Fontebranda, waterbassin Siena

Aangezien Siena, anders dan andere grote steden in Italië als Rome, Florence, Milaan en Turijn, niet in de nabijheid van een rivier is gebouwd, heeft de stad altijd moeten zorgen voor een goede watertoevoer. Daarvoor werden eeuwen geleden grote waterbassins aangelegd in de stad, om regenwater op te vangen en te gebruiken. 

Toscane_fontebranda-siena-1.jpg

Het water werd opgevangen in grote bekkens, fonti genaamd, die meestal bestonden uit drie bassins. Eén bassin diende om het verse water in op te vangen, zodat het water gebruikt kon worden om te drinken en te koken. Het tweede bassin, met het overtollige water uit het eerste bassin, diende voor het drinkwater van paarden en andere dieren. In het derde bassin deed men de was. Het water dat dan nog over was, werd gebruikt voor de omliggende (moes)tuinen.

Toscane_fontebranda-siena-2.jpg

Fontebranda

De bekendste fonte van Siena is de Fonte Gaia op het Piazza del Campo, maar net buiten de stadsmuren vind je de mooiste, de oudste, de grootste en de belangrijkste fonte van Siena: Fontebranda. Met de bouw van de Fontebranda werd in 1081 begonnen, het waterbassin werd in 1198 vergroot en in 1248 voorzien van een gewelfd dak door Giovanni di Stefano. Het waterbassin maakt deel uit van de Contrada dell’Oca in Siena, de wijk van de gans, die hier ook de nieuwe contradaioli, in de wijk geboren baby’s, doopt en de overwinningsdiners houdt. Aan de buitenkant van de Fontebranda zie je drie dubbele spitsbogen versterkt met bakstenen en vier stenen leeuwen.

Toscane_fontebranda-siena-3a.jpg