Cacciucco

Cacciucco (spreek uit als ‘katsjoekko’) is een feestelijke Toscaanse vissoep, die vooral in en om Livorno wordt gegeten. Een bord cacciucco is een waar culinair mozaïek: er zitten allerlei vissoorten en schelpdieren in, vergezeld van goede olijfolie, kruiden en Toscaans brood.

Ingrediënten Cacciucco (voor 4 personen):

500 gram schelpdieren (mosselen, vongole)
1 kilo gemengde vis
600 gram inktvisjes
300 gram garnaaltjes
1 ui
1 wortel
1 stengel bleekselderij
2 teentjes knoflook
1 rode peper
een bosje peterselie
1 glas droge witte wijn
500 gram ontvelde tomaten
oud brood
7 eetlepels extra vergine olijfolie
zout

Bereiding

Laat de mosselen en de vongole een paar uur goed weken in een teiltje met een ruime hoeveelheid water. Borstel de schelpen goed schoon. Gooi de open schelpen weg. Maak de vis, de inktvisjes en de garnaaltjes schoon en snijd ze in kleine stukken.

Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de gesnipperde ui, de fijngesneden wortel en bleekselderij, de fijngehakte knoflook, de in ringetjes gesneden rode peper en de fijngehakte peterselie. Voeg na een paar minuten de inktvisjes en de garnaaltjes toe en warm ze even mee. Schenk de wijn erbij en draai het vuur even goed hoog.

Voeg dan de fijngeprakte tomaten toe en breng de soep op smaak met een snufje zout. Laat de soep 10 minuten doorkoken en voeg dan de stukjes vis toe. Warm ze ongeveer een half uur mee.

Schenk er dan nog een beetje warm water bij en voeg ook de mosselen en de vongole toe. Doe het deksel op de pan en laat de vissoep op middelmatig vuur nog enkele minuten goed doorwarmen. Serveer de vissoep met sneden geroosterd brood.

Dit recept is afkomstig uit Het grote Italiaanse kookboek (uitgeverij Becht).