Duomo van Siena in zwartwit

De Duomo van Siena is een schitterend schouwspel van wit en zwart marmer, met tal van versieringen aan zowel de buitenkant als binnen in de kerk. Een unieke kathedraal, die je tijdens je bezoek aan Siena zeker niet mag overslaan. 

Toscane_Italy_siena-Duomo-2.jpg

Hoe mooi de Duomo van Siena ook is, de kerk is eigenlijk nog steeds niet af. Deze kathedraal moest namelijk de grootste kerk ter wereld worden. De eerste steen werd gelegd in 1210, maar de eerste honderd jaar werd het bouwplan nog regelmatig gewijzigd. Het zou tot ver in de veertiende eeuw duren voor de kerk zo goed als voltooid was, althans: voordat men de bouw stopte. De kerk is namelijk ook nu nog steeds niet af.

Toscane_Italy_siena-Duomo-1.jpg

De onvoltooide muur die je rechts van de ingang ziet moest ooit de buitenzijde van de Duomo Nuovo vormen, waarvoor de kerk die er nu nog steeds staat als dwarsschip moest dienen. De enorm opgelopen kosten en een pestepidemie maakten een einde aan het ambitieuze bouwplan. De bouwwerkzaamheden werden per direct stopgezet, hetgeen ervoor heeft gezorgd dat aan de rechterkant van de Duomo een onvoltooid stuk muur staat.

Toscane_Italy_siena-Duomo-3.jpg

Op en om de Duomo zijn zwart en wit de overheersende kleuren, niet verrassend in de stad waarvan het wapen, de balzana, bestaat uit een zwarte en een witte streep. Naast deze steeds terugkerende kleurencombinatie is er in de Duomo veel moois te zien: het prachtige glas-in-loodvenster van Duccio di Buoninsegna, pausen die hun hoofd door de kroonlijst steken, Donatello’s Johannes de Doper, de Libreria Piccolomini (met schitterende miniaturen) en, het allermooist, de vloer, bestaande uit 57 verschillende vlakken met mozaïek en inlegwerk.

Vloer

De vloer is ’s zomers helaas vaak bedekt, zodat de vele toeristen de mozaïeken niet te zeer beschadigen. In het Museo dell’Opera del Duomo, naast de kathedraal, kun je een mooi overzicht zien van de gehele vloer. Hier vind je ook het originele glas-in-lood van het roosvenster van Duccio Di Buonisegna en allerlei andere kunstschatten die ooit in de Duomo te vinden waren. Het museum biedt ook toegang tot het uitkijkpunt boven op de onafgemaakte muur, vanwaar je neerkijkt op de terracottakleurige daken van de stad en de groene heuvels eromheen.

TIP1: Soms de vloer van de Duomo van Siena in vol ornaat bewonderen. De vloer wordt dan niet afgedekt, zodat alle bezoekers kunnen genieten van alle pracht en praal!

TIP2: Soms is ook het bovenste gedeelte van de Duomo geopend voor bezoekers. De Sienesi noemen dit La Porta del Cielo de hemelpoort. Via spiraalvormige trappen klim je omhoog in de kerk, zodat je een schitterend zicht hebt op alle architectuurwonderen in de Duomo, met onder andere het glas-in-loodraam van Duccio di Buoninsegna en de prachtige koepel.

Wil je de ‘hemelpoort’ van de Duomo bezichtigen, dan moet je wel een rondleiding boeken – op eigen gelegenheid omhoog is niet toegestaan. Kijk voor meer informatie over een bezoek aan de Duomo van Siena op de website van Opera Duomo Siena.

Lees meer over Siena en haar bezienswaardigheden in dit artikel.