Trotseer de hitte in Toscane

’s Zomers kan het erg warm zijn in Toscane. Vooral in Florence kan het ontzettend benauwd aanvoelen, aangezien de stad in ‘een gat’ ligt, zoals de inwoners het dal noemen. Als je deze tips ter harte neemt, kun je gelukkig ook tijdens de hete zomer genieten van alle moois dat Toscane te bieden heeft! 

Tip 1: doe net als de Italianen en houd een ander dagritme aan dan je thuis gewend bent. Sta op tijd op, als het nog niet zo warm is, zodat je energie hebt voor een bezoek aan een stad of een gezellige markt. Houd je tussen 12 en 15 uur zo rustig mogelijk: blijf in de schaduw, ga lekker uitgebreid lunchen en/of houd een middagdutje. Ga in elk geval niet op pad; de zon schijnt onbarmhartig op je neer!

Tip 2: zorg tijdens uitstapjes altijd voor voldoende water. Hoewel je in de meeste barretjes altijd om een glas water kunt vragen, kun je zeker \’s zomers te maken krijgen met gesloten barretjes en supermarkten vanwege de vakantie. Zorg ook voor een petje, hoef of sjaaltje, een goede zonnebril en muggenzalf, want de muggen in Toscane zijn dol op al die bezoekers…

Tip 3: drink overdag veel water, net als de Italianen zelf doen, en beperk de hoeveelheid alcohol. Italianen zullen altijd een glas wijn drinken bij de lunch, maar meer dan een of twee glazen per persoon zul je ze niet zien drinken. Zo houd je tenminste nog wat ruimte over voor een ijsje, een aperitivo en een uitgebreid diner.

Tip 4: probeer in plaats van een gelato, een ijsje, eens een granita, geschaafd ijs dat op smaak wordt gebracht met verschillende soorten siroop. Heerlijk dorstlessend!

Tip 5: aan het einde van de middag, als het weer wat koeler wordt, is het goed toeven in de steden en dorpjes van Toscane. Ook de inwoners zelf komen dan naar buiten, voor de zogenaamde passeggiata: de dagelijkse wandeling waarbij het hele dorp of de hele wijk door de grote straten trekt, heen en weer, ondertussen genietend van een praatje, een ijsje en de laatste roddels. Een heerlijk ritueel om aan deel te nemen voor je een restaurantje opzoekt.