Pappa al pomodoro

De keuken van Toscane baseert zich vaak op de cucina povera, de arme keuken, met gerechten die niet veel kosten maar wel overheerlijk smaken. Een voorbeeld is ‘pappa al pomodoro’, een dikke ‘soep’ van brood en tomaten die je zowel koud als warm kunt eten.

Ingrediënten (voor 4 personen):

3-4 teentjes knoflook
500 gram rijpe of gepelde tomaten
10 verse basilicumblaadjes
1 liter groente- of vleesbouillon
300 g oud Toscaans brood
8 eetlepels extra vergine olijfolie
zout en peper of pikante rode peper

Bereiding:

Fruit de gepelde en doormidden gesneden teentjes knoflook in een beetje olijfolie. Voeg zodra ze kleur krijgen de in stukjes gesneden tomaten en de basilicum toe. Breng op smaak met wat zout en flink wat versgemalen peper (of een half theelepeltje gemalen rode peper) en laat een kwartiertje koken.

Giet de warme bouillon erbij (met vleesbouillon wordt de tomatenpap wat pittiger) en voeg zodra de ‘soep’ begint te koken het in dunne plakjes gesneden brood toe. Laat ongeveer 10 minuten koken en blijf goed roeren. Mocht de pappa al pomodoro nu nog te dik lijken, voeg dan nog wat bouillon toe. Is de tomatenpap te dun, doe er dan nog een beetje brood bij.

Roer de pappa al pomodoro opnieuw goed door en draai het vuur uit. Roer na een uur de tomatenpap nogmaals goed door, zodat het brood volledig verkruimelt. Dien de pap koud, lauw of warm op (nooit gloeiend heet), met 2 eetlepels olijfolie, wat versgemalen peper en een paar blaadjes basilicum.