Arezzo

Arezzo is een stad met een prachtig decor. Dat vonden de makers van de populaire film La vita è bella ook; in de stad zijn talloze scènes voor de film opgenomen. Het Piazza Grande, Caffè dei Constanti, de trappen voor de Duomo – heel Arezzo komt voorbij. 

Toscane_arrezo-Piazza-Grande-.jpg

La vita è bella

Overal in de stad vind je foto’s met verschillende filmscènes die precies op die plek zijn opgenomen. Wie alle filmplekken wil zien, kan bij de lokale VVV een foldertje halen met daarin alle plekken in Arezzo waar Roberto Benigni en zijn crew hebben gefilmd. Een van de meest bekende fragmenten is die waarin Benigni op zijn fiets naar beneden zoeft en zijn toekomstige echtgenote van de sokken rijdt, onder de vrolijke uitroep ‘Buongiorno principessa!’ Dit alles speelde zich af op het schitterende Piazza Grande, het grote plein, dat schuin afloopt en daardoor een bijzonder effect bewerkstelligt.

Toscane_La-Giostra-del-Saracino.jpg

Piazza Grande

Rondom het Piazza Grande prijken schitterende gebouwen. Het oudste bouwwerk aan dit plein is de Santa Maria della Pieve. Volgens verscheidene bronnen begon men al met de bouw in 1008, maar er werd nog eeuwen aan gebouwd en herbouwd. De prachtige loggia’s, die je in drie lagen boven de vijf bogen ziet, en de apsis aan de kant van Piazza Grande kwamen er in de twaalfde en dertiende eeuw bij. De klokkentoren heeft volgens de inwoners van de stad ‘honderd gaten’. Er zijn inderdaad veel openingen met dubbele bogen te tellen, maar of het er precies honderd zijn?

Ook het Palazzo delle Logge, gebouwd naar een ontwerp van Vasari, ‘tot eer en algemeen nut van de stad’, is een foto waard. Vasari ontwierp overigens ook de klokkentoren van het eveneens aan het grote plein gelegen Palazzo della Fraternità dei Laici, gebouwd door de broederschap van de Misericordia. Mooi is ook het Palazzo della Fraternità dei Laici, in de noordwestelijke hoek van het plein, dat meer weg heeft van een kerk.

Terug naar de middeleeuwen

Iedere voorlaatste zaterdag van juni en elke eerste zondag van september staat Arezzo in het teken van La Giostra del Saracino; een folkloristisch feest waarbij middeleeuwse tijden herleven. Hoogtepunt is het steekspel dat wordt gehouden op het Piazza Grande. De ridders, de afgevaardigden van de verschillende wijken van de stad, doen hun uiterste best de eer van hun wijk hoog te houden.

_steden-Arezzo-g.jpg

Vasari’s huis

Het is niet toevallig dat Vasari een en ander in Arezzo ontwierp. Deze beroemde kunstenaar en kunsthistoricus werd hier in 1511 geboren. Jaren later, toen hij 30 was, kocht hij een huis aan de huidige Via XX Settembre, waar hij zelf alle restauratiewerkzaamheden op zich nam – met prachtig resultaat. Het is nu een museum, met naast werk van Vasari zelf ook andere kunstwerken van stad- en streekgenoten uit de tijd van Vasari.

Toscane_arrezo-Basilica-di-San-Francesco-.jpg

Huis van Petrarca

Arezzo kan zich beroepen op nog een beroemde inwoner: Francesco Petrarca, die hier in 1304 werd geboren. Men weet niet precies waar het geboortehuis van de schrijver van het beroemde Decamerone heeft gestaan, ook omdat Petrarca’s ouders vlak na zijn geboorte terugkeerden naar Florence, waar Petrarca deels opgroeide. Hij bracht ook veel tijd door in Avignon. In Arezzo is hij slechts eenmaal teruggekeerd, toen hij vanuit Avignon op doorreis was naar Rome. Toch hebben de inwoners van Arezzo een Casa del Petrarca, waar de Accademia Petrarca di Lettere, Arti e Scienze zetelt.

Fresco’s van Piero della Francesca

De eenvoudig ogende, middeleeuwse gevel van de Basilica di San Francesco verklapt nog niets van het moois dat binnen te zien is. Deze kerk herbergt namelijk de beroemde fresco’s van Piero della Francesca, die de Leggenda della Vera Croce (legende van het ware kruis) verbeelden. Della Francesca schilderde deze fresco’s, die worden beschouwd als zijn beste werk, in opdracht van de familie Bacci, maar vandaag de dag mag iedereen ervan genieten. Je kunt de fresco’s op afstand zien als je de kerk bezoekt, maar wie echt de details wil zien, koopt een speciaal kaartje voor de kapel.

Nog meer kerkkunst

De Duomo van Arezzo, die officieel de naam Cattedrale di San Donato draagt, ligt op de top van de heuvel waarop en waaromheen de stad is gebouwd. De kerk is rijkelijk versierd, met onder andere een heilige Magdalena van de hand van Piero della Francesca.

In de San Domenico hangt een meesterwerk van de Italiaanse kunstenaar Cimabue – een pseudoniem van Cenni di Peppo. Hij beschilderde in de dertiende eeuw op prachtige wijze een houten kruisbeeld, iets dat door veel kunstenaars werd gevolgd maar waarbij niemand Cimabue wist te overtreffen.

In de Santa Maria delle Grazie, net buiten het centrum, heeft een schitterend marmeren altaar, dat is vervaardigd door Andrea della Robbia. Vooral de Maria met kind en engelen bovenaan zijn vertederend mooi.

Antiekmarkt en museum

Het centrum van Arezzo verandert elk eerste weekend van de maand in een waar paradijs voor antiekliefhebbers. Overal vind je kraampjes met antieke meubels en kroonluchters, tweedehands boeken en juwelen en allerlei delicatessen uit de streek. Ivan Bruschi was de stichter van deze antiekmarkt, de Fiera Antiquaria. Hij overleed in 1996 en in 2002 werd La Casa Museo Ivan Bruschi geopend aan de Corso Italia 10 in Arezzo. Hier worden allerlei objecten tentoongesteld die Bruschi in zijn leven verzamelde, van prehistorisch tot modern. Een bezienswaardige collectie, die laat zien dat Bruschi een echte kunstkenner en -liefhebber was. Doordeweeks kun je elke ochtend terecht op de markt op het Piazza Sant’Agostino.

_steden-Arezzo-Cattedrale-di-San-Donato--.jpg

Culinaire tips in Arezzo

  • Coffee o’clock serveert heerlijke koffiespecialiteiten – van een simpele espresso tot een cappuccino met banaan en hazelnoot. Je kunt er ook terecht voor broodjes en verse sappen, grotendeels biologisch. Corso Italia 184 
  • Punto Gelato, aan het einde van de Corso Italia, is volgens de inwoners van de stad een van de beste gelateria in heel Arezzo! Via Giuseppe Verdi 15 
  • Caffè dei Costanti is bekend van de film La vita è bella. Het leven is hier vooral mooi als je op het terras in de schaduw van de Basilica di San Francesco kunt genieten van een drankje en het uitgereide aperitivobuffet. Piazza San Francesco 19/20 
  • Miva di più is zowel een restaurant als een pizzeria. Wij kozen voor een pizza, alleen al omdat de pizza’s die hier worden gebakken door de Italiaanse krant Corriere della Sera werden uitgeroepen tot de beste in de hele provincie Arezzo.
    ia Garibaldi 36 
  • Buca di San Francesco is een begrip in Arezzo. In de ‘krochten’ van het restaurant zullen vervlogen tijden herleven – niet alleen in de entourage, maar ook in de klassieke gerechten uit de streek die op het menu prijken. Piazza di San Francesco 1