Delicatessen en specialiteiten van Toscane
De Italiaanse keuken bestaat niet. Elke regio heeft zijn eigen delicatessen en specialiteiten en binnen die regio zijn er weer tal van verschillende recepten, bereidingswijzen en geheime ingrediĆ«nten…
Een greep uit de delicatessen en specialiteiten van Toscane.
Food festivals in Toscane
In Toscane is het in de zomer leuker dan ooit, met tal van feesten en festivals die de tradities in dorpen en gehuchtjes doen herleven. Stedenman selecteerde de leukste food festivals die in augustus plaatsvinden in Toscane! Ficamaschia-feest In Porto Ercole viert men...
Pasta van Martelli
Een van de beroemdste ambachtelijke pastafabrieken van Italië vind je in Lari, een klein dorpje in Toscane op 25 kilometer van Pisa. Aan de voet van het kasteel van Lari zit hier de pasta-fabriek van de familie Martelli. Zij produceren heerlijke...
Wijn uit Toscane
Zorg dat je in je koffer(bak) ruimte hebt voor een paar flessen wijn uit Toscane. Er valt veel te genieten, van de bekende Chianti-wijnen en de Vernaccia di San Gimignano tot Brunello di Montalcino en de Vino Noble di Montepulciano. Elke streek, elk dorp...
Kaas & vleeswaren
Het is de hele dag genieten in Toscane, met op elke straathoek een delicatessenwinkel en talloze restaurants waar je de smaak van de regio kunt proeven. KaasItaliaanse kaas smaakt de hele dag door: bij het ontbijt, op een broodje of in een salade tijdens de lunch,...
Wijn in het museum
Aan de Vernaccia di San Gimignano, de bijzondere witte wijn die rondom het Toscaanse torenstadje wordt gemaakt, is een heus museum gewijd. In het Museo del Vino della Vernaccia di San Gimignano maak je op spectaculaire wijze kennis met deze wijn â en...
Bijt in een bistecca
De bistecca alla fiorentina moet je niet bestellen als je geen honger hebt. Dit flinke stuk vlees verdient het namelijk dat je er tot de laatste hap van geniet.  Hoewel de bistecca van oorsprong uit Florence komt, is slager Dario Cecchini in...
Food festivals in Toscane
In Toscane is het in de zomer leuker dan ooit, met tal van feesten en festivals die de tradities in dorpen en gehuchtjes doen herleven. Stedenman selecteerde de leukste food festivals die in augustus plaatsvinden in Toscane! Ficamaschia-feest In Porto Ercole viert men...
Pasta van Martelli
Een van de beroemdste ambachtelijke pastafabrieken van Italië vind je in Lari, een klein dorpje in Toscane op 25 kilometer van Pisa. Aan de voet van het kasteel van Lari zit hier de pasta-fabriek van de familie Martelli. Zij produceren heerlijke...
Toscaanse bonen
De inwoners van Toscane worden door hun landgenoten vaak mangiafagioli genoemd, âbonenetersâ. Niet gek als je weet dat bonen een belangrijke plek innemen in de Toscaanse keuken. De lekkerste bonen zijn verse of gedroogde toscanelli,...
Wijn uit Toscane
Zorg dat je in je koffer(bak) ruimte hebt voor een paar flessen wijn uit Toscane. Er valt veel te genieten, van de bekende Chianti-wijnen en de Vernaccia di San Gimignano tot Brunello di Montalcino en de Vino Noble di Montepulciano. Elke streek, elk dorp...
Olijfolie uit Toscane
Toscane is niet alleen beroemd om de wijn, maar ook om de olijfolie. De olijfbomen zorgen elk jaar opnieuw voor een enorme hoeveelheid olijven en olio dâoliva, fluweelzacht van smaak. Zeker pas na de oogst is een geroosterd stuk brood, besprenkeld...
Pasta uit Toscane
Hoewel de inwoners van Toscane ook wel boneneters worden genoemd, doen ze zich niet alleen tegoed aan bonen. Er staat ook vaak pasta op het menu, bijvoorbeeld pappardelle (brede lintpasta) of pici (dikke spaghetti). Neem een paar vaak prachtig versierde...
Kaas & vleeswaren
Het is de hele dag genieten in Toscane, met op elke straathoek een delicatessenwinkel en talloze restaurants waar je de smaak van de regio kunt proeven. KaasItaliaanse kaas smaakt de hele dag door: bij het ontbijt, op een broodje of in een salade tijdens de lunch,...
Dolcissimo – zoetigheden uit Toscane
Zoeter dan zoet, de toetjes, taarten en koekjes waar Toscane bekend om staat. Cantuccini, panforte, ricciarelli, torta della nonna, zuccotto, ijs in alle smaken en kleuren⦠ze weten hier wel wat lekker is! Volgens de inwoners van Siena...
Buccellato – specialiteit uit Lucca
Volgens een oud spreekwoord ben je niet in Lucca geweest als je geen buccellato hebt gegeten. Proef dus zeker een stukje van dit bijzondere brood als je in Lucca bent! Het beste adres voor een stukje buccellato is Taddeucci. In 1881 bedacht de toenmalige bakker Jacopo...
Sagra dell acquacotta in de Maremma
Wie in augustus in de Maremma is, valt met zijn neus in de acquacotta. Er worden dan namelijk een aantal sagre dellâacquacotta gehouden, dorpsfeesten ter ere van deze regionale soep waar de lokale bevolking je graag laat proeven.
Fattoria La Vialla
In het oosten van Toscane bevindt zich een paradijs voor lekkerbekken: Fattoria La Vialla. Hier worden al meer dan dertig jaar de lekkerste biologische producten en authentieke delicatessen uit Toscane gemaakt, zoals een overheerlijke olijfolie, pecorino...