Pistoia

Pistoia staat een beetje in de schaduw van plaatsen als Florence, Lucca en Pisa. Onterecht, want deze reeds door de Romeinen gestichte stad is meer dan de moeite waard! 

Toscane_pistoria-Palazzo-Vescovile-g.jpg

Piazza del Duomo

Dat begint al op het Piazza del Duomo, het centrale punt van de stad. Als inwoners van Pistoia zeggen: ‘Ci vediamo in piazza,’ dan bedoelen ze dit plein, dat beheerst wordt door de prachtige Duomo, gewijd aan San Zeno. Deze duomo is maar liefst drie keer beschadigd, twee keer door een brand en eenmaal door een aardbeving. Gelukkig is er niet al te veel onherstelbaar beschadigd geraakt. Alleen al aan de buitenkant is er zoveel te zien, dat je ogen niet weten waarop ze zich moeten focussen. De prachtige bogen, de slanke zuilen, het in kleur wisselend marmer, majolica kunstwerken van de familie Della Robbia, de unieke klokkentoren (campanile) die een aantal verschillende bouwstijlen omvat… allemaal even prachtig!

Toscane_pistoria-La-Giostra-dell-Orso-g.jpg

In de kerk is vooral de kapel van de heilige Jacob een aanrader. Het zilveren altaar met verhalen uit de bijbel is vervaardigd door de kundige handen van Toscaanse zilversmeden, onder wie Andrea di Jacopo d’Ognabene en Brunelleschi, de architect die tevens de koepel van de Duomo in Florence maakte. In een kleine kapel in de linkerzijbeuk vind je (achter het gordijn dat de koster op verzoek voor je openschuift) de zogenaamde Madonna di Piazza (Madonna van het Plein), een tronende Maria met Johannes de Doper en de heilige Zeno. Naar alle waarschijnlijkheid heeft Verrocchio de eerste streken gezet; een van zijn leerlingen heeft het voltooid.

Aan het Piazza del Duomo vind je verder het Baptisterium (de doopkapel), dat wel wat weg heeft van de doopkapel van Florence, het Palazzo Vescovile, waarin zowel de VVV gevestigd is als een klein museum gewijd aan de kunstschatten van de Duomo, en het Museo Civico, met een collectie lokale kunstwerken.

Toscane_pistoria-Ospedale-del-Ceppo-g.jpg

Piazza della Sala

Aan dit plein, dat je net achter het Piazza del Duomo vindt, liggen leuke winkels, werkplaatsen en marktkraampjes, die ’s avonds plaatsmaken voor terrassen waar je gezellig een aperitivo neemt of dineert in de zwoele zomerlucht. Heerlijke plekken om een hapje te eten zijn onder meer Norcineria De Santis, Voronoi en La Sala del Gusto.

Ospedale del Ceppo

Het Ospedale del Ceppo, het ziekenhuis van de lokale liefdadigheidsinstelling, dat in de volksmond ook wel het Ospedale Vecchio, het Oude Ziekenhuis, wordt genoemd. De prachtige facade wordt gesierd door majolica-kunst van de familie Della Robbia, net als het Ospedale degli Innocenti in Florence. De Della Robbia’s laten verschillende werken van barmhartigheid zien, de kerntaken van de liefdadigheidsinstantie Ceppo. Leuk om te weten is dat deze naam verwijst naar het woord ceppo; een stukje boomstronk die deels werd uitgehold zodat er plek was voor aalmoezen.

Kerken

Pistoia heeft een enorme hoeveelheid kerken. Wie van de sfeer van Italiaanse kerkjes houdt, wandelt zeker even naar de San Giovanni Fuoricitas, de San Pietro Maggiore, de Sant’Andrea, met een prachtige preekstoel van de hand van Nicola en Giovanni Pisano, de San Bartolomeo in Pantano, de San Francesco, de San Domenico en de Madonna dell’Umiltà. Deze laatste kerk biedt onderdak aan een prachtig fresco waarop Maria is afgebeeld. Een bezoek waard is ook het Museo Marino Marini, gewijd aan de prachtige beelden van met name paarden die de kunstenaar maakte.

Culinaire tips Pistoia

  • Baldo Vino is enoteca en restaurant tegelijk, dus naast de uitgebreide wijnkaart is er ook een menu met Toscaanse specialiteiten, die origineel gepresenteerd worden. Piazza San Lorenzo 5 
  • Voor een zoete herinnering aan Pistoia ga je naar Pasticceria Corsini. Bruno Corsini maakt hier de confetti di Pistoia naar middeleeuws recept. Probeer ook de panforte glacé,  pastilles en bonbons. Piazza San Francesco 42 
  • Een andere aanrader voor liefhebbers van gebakjes en taartjes is Pasticceria Armando aan de Via Curtatone e Montanara 38.
  • Bij Storica Spezieria del Monastero delle Benedettine vind je marmellata, kruidenthee, gekonfijte sinaasappels, kruiden en rozenolie, gemaakt naar authentiek recept uit het klooster. Vicolo San Michele 8 
  • Chef-kok Massimo Neri van Aoristò houdt van reizen en laat de traditionele Toscaanse keuken kennismaken met andere culturen. Het restaurant biedt prachtig uitzicht op een kerkkoepel. Via de’ Butti 11 
  • Kijk je liever uit op de doopkapel, schuif dan aan bij La BotteGaia, een gezellige osteria met eenvoudige, maar meer dan smakelijke gerechten. Via del Lastrone 17
_steden-pistoia-Grotta-Giusti.jpg

Net even buiten Pistoia vind je nog een aantal pareltjes waarvoor je een (mid)dag zou moeten reserveren:

Grotta Giusti
Op ruim 15 kilometer van Pistoia ligt een natuurlijke spa. Tussen stalactieten en stalagmieten kun je naar de Hemel, het Voorgeborchte of de Hel, afhankelijk van de temperatuur die je kiest – maar die nooit meer dan 34 graden bedraagt. Het water bevat tal van heilzame stoffen, zodat je de spa als herboren verlaat. 

_steden-pistoia-Villa-Celle.jpg

Villa Celle
Zo’n 8 kilometer ten oosten van Pistoia, bij het gehucht Santomato, ligt Villa Celle, waar je – na reservering – een prachtige collectie hedendaagse kunst kunt bewonderen. De bijzondere collectie is van Giuliano Gori, textielhandelaar, die kunstenaars van over de hele wereld uitnodigt om een tijdje in zijn villa te verblijven om op deze plek een uniek kunstwerk te maken, dat in de uitgestrekte tuinen tentoon wordt gesteld.

Pistoia Blues
Dit wereldberoemde bluesfestival, dat elk jaar in de tweede week van juli wordt gehouden, trekt niet alleen internationale sterren als BB King, The Doors en Eric Clapton, maar ook tienduizenden bezoekers van over de hele wereld.

_steden-pistoia-g.jpg

Pistoia Zoo
De dierentuin van Pistoia is een aanrader wanneer je Pistoia met kinderen bezoekt. Leuk om de Italiaanse naam van zoveel mogelijk dieren te leren!

Villa La Magìa
Deze betoverende villa is een van de mooiste in heel Toscane. Moderne kunstenaars lieten zich inspireren door de prachtige omgeving waarin Villa La Magia ligt, in de heuvels net buiten Pistoia, en ontwierpen unieke kunstwerken die een plekje kregen in de prachtige tuin. Zowel de villa als de tuin zijn te bezoeken, maar hiervoor moet je wel even van tevoren reserveren.

La Giostra dell’Orso

Het feest van de beschermheilige van de stad, San Jacopo, wordt elk jaar groots gevierd, op 25 juli. De vier stadswijken (de Gouden Leeuw, de Griffioen, het Witte Hert en de Draak) gaan de strijd aan in een paardentoernooi op het Piazza del Duomo. Spanning, sensatie en spektakel gegarandeerd!