende schilders was vooral in Toscane actief. Ze hielden zich verre van de conventies van de Italiaanse kunstacademies en schilderden vooral veel buiten om het natuurlijk licht te kunnen vangen op doek. Er zijn op de tentoonstelling in Pisa meer dan honderddertig werken te zien, afkomstig uit privécollecties en van grote musea zoals de Galleria degli Uffizi in Florence, de Galleria Nazionale d’Arte Moderna in Rome en de Galleria d’Arte Moderna di Genova.

Pin It on Pinterest

Share This