Het witte goud van San Miniato

In november en begin december staat het stadje San Miniato helemaal in het teken van la sagra del tartufo bianco, het feest van de witte truffel. Je kunt witte truffel proeven, maar ook genieten van producten die met witte truffel zijn bereid, zoals olijfolie, grappa, pecorino, wijn, kaas, ham en salami.

Toscane_evenementen-la-sagra-del-tartufo-bianco-k.jpg

Het festival heet officieel La Mostra Mercato Nazionale del Tartufo Bianco di San Miniato, maar ook de zwarte truffel wordt verkocht en in producten verwerkt die in de kraampjes worden aangeboden. Zoals altijd vindt het truffelfestival plaats in de laatste drie weekenden van november en het eerste weekend van december. In 2020 is dat op 14 en 15, 21 en 22 en 28 en 29 november.

Toscane_truffels-1.jpg

Dat het feest in San Miniato wordt gevierd, is niet zo verwonderlijk als je weet dat in dit gebied maar liefst 25 procent van de Italiaanse witte truffel wordt gevonden. De kwaliteit is dan ook uitstekend en de prijzen zijn redelijk.

Ga je met de auto naar San Miniato dan moet je die parkeren op een van de parkeerterreinen onder aan de heuvel waarop het stadje ligt. Met shuttle-bussen word je naar San Miniato alto, het historisch centrum van het stadje, gebracht.