De lekkerste recepten uit de Toscaanse keuken

De Toscaanse keuken biedt zoveel lekkere gerechten, die kun je tijdens je vakantie vast niet allemaal proeven! Daarom vind je hier alvast een voorproefje van al het lekkers dat je in Toscane tegen zult komen.

Overigens ook een goede remedie tegen de heimwee die na terugkeer ongetwijfeld zal opduiken… Buon appetito!

Panzanella – Toscaanse broodsalade

Panzanella – Toscaanse broodsalade

Panzanella is een heerlijk frisse salade uit de keuken van Toscane, gemaakt van brood, tomaat en basilicum. Het is een traditioneel boerengerecht uit Toscane, uit de tijd dat het brood van gisteren niet verspild werd. Toscaans brood is erg stevig en wordt zonder zout...

Lees meer
Ribollita – Toscaanse soep

Ribollita – Toscaanse soep

Deze dikke Toscaanse soep is vooral in de herfst en de winter heerlijk als lunch. De samenstelling van de ingrediënten verwarmt je tot in je tenen. De naam van de soep is afgeleid van een oud Toscaans gebruik om de soep na het maken af te laten koelen. Voordat de soep...

Lees meer
Bistecca alla fiorentina

Bistecca alla fiorentina

Voor de vleesliefhebber die in Toscane vertoeft, is het een must om Bistecca alla Fiorentina te bestellen. De bistecca alla fiorentina wordt gemaakt van de T-bonesteak, een fors stuk vlees dat tussen 600 en 800 gram weegt en twee vingers dik is. We kunnen iedereen...

Lees meer
Florentijns druivenbrood – schiacciata con l’uva

Florentijns druivenbrood – schiacciata con l’uva

Deze zoete focaccia, een specialiteit uit het chiantigebied in Florence, waar het stiaccia wordt genoemd, wordt in de herfst gemaakt tijdens de druivenoogst en is smeuïg en sappig van het druivensap. Recept Schiacciata con l'uva (voor 12 personen) Ingrediënten: • 500...

Lees meer
Panforte

Panforte

Siena is bekend om panforte, dat letterlijk ‘stevig brood’ betekent. De geschiedenis van de panforte gaat bijna net zo ver terug als de geschiedenis van de Palio van Siena. Volgens de kenners werd de eerste panforte al rond 1200 gemaakt, toen de handel met het Verre...

Lees meer
Bruschetta met gegrilde aubergines

Bruschetta met gegrilde aubergines

Waarschijnlijk kennen jullie allemaal wel de klassieke bruschetta met alleen een beetje olijfolie of met tomaat, maar wij geven hier het recept van de meer bijzondere en o zo smaakvolle bruschetta: Bruschetta met gegrilde aubergines. Een heerlijk, makkelijk, zomers en...

Lees meer
Recept Fagioli all’uccelletto

Recept Fagioli all’uccelletto

Fagioli all'uccelletto zijn Florentijnse witte bonen in tomatensaus. Dit is een oud favoriet gerecht in Florence. Heerlijk als je het maakt in een aardenwerken pan. Als je het iets pittiger wilt maken, kun je een of meer snufjes rode-pepervlokken toevoegen....

Lees meer
Florentijns druivenbrood – schiacciata con l’uva

Florentijns druivenbrood – schiacciata con l’uva

Deze zoete focaccia, een specialiteit uit het chiantigebied in Florence, waar het stiaccia wordt genoemd, wordt in de herfst gemaakt tijdens de druivenoogst en is smeuïg en sappig van het druivensap. Recept Schiacciata con l'uva (voor 12 personen) Ingrediënten: • 500...

Lees meer
Bruschetta met tomaat

Bruschetta met tomaat

Het meest Toscaanse gerecht is misschien wel bruschetta (spreek uit: broesketta), geroosterd brood met tomaat, knoflook, olie en basilicum. In een handomdraai tover je deze Toscaanse lekkernij op tafel. Heerlijk als voorgerecht, maar ook als lichte lunch of als...

Lees meer
Crostini di cavolo nero

Crostini di cavolo nero

Een typisch Toscaans voorgerecht: een selectie van crostini, met bijvoorbeeld tomaat, kippenlevertjespaté of cavolo nero (een soort boerenkool). Wij maken crostini di cavolo nero naar een recept van Jamie Oliver. Kook 3 flinke handen cavolo nero (of boerenkool) met 3...

Lees meer
Panzanella – Toscaanse broodsalade

Panzanella – Toscaanse broodsalade

Panzanella is een heerlijk frisse salade uit de keuken van Toscane, gemaakt van brood, tomaat en basilicum. Het is een traditioneel boerengerecht uit Toscane, uit de tijd dat het brood van gisteren niet verspild werd. Toscaans brood is erg stevig en wordt zonder zout...

Lees meer
Pappa al pomodoro

Pappa al pomodoro

De keuken van Toscane baseert zich vaak op de cucina povera, de arme keuken, met gerechten die niet veel kosten maar wel overheerlijk smaken. Een voorbeeld is 'pappa al pomodoro', een dikke ‘soep’ van brood en tomaten die je zowel koud als warm kunt eten. Ingrediënten...

Lees meer
Cacciucco

Cacciucco

Cacciucco (spreek uit als ‘katsjoekko’) is een feestelijke Toscaanse vissoep, die vooral in en om Livorno wordt gegeten. Een bord cacciucco is een waar culinair mozaïek: er zitten allerlei vissoorten en schelpdieren in, vergezeld van goede olijfolie, kruiden en...

Lees meer
Pici van de Etrusken

Pici van de Etrusken

Pici is een dikke spaghettisoort die vooral in en om Arezzo en Siena wordt gegeten. Lekker met wildzwijnsaus maar ook met deze bijzondere saus die vernoemd is naar de oudste bewoners van Toscane. Ingrediënten (voor 4 personen): Voor de pasta: 200 gram bloem, bij...

Lees meer
Ribollita – Toscaanse soep

Ribollita – Toscaanse soep

Deze dikke Toscaanse soep is vooral in de herfst en de winter heerlijk als lunch. De samenstelling van de ingrediënten verwarmt je tot in je tenen. De naam van de soep is afgeleid van een oud Toscaans gebruik om de soep na het maken af te laten koelen. Voordat de soep...

Lees meer
Bistecca alla fiorentina

Bistecca alla fiorentina

Voor de vleesliefhebber die in Toscane vertoeft, is het een must om Bistecca alla Fiorentina te bestellen. De bistecca alla fiorentina wordt gemaakt van de T-bonesteak, een fors stuk vlees dat tussen 600 en 800 gram weegt en twee vingers dik is. We kunnen iedereen...

Lees meer
Cantuccini

Cantuccini

Hoewel cantuccini oorspronkelijk uit Prato komen (ze heten officieel ook biscotti di Prato), kun je ze ook overal in Toscane vinden. Heerlijk bij een romige cappuccino of na het eten met een glaasje vin Santo. Zelf bakken kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld deze variant...

Lees meer
Torta della nonna

Torta della nonna

Torta della nonna, oftewel grootmoeders taart, is een echt Toscaans recept. Het is een zoete pastei die wordt afgedekt met een lekker boterdeeg. De bodem is cake-achtig en wordt gemaakt van heel veel eieren, boter, geraspte citroenschil en suiker. De vulling is een...

Lees meer