1. Home
  2. steden & dorpen
  3. Montepulciano

Montepulciano

Montepulciano is een van de hoogstgelegen stadjes in Toscane, op een hoogte van maar liefst 605 meter! De klim naar boven wordt beloond met een spectaculair vergezicht en, voor de liefhebber, een glas Vino Nobile di Montepulciano, de heerlijke lokale wijn.

Montepulciano is vrij langgerekt, waardoor je op de meest onverwachte plekken leuke doorkijkjes hebt en al gauw geniet van schitterende vergezichten. Ook in het stadje zelf is van alles te zien.

Toscane_montepulciano-doorkijkjr.jpg

Zo zien we op het Piazza Savonarola een leeuw staan, de marzocco, het symbool van Florence. Montepulciano was namelijk lange tijd inzet van de strijd tussen Siena en Florence. Toen Siena er nog de baas was, stond op deze plek een wolvin, die in 1511 het veld moest ruimen voor de leeuw. En hoewel beide steden nu niets meer te zeggen hebben in Montepulciano, is de leeuw blijven staan.

_steden-montepulciano-Palazzo-Avignonesi.jpg

Prachtige palazzi

Montepulciano herbergt prachtige palazzi, zoals het Palazzo Avignonesi, het Palazzo Tarugi en het Palazzo Bucelli, allemaal aan de Via Gracciano. Dit laatste palazzo is herkenbaar aan de Etruskische urnen en Romeinse inscripties in de onderste laag. De voormalig bewoner was namelijk een fervent verzamelaar van Etruskische en Romeinse kunst. Geen paleis maar een toren is de Torre di Pulcinella, waar Pulcinella, de zwart/witte harlekijn uit de commedia dell’arte, de uren slaat. Leuk voor kinderen!

_steden-montepulciano-duomo.jpg

Piazza Grande

Op het Piazza Grande staat de Duomo van Montepulciano, met een prachtig drieluik van Taddeo di Bartolo, een schilder uit Siena. Hij schilderde de hemelvaart van Maria. Aan het Piazza Grande vind je tevens het Palazzo Contucci, het Palazzo Comunale (naar een ontwerp van Michelozzo) en het Palazzo Nobili Tarugi, met enorme zuilen. De toren van het Palazzo Comunale is vaak te beklimmen, met een nog weidser uitzicht over de omgeving als beloning. Met helder weer kijk je tot aan de Monte Amiata en het Lago di Trasimeno!

_steden-montepulciano-wijnvat.jpg

Rollende wijnvaten

In dit kleine Toscaanse dorpje rollen elke laatste zondag van augustus de wijnvaten door de straten! Tijdens de Bravio delle Botti, de race van de wijnvaten, nemen de acht verschillende stadsdelen het tegen elkaar op door enorm zware wijnvaten tegen de heuvel op te rollen. De race wordt voorafgegaan door een stoet van mensen in middeleeuwse kledij, maar tijdens de race ploeteren de mannen met ontbloot bovenlijf. De race wordt afgesloten met een feestelijke maaltijd op het Piazza Grande, waarbij de wijn uit de vaten natuurlijk als eerste soldaat wordt gemaakt.

_steden-montepulciano-g.jpg

Wijn

Montepulciano staat ook bekend om haar uitstekende wijn, de Vino Nobile di Montepulciano. Deze wijn wordt gemaakt van een ‘kloon’ van de Sangiovese-druif, de Prugnolo Gentile geheten. In 1966 kreeg de wijn een DOC-keurmerk, in 1980 werd wijn zelfs bekroond met het DOCG-predicaat en wordt daarmee net iets hoger aangeslagen dan de Vino Rosso di Montepulciano, die een DOC-status heeft.

San Biagio

Even buiten Montepulciano ligt de prachtige kerk van Madonna di San Biagio. De kerk is gewijd aan San Biagio, de heilige Blasius, beschermer tegen keelpijn. De kerk werd gebouwd in de 16e eeuw, maar was bij haar voltooiing lang zo mooi nog niet als tegenwoordig. Dankzij het travertijn, dat in de loop der eeuwen steeds mooier goud kleurde, schittert de kerk nu als nooit tevoren.