1. Home
  2. specialiteiten
  3. specialiteiten-offset
  4. Food festivals in Toscane

Food festivals in Toscane

In Toscane is het in de zomer leuker dan ooit, met tal van feesten en festivals die de tradities in dorpen en gehuchtjes doen herleven. Stedenman selecteerde de leukste food festivals die in augustus plaatsvinden in Toscane!

Ficamaschia-feest

In Porto Ercole viert men van 12 tot 21 augustus het Ficamaschia-feest. Het wát-feest? Het Ficamaschia-feest, genoemd naar een bepaalde vissoort die hier wordt gevangen en die wordt gevuld met aardappels of brood en vervolgens wordt gefrituurd. Fantastische smaak!

Toscane_food-mugello-1.jpg

Proef de Mugello in Florence

Tot half augustus kun je in Florence (ObiHall, aan de Lungarno Aldo Moro) proeven van de Toscaanse streek Mugello. Deze nog niet door toeristen overspoelde streek in het noordoosten van de regio heeft tal van lekkernijen te bieden. Wees wel gewaarschuwd, want na een bezoek aan dit festival wil je meteen naar de Mugello om alles ter plekke nóg eens te proeven!

Panigaccio-party in de Lunigiana

Alweer zo’n gekke naam… Gelukkig betekent zo’n onbekende naam dat het feest is gewijd aan nog niet zo bekende maar des te lekkere lokale specialiteiten, die je vooral ter plekke moet eten om de meest pure smaken te proeven. Bij de Panigaccio kan dat in Podenzana (bij Massa Carrara), in de Lunigiana-streek. Dit op terracotta potten gegaarde platte brood is typisch voor deze streek, zeker als je het eet met pesto, kaas, olijfolie en olijven.

Toscane_food-panigaccio-1.jpg

Gekookt water in de Maremma

Wie in augustus in de Maremma (het zuiden van Toscane) is, valt met zijn neus in de acquacotta, de lokale soep die letterlijk vertaald ‘gekookt water’ betekent. In de provincie Grosseto wordt in augustus een aantal sagre dell’acquacotta gehouden, dorpsfeesten ter ere van de soep. lokale bevolking laat je graag laat proeven van dit ‘gekookte water.

Toscane_food-sagra-bistecca.jpg

Hazelnoten in hartje zomer

Op 14 augustus, de dag voor Ferragosto, wordt in de straten van Panzano, een klein dorpje in de Chianti, een diner geserveerd waarbij de meeste gerechten zijn bereid met hazelnoten.

Biefstukken bakken in Cortona

Tijdens de Sagra della Bistecca (halverwege augustus) lopen alle inwoners van Cortona (Toscane) watertandend over straat. Men bakt dan namelijk de beste biefstukken. Op een enorme grill bereiden ervaren chef-koks de beste bistecche van Chianina-rund. Je geniet ervan in combinatie met goede wijn – een onvergetelijke ervaring!

Wijnfeest in Forrottoli

Toegegeven, overal in Toscane drink je de sterren van de hemel, maar in het eerste weekend van augustus proef je in Forrottoli de lokale wijn, in gezelschap van echte Florentijnse pens of wild zwijn. En ja, dat is een goddelijke combinatie!

Vallende sterren

In de nacht van San Lorenzo (10 augustus) wordt op tal van plaatsen in Toscane getoost op elke vallende ster die aan de hemel te zien is. Deze bijzondere nacht wordt daarom ook wel ‘Nacht van de Vallende Sterren’ genoemd. Grijp je kans en geniet van een glas wijn terwijl je vallende sterren spot om een mooie wens in vervulling te laten gaan!

Wilde zwijnen in Borgo San Lorenzo

Over wild zwijn gesproken: van 23 tot en met 31 augustus vind je dit dier in allerlei bereidingswijzen terug op je bord in Borgo San Lorenzo. Van pasta met wild zwijn saus tot tortelli gevuld met wild zwijn, allemaal om van te slag- euh.., watertanden.

Sagra del cuniglio fritto

In San Miniato vindt van 8 tot 31 augustus, elke week van donderdag tot en met zondag, het Sagra del cuniglio fritto plaats. Een culinair festival rond de lokale specialiteit, het gebakken konijn.

Funghi-feest

De laatste tip klinkt herfstachtig, maar is echt voor het eerste weekend van augustus. Begin augustus kun je in Capannori namelijk smullen van de beroemde funghi porcini, bijvoorbeeld op crostini of met polenta.