Viareggio

Viareggio is de jongste badplaats aan de Toscaanse kust. Deze stad ontstond pas in de achttiende eeuw, toen het moerasgebied rondom het Lago di Massaciuccoli werd drooggelegd. Viareggio is echter niet alleen ’s zomers populair; in de winter wordt hier op grootse wijze carnaval gevierd. 

Toscane_steden-viareggio-carnaval-g.jpg

Carnaval

Na zo’n 140 jaar kunstwerken maken voor de jaarlijkse carnavalsoptocht zijn de inwoners van Viareggio ware kunstenaars met papier-maché. Het Carnaval van Viareggio (in februari of maart) is daardoor elk jaar opnieuw een waar spektakel, met prachtige praalwagens, diverse optredens en een groot vuurwerk ter afsluiting.

Voor carnavalsliefhebbers is het Museo del Carnavale aan de Via Santa Maria Goretti een aanrader; hier leer je het hele jaar door alles over de geschiedenis van dit bijzondere volksfeest, via een tocht langs aanplakbiljetten en maskers van papier-maché.

_steden-Viareggio-GaMC-.jpg

Moderne kunst

In de Galleria di Arte Moderna en Contemporanea (GaMC) vind je kunstwerken vanaf de negentiende eeuw. Veel van de werken die hier te zien zijn, zijn geschonken aan het museum. Van donderdag tot en met zaterdag kun je ook een kijkje nemen in Villa Paolina Bonaparte: een monumentale villa, die speciaal voor de tweede zus van Napoleon Bonaparte werd gebouwd. Hier worden regelmatig exposities en tentoonstellingen gehouden.

Speciaal voor kinderen

Voor bambini tot een jaar of tien is een bezoek aan Bim Bum Bam een aanrader, een uit de kluiten gewassen speeltuin met trampolines, luchtkastelen, go-karts en botsbootjes.

Voor wie een actief dagje uit wil, is een tour door het grootste grottenstelsel van Toscane meer dan de moeite waard. De hoofdroute is bijna twee kilometer lang, van gemiddelde moeilijkheidsgraad en voert langs stalactieten, stalagmieten, gekleurde rotsformaties en zelfs een waterval. 

_steden-Viareggio-parcobimbumbam-.jpg

Culinaire tips Viareggio

 • Bij pasticceria Patalani begin je de dag op zijn Italiaans met bomboloncini en sfoglie alla crema.
  Via Giuseppe Zanardelli 183 
 • Punto G is een genot voor al je zintuigen, dankzij de ijskunsten van de Siciliaanse eigenaar.
  Corso Garibaldi 62 
 • Galliano is een bar met gelateria, bekroond met twee coni (zeer goed) in het overzicht van de beste ijssalons in Italië. Je kan hier kiezen uit dertig soorten ijs, met alleen al zes soorten chocolade-ijs. Viale G. Marconi 127 
 • In de kleine ijssalon van Laboratorio del Gelato, vlak bij de zee, vind je heerlijk pure chocolade-ijs, ijs gemaakt van Tonka-bonen met sinaasappelschilletjes, romig mascapone-ijs en fris yoghurtijs. Via Foscolo 11 
 • Ook bij Crema e Cioccolato zit je goed als zoetekauw. Of je nu wilt ontbijten met een brioche en een cappuccino of verkoeling zoekt met een ijsje, het kan bij Crema e Cioccolato allemaal. Via Vespucci 32/34 
 • Bij Gli Amici del Gusto proef je de lekkerste specialiteiten. Het restaurant is echter zo populair dat je wel maanden van tevoren moet reserveren om een plekje te bemachtigen. Via F. Cavallotti 45 
 • La Taverna l’Assassino (de taverne van de moordenaar) is gezelliger dan de naam doet vermoeden. Er worden fijne gerechten geserveerd voor een heel redelijke prijs. Viale Daniele Manin 1
Toscane_steden-Viareggio-pasticceria-Patalani-i-.jpg

Luxe naar het strand

Hoewel je in Viareggio zelf prima een plekje op het strand kunt vinden, gaan de echt luxe liefhebbers van zon, zand en zee naar Forte dei Marmi. Vroeger werd deze plaats bevolkt door vissers, marmerbewerkers en boeren, nu is het vooral populair onder de rich and famous. De Italiaanse zanger Zucchero groeide hier op en Giorgio Armani heeft er een villa.

Markt

In Viareggio is er dagelijks markt op het Piazza Cavour. Meestal staan de kraampjes er alleen ’s ochtends. Op donderdagochtend is er markt aan de Viale Marconi (tussen het Piazza Mazzini en het Piazza Maria Luisa). Op zaterdag kun je terecht op het Piazza Paolo VI. Elk vierde en vijfde weekend van de maand is er een antiekmarkt op het Piazza D’Azeglio.

Toscane_steden-viareggio-Forte-dei-Marmi-g.jpg

Torre del Lago Puccini

Net ten zuiden van Viareggio ligt dit kleine plaatsje, aan de rand van het Lago di Massaciuccoli, waar de componist Giacomo Puccini zijn meeste werken componeerde. In zijn villa, waar hij ook begraven is, is een klein museum gevestigd. Wie van Puccini’s muziek wil genieten, kan hier ’s zomers terecht voor schitterende openluchtvoorstellingen aan en op het meer. Van half juli tot half augustus staat hier namelijk een groot podium waar de bekendste opera’s van Puccini (o.a. Madame Butterfly en La Bohème) ten gehore worden gebracht door belangrijke operazangers. Vooraf reserveren is aan te bevelen en kan via de speciale Puccini-website.

_steden-Viareggio-Torre-del-Lago-Puccini-.jpg