Thermen in Toscane
Toscane kent heel wat heerlijke thermaalbaden, waar de Etrusken en de Romeinen zich al graag lieten verwennen door het warme water. Vooral in het zuiden van de regio vind je een aantal prachtige spa’s, vaak gratis toegankelijk, midden in de ongerepte natuur!
Thermen van Saturnia
De Terme di Saturnia bijvoorbeeld, misschien wel de bekendste thermen in deze regio. Dankzij de natuurlijke watervallen en opvangbekkens die in de rivier de Gorello zijn uitgesleten, kun je hier genieten van een warm bad, ook als het buiten nog vrij fris is. De warmwaterbronnen hebben een constante temperatuur van 37 graden. Het enige nadeel is dat het water een sterke zwavelgeur verspreidt, die zo doordringend is dat je nog uren daarna een raar geurtje met je meedraagt. Maar goed voor je huid en je haar is het zwavelwater wel. Het heilzame water bevat namelijk magnesium, carbonaat en algen, wat je huid verzacht en je haar een zijdeachtige glans bezorgt. Lees meer over de Thermen van Saturnia in dit artikel.
Voor wie niet in de openlucht wil baden: er is ook een luxe spacomplex in Saturnia.
Bagni San Filippo
Volgens de bewoners van het gebied aan de voet van de Monte Amiata (die we herhaaldelijk de weg moesten vragen naar de thermaalbaden) zouden de Bagni San Filippo de oudste thermaalbaden ter wereld zijn. Ondanks dit wapenfeit is het er opvallend kleinschalig en rustig. Het warme water (tussen de 35 en 50 graden) komt uit de hoge rotsen en verzamelt zich in een klein bekken aan de voet van diezelfde rotsen, waar het dankzij de enorme hoeveelheid kalk een witgekleurd bassin vormt. Door de samenstelling van het water is vooral de Fosso Bianco spectaculair om te zien: een schitterend witte rots, die door jaren kalkafzetting zo uit een sprookje lijkt te komen. Wie hier even in ligt te weken, onder de Toscaanse zon, geeft zijn huid een weldadige wellnessbehandeling – gratis en voor niks!
Wie in alle luxe wil baden, kan terecht bij Terme San Filippo, een groot spacomplex met o.a. een thermaal zwembad en allerlei spabehandelingen (massages, pakkingen etc.).
Montecatini Terme
Het stadje Montecatini Terme is een van de bekendste kuuroorden van Toscane, al hebben de Romeinen hier naar alle waarschijnlijkheid nooit in het water liggen weken. Voor zover bekend kwamen de eerste gasten hier pas eind achttiende eeuw om te genieten van de bijzondere kracht van het water, dat zelfs over heilzame eigenschappen zou beschikken, vooral op het vlak van de spijsvertering.
De thermen van Montecatini liggen een beetje verspreid over het centrum. Er is veel keuze, met maar liefst negen kuuroorden: de Terme Tettuccio, de Terme Regina, de Terme Leopoldine, de Terme La Salute, de Terme Redi (met thermaal zwembad), de Terme Excelsior, de Terme Grocco, de Terme Torretta en de Terme Tamerici.
Uiteraard kun je lekker een middagje badderen, maar voor echt effect moet je het wat langer uithouden: een kuur duurt minimaal 15 dagen.
Terme di Petriolo
De Terme di Petriolo, niet ver van Siena in de natuur van de Maremma, waren al een populair wellnessoord in de Romeinse tijd. Maar ook later zakte men hier graag even weg in het warme water, dat een temperatuur van zo’n 42 graden heeft. De Florentijnse familie De’ Medici kwam hier bijvoorbeeld graag een dagje kuren, net als pausen en kardinalen die in Siena woonden en werkten. Het is een van de rustigste natuurlijke thermen in Toscane, waardoor je er volop kunt genieten van het schitterende samenspel van water, zon en de natuur om je heen.
Grotta Giusti
In Monsummano Terme, een klein stadje niet ver van Montecatini, vind je Grotta Giusti Spa, die zijn onderverdeeld in ‘het paradijs’, ‘vagevuur’ en ‘hel’. Na een behandeling kom je als herboren weer buiten.
Bagno Vignoni
Niet ver van Siena ligt het dorpje Bagno Vignoni, aan de voet van de Monte Amiata. Dit kleine dorp heeft een heel bijzonder dorpsplein: het Piazza dei Sorgenti (‘Plein van de Bronnen’), een rechthoekig bad uit de zestiende eeuw van 49 bij 29 meter. De natuurlijke warmwaterbron in het bad komt voort uit een vulkanische laag onder de grond, op duizend meter diepte, die met haar 52 graden al sinds de Romeinse tijden de voeten van vermoeide pelgrims en reizigers verwarmt. Voor een echt bad moert je nét even buiten het dorp zijn, in het Parco dei Mulini, waar je (gratis) lekker kunt dobberen in een net zo rechthoekig bad, maar dan midden in de natuur.