Sporen van de Etrusken

De Etrusken, een mysterieus volk waarvan we nog weinig weten, hebben op verschillende plekken in Toscane hun sporen achtergelaten. Vooral in Cortona, Volterra en Florence zijn er prachtige musea met Etruskische voorwerpen.

Cortona

Dat Cortona al ten tijde van de Etrusken een welvarende stad was, zie je vooral in het Museo dell’Accademia Etrusca (MAEC) aan het Piazza Signorelli. De collectie omvat veel bronzen voorwerpen van de Etrusken, waaronder ook de beroemde bronzen kroonluchter waarin zestien olieschaaltjes licht konden geven.

Toscane_musea-etrusken-1.jpg

Er is in en om Cortona echter meer te zien dat aan de Etrusken herinnert dan gebruiksvoorwerpen die worden tentoongesteld in een museum. Zowel binnen als buiten de stadsmuren kun je een archeologisch wandelroute volgen. Bij de receptie van het MAEC kun je een afspraak maken om deze route met een gids te lopen.

Volterra

Volterra heette bij de Etrusken Velathri en hoewel het stadje behoorde tot de bond van twaalf Etruskische steden, was het veel minder belangrijk dan bijvoorbeeld Tarquinia en Vetulonia. Desondanks zijn er nog steeds prachtige overblijfselen van de Etruskische cultuur te zien; niet alleen in het Museo Etrusco Guarnacci maar ook gewoon in de stad zelf.

Toscane_musea-etrusken-g.jpg

De stadsmuren, die 7 kilometer lang zijn en soms meer dan 10 meter hoog, dateren bijvoorbeeld nog uit de tijd van de Etrusken, net als de Porta all’Arco en de Porta Diana. Bekijk in het Etruskisch Museum zeker de honderden portretten van overleden Etrusken, stuk voor stuk rustend op de urn waarin de as van de gestorvene werd bewaard. Het klinkt misschien luguber, maar het is een van de weinige mogelijkheden om echt een beeld te krijgen bij dit mysterieuze volk dat aan de basis van de Italiaanse cultuur heeft gestaan.

Florence

Het Museo Archeologico van Florence heeft een zeer interessante Etruskische afdeling, met topstukken uit de geschiedenis van deze eerste bewoners van het Italiaanse grondgebied, zoals de Chimaera uit Arezzo, een indrukwekkend bronzen beeld uit de tijd van de Etrusken. De Chimaera is een wezen uit de Griekse mythologie, en is samengesteld uit een aantal verschillende dieren. Naast een leeuwenkop heeft hij ook een kop van een geit op zijn rug, terwijl zijn staart een giftige slang is.

Lees meer over het Archeologisch Museum van Florence in dit artikel.