Pienza

Pienza dankt zijn karakter aan paus Pius II, die van zijn geboortestad de perfecte renaissancestad wilde maken. Het stadje is vooral bekend om zijn overheerlijke pecorino (schapenkaas).

_steden-Pienza-1.jpg

Paus Pius

Toen Pienza nog Corsignano heette en een vrij onbeduidend dorpje in het Toscaanse heuvelland was, werd hier in 1405 ene Enea Silvio Piccolomini geboren. Er lag een glansrijke loopbaan in het verschiet, want deze Piccolomini schopte het uiteindelijk tot paus. Eenmaal op de heilige stoel bedacht Piccolomini, inmiddels beter bekend als Pius II, dat hij van zijn geboortestad de ideale stad wilde maken.

Dit leidde tot de bouw van de Duomo, het Palazzo Comunale, Palazzo Borgia, de kerk van San Francesco en het Palazzo Piccolomini, het familiepaleis van de paus. Allemaal rondom een trapeziumvormig plein – hetgeen optisch voor een bijzonder perspectief zorgt.

Pius II spoorde ook zijn ondergeschikten aan om in dit stadje palazzi te laten bouwen – en wie kan de paus nu iets weigeren? Zo veranderde het aanzien van het stadje aanzienlijk, in een bestek van slechts enkele jaren. De bekroning van het project kwam in 1462, toen het de naam Pienza kreeg, een afgeleide van Pius. Dankzij het historische karakter werd Pienza opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

_steden-Pienza-kaas.jpg

Stad van de pecorino

Pienza is niet alleen de stad van Pius II, maar ook van de pecorino, de schapenkaas. Tijdens een wandeling door het stadje kun je er niet omheen. Je ziet (en ruikt) kaas, kaas en nog eens kaas: kleine en grote kazen, oude en jonge kazen, zachte en harde kazen, met kruiden, ingepakt in hooi, gerijpt in rode wijn… De variatie is eindeloos, dus neem de tijd voor een proeverij of een lange lunch om allerlei soorten schapenkaas te proeven.

_steden-Pienza-g.jpg

Bij de biologische kaasboerderij San Polo, op drie kilometer afstand van Pienza, vind je volgens kenners de lekkerste pecorino. De familie van Ernello Armellini, die de kaasboerderij runt, heeft de kunst van het kaasmaken al sinds generaties onder de knie en laat je graag hun ‘Toscaanse goud’ proeven. Wel even reserveren van tevoren!

Het eerste weekend van september wordt de Fiera del Cacio gehouden en staat Pienza nog meer in het teken van kaas dan anders. Hoogtepunt is de Palio al Fuso, waarbij men pecorino’s rondom een houten spoel moet laten rollen.

Tips: vanaf het terras van bar Il Casello in de Via del Casello heb je een geweldig uitzicht over de prachtige Valle d’Orcia! En ga in dit stadje samen met je geliefde op zoek naar de Via dell’Amore en kus elkaar op de hoek van de Via del Bacio. Zoek ook de Via della Fortuna, voor nog meer geluk in de liefde…