Eten en drinken in Toscane

Vakantie vieren in Toscane is ook culinair genieten! Van de bijzonder goede wijnen die in deze regio worden gemaakt tot de lokale delicatessen en gerechten, het is de hele vakantie genieten!

De redactie van Toscane-Nu ging alvast proeven en ontdekte de lekkerste adresjes in Toscane. Waar moet je zijn voor een schuimige cappuccino of de lekkerste souvenirs? Natuurlijk geven we je ook een paar traditionele recepten, zodat je thuis al kunt voorproeven of het vakantiegevoel nog even vast kunt houden!

Restaurants

IJs

Drinken & uitgaan

Specialiteiten

Recepten

Cappuccino, espresso of macchiato?

In Italië kennen ze veel verschillende koffievarianten. De bekendste zijn cappuccino en espresso, maar wanneer bestel je nu welke koffie? En wat als je eigenlijk een 'gewoon bakkie leut' wil? Met onderstaande tips drink je op elk moment de juiste koffie als je op...

Lees meer

Bistecca alla fiorentina

Voor de vleesliefhebber die in Toscane vertoeft, is het een must om Bistecca alla Fiorentina te bestellen. De bistecca alla fiorentina wordt gemaakt van de T-bonesteak, een fors stuk vlees dat tussen 600 en 800 gram weegt en twee vingers dik is. We kunnen iedereen...

Lees meer

Toscane – land van wijn

Wijnliefhebbers kunnen in Toscane hun hart ophalen. Maak een speciale wijntocht door de Chianti, breng een bezoek aan Montepulciano en Montalcino en neem een voorraadje van al het geproefde lekkers mee voor thuis! Vernaccia De beroemde Vernaccia-wijn uit de omgeving...

Lees meer

Kaas & vleeswaren

Het is de hele dag genieten in Toscane, met op elke straathoek een delicatessenwinkel en talloze restaurants waar je de smaak van de regio kunt proeven. Kaas Italiaanse kaas smaakt de hele dag door: bij het ontbijt, op een broodje of in een salade tijdens de lunch,...

Lees meer

De beste ijssalons van Siena

Heerlijk na een paar uurtjes slenteren door de nauwe straatjes van Siena: een verkoelende gelato. De lekkerste ijsjes in Siena vind je bij een van onderstaande ijssalons:  Gelateria Brivido Bij Gelateria Brivido, dat letterlijk rilling betekent, kun je ’s zomers zeker...

Lees meer

Wijn uit Toscane

Zorg dat je in je koffer(bak) ruimte hebt voor een paar flessen wijn uit Toscane. Er valt veel te genieten, van de bekende Chianti-wijnen en de Vernaccia di San Gimignano tot Brunello di Montalcino en de Vino Noble di Montepulciano.  Elke streek, elk dorp heeft vaak...

Lees meer

Nog meer fantastische ijssalons in Toscane

Van ijs krijgen we nooit genoeg! We proeven dan ook met liefde overal waar we komen een gelato (of twee). Hieronder een overzicht van de lekkerste ijssalons in Toscane: Lucca IJsliefhebbers halen hun hart in Lucca op bij Gelateria Veneta, waar ze een enorme keuze aan...

Lees meer

Lunch in Siena

In Siena vind je op elke straathoek wel een barretje waar je een broodje of een stuk pizza kunt kopen voor de lunch. Wie echter iets bijzonders wil (zonder overigens veel geld uit te geven), kiest echter voor een van onze favorieten, allemaal vlak bij het Piazza del...

Lees meer

Lunch en diner in Florence

Natuurlijk kun je ’s middags even snel een broodje eten - dat doen de Florentijnen zelf ook wel eens. Er is in Florence echter ook genoeg ander lekkers te vinden waarop je de hele middag kunt teren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een stuk pizza, een stevige salade of...

Lees meer

Lunch en diner in Lucca

De charme van Lucca zit hem niet alleen in het fijne, kleinschalige centrum waar je veel te voet of per fiets kunt bekijken, maar ook de in culinaire hoogstandjes die in de keukens van de stad worden klaargemaakt. Meer dan de moeite van het proeven waard! Diner Stella...

Lees meer

Lunch en diner in Pisa

Veel mensen brengen in Pisa slechts een bezoek aan de scheve toren, waarna ze terugkeren naar hun camping of vakantiehuis of een middag doorbrengen aan het strand. Zonde, want het centrum van Pisa heeft zoveel moois te bieden! Ga dus na je bezoek aan de Torre Pendente...

Lees meer

Florentijns druivenbrood – schiacciata con l’uva

Deze zoete focaccia, een specialiteit uit het chiantigebied in Florence, waar het stiaccia wordt genoemd, wordt in de herfst gemaakt tijdens de druivenoogst en is smeuïg en sappig van het druivensap. Recept Schiacciata con l'uva (voor 12 personen) Ingrediënten: • 500...

Lees meer

Panzanella – Toscaanse broodsalade

Panzanella is een heerlijk frisse salade uit de keuken van Toscane, gemaakt van brood, tomaat en basilicum. Het is een traditioneel boerengerecht uit Toscane, uit de tijd dat het brood van gisteren niet verspild werd. Toscaans brood is erg stevig en wordt zonder zout...

Lees meer

Ribollita – Toscaanse soep

Deze dikke Toscaanse soep is vooral in de herfst en de winter heerlijk als lunch. De samenstelling van de ingrediënten verwarmt je tot in je tenen. De naam van de soep is afgeleid van een oud Toscaans gebruik om de soep na het maken af te laten koelen. Voordat de soep...

Lees meer

Pici van de Etrusken

Pici is een dikke spaghettisoort die vooral in en om Arezzo en Siena wordt gegeten. Lekker met wildzwijnsaus maar ook met deze bijzondere saus die vernoemd is naar de oudste bewoners van Toscane. Ingrediënten (voor 4 personen): Voor de pasta: 200 gram bloem, bij...

Lees meer

Food festivals in Toscane

In Toscane is het in de zomer leuker dan ooit, met tal van feesten en festivals die de tradities in dorpen en gehuchtjes doen herleven. Stedenman selecteerde de leukste food festivals die in augustus plaatsvinden in Toscane! 1. Proef de Mugello in Florence Tot 17...

Lees meer

Koffie en wijn in Pisa

In Pisa begin je de dag bij Casa della Panna, het 'Huis van de Slagroom'. Hier staan heel wat soorten koffie op de kaart, allemaal voorzien van een flinke toef verse slagroom. (Via dei Mille 18) Wijnbar Vineria di Piazza is een gezellige wijnbar aan het Piazza delle...

Lees meer

Lekker uit eten – Waar stil je in Toscane je honger?

In Toscane kun je heerlijk eten. Maar waar kun je nu het beste naartoe? Naar een echt ristorante, een trattoria of gewoon gezellig naar een pizzeria? En wat is het verschil eigenlijk? De kleine Italiaans voor Dummies zet de verschillende Italiaanse eetgelegenheden...

Lees meer

Kaas & vleeswaren

Het is de hele dag genieten in Toscane, met op elke straathoek een delicatessenwinkel en talloze restaurants waar je de smaak van de regio kunt proeven. Kaas Italiaanse kaas smaakt de hele dag door: bij het ontbijt, op een broodje of in een salade tijdens de lunch,...

Lees meer

Cacciucco

Cacciucco (spreek uit als ‘katsjoekko’) is een feestelijke Toscaanse vissoep, die vooral in en om Livorno wordt gegeten. Een bord cacciucco is een waar culinair mozaïek: er zitten allerlei vissoorten en schelpdieren in, vergezeld van goede olijfolie, kruiden en...

Lees meer

Pasta van Martelli

Een van de beroemdste ambachtelijke pastafabrieken van Italië vind je in Lari, een klein dorpje in Toscane op 25 kilometer van Pisa. Aan de voet van het kasteel van Lari zit hier de pasta-fabriek van de familie Martelli. Zij produceren heerlijke spaghetti, penne en...

Lees meer

Toscane – land van wijn

Wijnliefhebbers kunnen in Toscane hun hart ophalen. Maak een speciale wijntocht door de Chianti, breng een bezoek aan Montepulciano en Montalcino en neem een voorraadje van al het geproefde lekkers mee voor thuis! Vernaccia De beroemde Vernaccia-wijn uit de omgeving...

Lees meer

Florentijns druivenbrood – schiacciata con l’uva

Deze zoete focaccia, een specialiteit uit het chiantigebied in Florence, waar het stiaccia wordt genoemd, wordt in de herfst gemaakt tijdens de druivenoogst en is smeuïg en sappig van het druivensap. Recept Schiacciata con l'uva (voor 12 personen) Ingrediënten: • 500...

Lees meer

Pasta uit Toscane

Hoewel de inwoners van Toscane ook wel boneneters worden genoemd, doen ze zich niet alleen tegoed aan bonen. Er staat ook vaak pasta op het menu, bijvoorbeeld pappardelle (brede lintpasta) of pici (dikke spaghetti).  Neem een paar vaak prachtig versierde pakken...

Lees meer

Pappa al pomodoro

De keuken van Toscane baseert zich vaak op de cucina povera, de arme keuken, met gerechten die niet veel kosten maar wel overheerlijk smaken. Een voorbeeld is 'pappa al pomodoro', een dikke ‘soep’ van brood en tomaten die je zowel koud als warm kunt eten. Ingrediënten...

Lees meer

Lunch en diner in Florence

Natuurlijk kun je ’s middags even snel een broodje eten - dat doen de Florentijnen zelf ook wel eens. Er is in Florence echter ook genoeg ander lekkers te vinden waarop je de hele middag kunt teren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een stuk pizza, een stevige salade of...

Lees meer

Cappuccino, espresso of macchiato?

In Italië kennen ze veel verschillende koffievarianten. De bekendste zijn cappuccino en espresso, maar wanneer bestel je nu welke koffie? En wat als je eigenlijk een 'gewoon bakkie leut' wil? Met onderstaande tips drink je op elk moment de juiste koffie als je op...

Lees meer

Recept Fagioli all’uccelletto

Fagioli all'uccelletto zijn Florentijnse witte bonen in tomatensaus. Dit is een oud favoriet gerecht in Florence. Heerlijk als je het maakt in een aardenwerken pan. Als je het iets pittiger wilt maken, kun je een of meer snufjes rode-pepervlokken toevoegen....

Lees meer

Wijn uit Toscane

Zorg dat je in je koffer(bak) ruimte hebt voor een paar flessen wijn uit Toscane. Er valt veel te genieten, van de bekende Chianti-wijnen en de Vernaccia di San Gimignano tot Brunello di Montalcino en de Vino Noble di Montepulciano.  Elke streek, elk dorp heeft vaak...

Lees meer

Panzanella – Toscaanse broodsalade

Panzanella is een heerlijk frisse salade uit de keuken van Toscane, gemaakt van brood, tomaat en basilicum. Het is een traditioneel boerengerecht uit Toscane, uit de tijd dat het brood van gisteren niet verspild werd. Toscaans brood is erg stevig en wordt zonder zout...

Lees meer

Lunch in Siena

In Siena vind je op elke straathoek wel een barretje waar je een broodje of een stuk pizza kunt kopen voor de lunch. Wie echter iets bijzonders wil (zonder overigens veel geld uit te geven), kiest echter voor een van onze favorieten, allemaal vlak bij het Piazza del...

Lees meer

Koffie in Arezzo

Caffè dei Costanti is bekend van de film La vita è bella. Het leven is hier vooral mooi als je op het terras in de schaduw van de Basilica di San Francesco kunt genieten van een drankje en het uitgereide aperitivobuffet.  (Piazza San Francesco 19/20) Coffee o'clock...

Lees meer

Bruschetta met gegrilde aubergines

Waarschijnlijk kennen jullie allemaal wel de klassieke bruschetta met alleen een beetje olijfolie of met tomaat, maar wij geven hier het recept van de meer bijzondere en o zo smaakvolle bruschetta: Bruschetta met gegrilde aubergines. Een heerlijk, makkelijk, zomers en...

Lees meer

Olijfolie uit Toscane

Toscane is niet alleen beroemd om de wijn, maar ook om de olijfolie. De olijfbomen zorgen elk jaar opnieuw voor een enorme hoeveelheid olio d’oliva, fluweelzacht van smaak. Zeker pas na de oogst is een geroosterd stuk brood, besprenkeld met alleen wat olijfolie, een...

Lees meer

Crostini di cavolo nero

Een typisch Toscaans voorgerecht: een selectie van crostini, met bijvoorbeeld tomaat, kippenlevertjespaté of cavolo nero (een soort boerenkool). Wij maken crostini di cavolo nero naar een recept van Jamie Oliver. Kook 3 flinke handen cavolo nero (of boerenkool) met 3...

Lees meer

Lunch en diner in Pisa

Veel mensen brengen in Pisa slechts een bezoek aan de scheve toren, waarna ze terugkeren naar hun camping of vakantiehuis of een middag doorbrengen aan het strand. Zonde, want het centrum van Pisa heeft zoveel moois te bieden! Ga dus na je bezoek aan de Torre Pendente...

Lees meer

Italiaanse opera in Siena

In Siena kun je tussen half mei en eind oktober ook genieten van de prachtige muziek en zang van de Italiaanse opera. ’s Avonds nadat de toeristenstroom grotendeels is vertrokken en de zwaluwen op Il Campo opeens hun gekwetter staken, kan je genieten van werken van de...

Lees meer

Panforte

Siena is bekend om panforte, dat letterlijk ‘stevig brood’ betekent. De geschiedenis van de panforte gaat bijna net zo ver terug als de geschiedenis van de Palio van Siena. Volgens de kenners werd de eerste panforte al rond 1200 gemaakt, toen de handel met het Verre...

Lees meer

La Vialla

In het oosten van Toscane bevindt zich een paradijs voor lekkerbekken: Fattoria La Vialla. Hier worden al meer dan dertig jaar de lekkerste biologische producten en authentieke delicatessen uit Toscane gemaakt, zoals een overheerlijke olijfolie, pecorino...

Lees meer

Bruschetta met tomaat

Het meest Toscaanse gerecht is misschien wel bruschetta (spreek uit: broesketta), geroosterd brood met tomaat, knoflook, olie en basilicum. In een handomdraai tover je deze Toscaanse lekkernij op tafel. Heerlijk als voorgerecht, maar ook als lichte lunch of als...

Lees meer

Lunch of diner in Arezzo

Wie Arezzo bezoekt, kan niet om de film La vita è bella heen. Lunchen doe je dan ook het best met dit motto in je achterhoofd, genietend van de Italiaanse specialiteiten en een glaasje wijn. Caffè dei Costanti Caffè dei Costanti is bekend van de film La vita è bella....

Lees meer

Koffie in Florence

In Florence is het altijd tijd voor koffie. Als je als bezoeker de sfeer van Florence wilt proeven, neem je een paar keer per dag uitgebreid de tijd voor een kopje koffie in een lokale koffiebar.  De beste tip is om de Florentijnse zakenmannen of bouwvakkers te volgen...

Lees meer

Cantuccini

Hoewel cantuccini oorspronkelijk uit Prato komen (ze heten officieel ook biscotti di Prato), kun je ze ook overal in Toscane vinden. Heerlijk bij een romige cappuccino of na het eten met een glaasje vin Santo. Zelf bakken kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld deze variant...

Lees meer

Wijn in het museum

Aan de Vernaccia di San Gimignano, de bijzondere witte wijn die rondom het Toscaanse torenstadje wordt gemaakt, is een heus museum gewijd. In het Museo del Vino della Vernaccia di San Gimignano maak je op spectaculaire wijze kennis met deze wijn – en niet alleen door...

Lees meer

De beste ijssalons van Siena

Heerlijk na een paar uurtjes slenteren door de nauwe straatjes van Siena: een verkoelende gelato. De lekkerste ijsjes in Siena vind je bij een van onderstaande ijssalons:  Gelateria Brivido Bij Gelateria Brivido, dat letterlijk rilling betekent, kun je ’s zomers zeker...

Lees meer

Lunch in Volterra

Volterra ligt vlak bij San Gimignano. Een bezoek aan beide stadjes is dan ook een ideale combi. Ben je tijdens lunchtijd in Volterra, geniet dan eens van een uitgebreid lunchbuffet. Weer eens wat anders dan een snel broodje of een stuk pizza! La Vecchia Lira Bij La...

Lees meer

Een aperitivo in Florence

Natuurlijk kun je voor een drankje op een van de terrassen bij de grote bezienswaardigheden in Florence neerploffen, maar buiten het feit dat je dan (waarschijnlijk) te veel betaalt, liggen de leukste adresjes nu net even iets afgelegener. De redactie van Florence-Nu...

Lees meer

Torta della nonna

Torta della nonna, oftewel grootmoeders taart, is een echt Toscaans recept. Het is een zoete pastei die wordt afgedekt met een lekker boterdeeg. De bodem is cake-achtig en wordt gemaakt van heel veel eieren, boter, geraspte citroenschil en suiker. De vulling is een...

Lees meer

IJs zoals je dat nog nooit eerder proefde!

Gelateria Vivoli, een van de oudste en beroemdste ijssalons van Florence, werkt sinds kort samen met Macelleria Falorni, de bekende slager in Greve in Chianti die onder andere de koninklijke familie tot zijn klantenkring mag rekenen. Wat denk je van gelato al melone...

Lees meer

Tips voor restaurants elders in Toscane

Overal in Toscane geniet je van de lekkerste lokale delicatessen. De redactie van Toscane-Nu blijft op zoek naar de lekkerste adresjes voor een originele lunch. Een overzicht van onze geslaagde proeverijen vind je hieronder. Livorno De huisgemaakte hapjes van Viktor...

Lees meer

Een drankje in Lucca

Tip: drink in Lucca zeker een chiodino; een typerend aperitivo voor Lucca. Het wordt gemaakt van witte wijn met een scheutje alcoholische gingerale. *Caffè Di Simo, een bar met een rijke geschiedenis, is een van de meest karakteristieke gelegenheden voor een drankje....

Lees meer

Toscaanse bonen

De inwoners van Toscane worden door hun landgenoten vaak mangiafagioli genoemd, ‘boneneters’. Niet gek als je weet dat bonen een belangrijke plek innemen in de Toscaanse keuken. De lekkerste bonen zijn verse of gedroogde toscanelli, cannellini en zolfini. Kook ze...

Lees meer

Nog meer fantastische ijssalons in Toscane

Van ijs krijgen we nooit genoeg! We proeven dan ook met liefde overal waar we komen een gelato (of twee). Hieronder een overzicht van de lekkerste ijssalons in Toscane: Lucca IJsliefhebbers halen hun hart in Lucca op bij Gelateria Veneta, waar ze een enorme keuze aan...

Lees meer

Diner in Siena

Een dagje Siena sluit je het best af met een heerlijk diner vol lokale specialiteiten en streekgerechten uity Toscane. Laat je verrassen door de kookkunsten van de koks van onderstaande restaurantjes!  Casato Enoristorante Waarom zou je in een wijnbar niet ook gewoon...

Lees meer

Wijn in de trein

Wijn drinken kan in Toscane (bijna) overal, maar de origineelste plek is waarschijnlijk de Treno del Vino, de wijntrein.  De Treno del Vino rijdt ’s zomers regelmatig van Siena naar het station van Torrenieri di Montalcino. Hier staat de lunch klaar, in de wijnbar...

Lees meer

Bistecca alla fiorentina

Voor de vleesliefhebber die in Toscane vertoeft, is het een must om Bistecca alla Fiorentina te bestellen. De bistecca alla fiorentina wordt gemaakt van de T-bonesteak, een fors stuk vlees dat tussen 600 en 800 gram weegt en twee vingers dik is. We kunnen iedereen...

Lees meer

De beste ijssalons in Viareggio

Met een ijsje in je hand lekker langs de boulevard slenteren, het kan in Viareggio!  Ga bijvoorbeeld naar Punto G, een waar genot voor al je zintuigen, dankzij de ijskunsten van de Siciliaanse eigenaar. Corso Garibaldi 62 Ook leuk: Crema e Cioccolato, voor een groot...

Lees meer

Lunch en diner in Lucca

De charme van Lucca zit hem niet alleen in het fijne, kleinschalige centrum waar je veel te voet of per fiets kunt bekijken, maar ook de in culinaire hoogstandjes die in de keukens van de stad worden klaargemaakt. Meer dan de moeite van het proeven waard! Diner Stella...

Lees meer

Dolcissimo – zoetigheden uit Toscane

Zoeter dan zoet, de toetjes, taarten en koekjes waar Toscane bekend om staat. Cantuccini, panforte, ricciarelli, torta della nonna, zuccotto, ijs in alle smaken en kleuren… ze weten hier wel wat lekker is!  Volgens de inwoners van Siena is zelfs de tiramisù hier ooit...

Lees meer

Ribollita – Toscaanse soep

Deze dikke Toscaanse soep is vooral in de herfst en de winter heerlijk als lunch. De samenstelling van de ingrediënten verwarmt je tot in je tenen. De naam van de soep is afgeleid van een oud Toscaans gebruik om de soep na het maken af te laten koelen. Voordat de soep...

Lees meer

Genieten van een ijsje in Florence

Een bezoek aan Florence is eigenlijk niet compleet zonder een bezoek aan een ijssalon. Of twee, of drie... Als je alle ijssalons in Florence wilt uitproberen, kun je wel een paar extra dagen bijboeken... Om de keuze iets makkelijker te maken heeft de redactie van...

Lees meer

Genieten in San Gimignano

San Gimignano is met zijn hoge torens een van de meest kenmerkende middeleeuwse stadjes in Toscane. Heerlijk voor een wandeling aan het einde van de middag, als de meeste toeristen weer weggaan. Zo'n wandeling is een perfecte opmaat naar een avond genieten in de...

Lees meer

Buccellato – specialiteit uit Lucca

Volgens een oud spreekwoord ben je niet in Lucca geweest als je geen buccellato hebt gegeten. Proef dus zeker een stukje van dit bijzondere brood als je in Lucca bent! Het beste adres voor een stukje buccellato is Taddeucci. In 1881 bedacht de toenmalige bakker Jacopo...

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This