Piazza del Campo in Siena

Het Piazza del Campo, het schelpvormige plein, vormt het kloppend hart van Siena. Het plein is aangelegd op de plek waar de drie heuvels samenkomen waarop Siena ooit is gebouwd. Deze ‘schelp’ wordt door witte strepen in het plaveisel in negen stukken verdeeld, die verwijzen naar de tijd dat Siena door een bestuur van negen mannen werd geregeerd. 

Blikvanger op het plein is de slanke Torre del Mangia. Deze herkenbare toren is – met een hoogte van ruim honderd meter – van bijna overal vanuit de stad te zien. Hij dankt zijn naam aan een van de klokkenluiders, Mangiaguadagni. Je kunt de toren beklimmen en het plein – plus heel Siena – van bovenaf bekijken.

Toscane_siena-piazza-campo-cb2.jpg

Fontein

De Fonte Gaia, de ‘vrolijke fontein’ die werd ontworpen door Jacopo della Quercia, ontleent haar naam aan de festiviteiten waarmee de inwoners van Siena de komst van het water op het Piazza del Campo vierde; gaia betekent namelijk vrolijk.

Toscane_siena-piazza-del-campo-7a.jpg

Palio

Tijdens de palio wordt het plein even een renbaan, waar de paarden van tien verschillende wijken het tegen elkaar opnemen. Een unieke belevenis, die dit plein met recht tot het meest bijzondere van heel Italië maken!

Lees meer over Siena en haar bezienswaardigheden in dit artikel.

Toscane_piazza-del-campo.jpg
Toscane_siena-piazza-del-campo-1a.jpg