Agenda Mei

De meimaand is (samen met juni) is een van de mooiste maanden om Toscane te bezoeken. Planten en bloemen staan in bloei en de temperatuur is meestal heerlijk. In de Agenda van mei zien we dan ook al tal van evenementen en festivals die zich in de openlucht afspelen.

Evenementen en Festivals

Dag van de Arbeid
De Dag van de Arbeid (Festa del Lavor) op 1 mei is in Italië een vrije dag. Dat betekent veel winkels die dicht zijn, zondagsregeling voor het openbaar vervoer en veel demonstraties en politieke bijeenkomsten. Het betekent vaak ook feest, met tal van concerten en festiviteiten.

Antiekmarkt Arezzo
Het historische centrum van Arezzo verandert ieder eerste weekend van de maand in een walhalla voor antiekliefhebbers en koopjesjagers. De antiekmarkt van Arezzo is de grootste antiekmarkt van heel Italië,door de straatjes van de stad vind je ruim 500 kraampjes met antieke meubels en kroonluchters, maar ook tweedehands boeken, kunst, juwelen en allerlei delicatessen uit de streek.

arezzo-markt-antiek

Giardino dell’Iris
Aan de voet van het Piazzale Michelangelo in Florence, vlak bij de Rozentuin, ligt de Giardino dell’Iris, de Iristuin. Deze tuin is alleen in mei geopend, ter gelegenheid van de internationale iriswedstrijd. De iris is het symbool van Florence. Van juni tot september sturen kwekers van over de hele wereld wortelstokken toe die in de tuin worden geplant en gekweekt, en in mei volgt de prijsuitreiking.

Maggio Musicale Fiorentino
Tijdens Maggio Musicale kun je in Florence en omgeving tal van concerten, opera’s en andere muziekvoorstellingen bezoeken. Dit unieke muziekevenement dompelt de stad al ruim tachtig jaar lang onder in een heel scala aan muziek, dans, opera, ballet en theater. Van half april tot half juli.

La Festa del Pane
In Certaldo viert men in mei La Festa del Pane. Het Piazza Boccaccio wordt bedolven onder deeg en rondstuivend meel en je neus leidt je vanzelf naar de kraampjes met versgebakken brood.

Chianti Wine Festival
In de laatste week van mei en de eerste week van juni openen diverse wijnkastelen in de Chiantistreek van Toscane hun deuren voor publiek tijdens het Chianti Wine Festival. Er worden proeverijen, cursussen, tours en wandeltochten georganiseerd. Een ideale manier om de Chianto Classico beter te leren kennen!

Balestro del Girifalco
Twee keer per jaar, de vierde zondag van mei en 14 augustus, vindt er in Massa Marittima in Toscane een unieke wedstrijd kruigboogschieten plaats. Tijdens de Balestro del Girifalco nemen vierentwintig kruisboogschieters, acht uit elk van de drie wijken waarin het stadje al eeuwen is verdeeld, het tegen elkaar op. De wedstrijd wordt voorafgegaan door een schitterende historische stoet en spectaculaire demonstraties vaandelzwaaien.