Het klimaat in Toscane

De Toscaanse heuvels schitteren natuurlijk het mooist in het zonlicht, maar de regio heeft in elk seizoen zijn eigen charme…

Voorjaar

Over het algemeen is het voorjaar in Toscane zeer aangenaam. Al in maart kan de temperatuur oplopen tot zo’n 20 graden. Er valt nauwelijks regen en hoewel de Italianen dan nog in hun dikke winterjassen lopen, kun je de zon al heerlijk op je blote armen laten schijnen.

Zomer

In de zomermaanden kan het in Toscane erg warm worden, met temperaturen boven de 35 graden. Zeker in augustus ontvluchtten veel mensen de steden en dorpen. Ze zoeken verkoeling in de Toscaanse heuvels of trekken naar de kust. Toch is een bezoek aan steden en dorpjes ook dan goed te doen, als je genoeg rustmomenten inplant, bijvoorbeeld in een van de parken en tuinen, en zorgt voor voldoende drinkwater. Houd er in augustus wel rekening mee dat veel winkels en restaurants gesloten zijn omdat de eigenaren op vakantie zijn, met name buiten de toeristische centra. Zeker vanaf 15 augustus, Ferragosto of Maria Hemelvaart, vieren veel Italianen zelf vakantie.

Herfst

Net als het voorjaar is het najaar een gunstige periode om Toscane te bezoeken. Het is er meestal nog lekker warm, zodat je je cappuccino op het terras kunt drinken. Hoewel de nachten wel al koud kunnen zijn, laat de zon zich overdag meestal van zijn beste kant zien. Pas in november breken de echte herfstbuien los. Gelukkig klaart het meestal snel weer op en kan het met een beetje geluk nog een aangename 15 graden worden.

Winter

In december en januari kan het in Toscane wel koud zijn, en er kan –zeker in de hoger gelegen gebieden – sneeuw vallen. Gelukkig doen de feestelijke kerstverlichting en een regelmatige tussenstop in een van de vele koffiebarretjes wonderen om de kou te trotseren.