Agenda September

In de Agenda voor september zie je in Toscane en Florence (wijn)festivals en mooie exposities.

Evenementen en Festivals

La Festa di Rificolona
Elk jaar op de avond van 7 september schittert de stad Florence in het licht van honderden lampions en lantaarns. Ter ere van het Festa di Rificolona wordt er een grote lampionoptocht gehouden. Al zingend trekt een hele stoet kinderen en volwassenen door de stad, elk met een eigengemaakte of gekochte lampion of lantaarn.

Wijnfestival Festa dell’Uva
Het wijnfestival Festa dell’Uva in Impruneta beleeft dit jaar zijn 96e editie, tussen 3 september en 2 oktober 2022. Zondag 2 oktober is de grote dag van het druivenfestival met een parade van prachtige dansgroepen en wagens.

impruneta-festa-dell-uva

Palio dei Cuchi
In Asciano, een dorpje in de buurt van Siena, vindt op de tweede zondag van september (11 september) de Palio dei Ciuchi plaats, een ezelrace waarbij zeven stadswijken strijden om de eer.

Lichtjesfeest in Lucca
De Luminara di Santa Croce, op 13 september, is het grootste feest van Lucca. Er wordt dan ook van alles georganiseerd, zoals een plechtige processie waarbij de Volto Santo (Heilige Gezicht) door de stad wordt gedragen. De hele route wordt schitterend verlicht door duizenden kaarsen.

Wijnfestival Vino al Vino
Tijdens het wijnfestival Vino al Vino wordt Panzano ingenomen door lokale wijnboeren, die iedereen graag laten proeven van hun wijn. Het kleine wijnfestival wordt gehouden van 16 tot en met 18 september 2022.

Foto Antiquaria
Op de laatste zondag van april en september is het Piazza Grande in Arezzo the place to be voor liefhebbers van fotografie.

Exposities

I pittori della luce (Lucca)
Tot 2 oktober 2022 kun je in de Ex Cavallerizza aan het Piazzale Verdi in Lucca terecht voor de tentoonstelling I pittori della luce – da Caravaggio a Paolini, met meer dan honderd schitterende werken van schilders die toveren met licht. Er zijn werken uit verschillende grote Italiaanse musea te zien, maar ook stukken uit (internationale) privécollecties die je nog niet eerder in deze samenstelling kon bekijken. Naast Caravaggio en Pietro Paolini schitteren onder meer Rubens, De Ribera, Preti, Bigot en Orazio Gentileschi in Lucca.

Arte Senese – Siena
In het prachtige complex van de Santa Maria della Scala in Siena bewonder je van 15 september 2022 tot 8 januari 2023 de tentoonstelling Arte Senese – dal tardo Medioevo al Novecento, met schitterende kunstwerken uit Siena, van de late middeleeuwen tot de twintigste eeuw. De expositie omvat meesterwerken van onder anderen Pietro Lorenzetti, Tino di Camaino, Stefano di Giovanni, Giovanni Antonio Bazzi en Domenico Beccafumi.

Olafur Eliasson – Florence
Palazzo Strozzi in Florence biedt van 22 september 2022 tot 22 januari 2023 onderdak aan een tentoonstelling gewijd aan het werk van de IJslands-Deense kunstenaar Olafur Eliasson. Het is de grootste tentoonstelling ooit gehouden in Italië gewijd aan een van de meest originele en visionaire hedendaagse kunstenaars. Beroemd om zijn meeslepende installaties die zich richten op de bezoeker, gebruik makend van de omgeving. Meer over deze tentoonstelling in dit artikel.

Pin It on Pinterest

Share This