Toscane in huis : Een stijl van leven

In dit schitterend geïllustreerd boek neemt Frances Mayes ons mee terug naar haar dagelijkse leven in het betoverende Toscane. Het boek is doortrokken van de Toscaanse overtuiging van eenvoud, de samenhang van voedsel en eten, en het belang van familie en vrienden, kortom: van alle heerlijkheden van de Toscaanse levensstijl. 

Toscane_boeken-Toscane-in-huis-.jpg

De Amerikaanse Frances Mayes en haar man kochten in 1990 het huis Bramasole bij Cortona (Toscane) en leven daar een helft van het jaar (de andere tijd verblijven zij in hun huis in Californie). 

Mayes schreef al eerder boeken over Toscane en ook dit boek is weer een lange hommage aan het leven daar, het huis, de kamers, het werken aan de tuin, het laten restaureren en opknappen van nog een huis, hun contacten met de streekgenoten, een architect, producenten en, natuurlijk de recepten van de gerechten die ze koken. 

Ook de wijnen uit de streek krijgen aandacht: de streekwijnen zitten er in de lift door nieuw aangeplante wijnstokken en betere vinificatiemethoden. Toscane is zo’n essentieel onderdeel van hun leven dat hun huis in Californie vol staat met Toscaanse meubels en accessoires. 

Verzorgd uitgegeven, mooie foto’s van interieurs (zowel in Bramasole als Californie), landschappen, tuinen enz. De vertaling is redelijk. Tot slot adressen van leveranciers van meubels, terracotta, glas, stoffen enz. Voor liefhebbers van Toscane weer een heerlijk boek. Geen register. 

(bespreking: Toos Verhoeven-van Raamsdonk) 

Toscane in huis: een stijl  van leven
Frances Mayes
Prometheus, 2005
ISBN 9789044607710
€ 24,50