Zona Traffico Limitato

In veel steden in Toscane is het centrum verboden gebied voor auto’s. Dit wordt aangeduid met verkeersborden waarop staat: Zona Traffico Limitato (ook regelmatig gewoon afgekort tot ZTL). 

Deze ‘zone met beperkt verkeer’ die in grote steden zoals Florence en Pisa, maar ook in diverse kleinere plaatsjes in Toscane geldt, is bedoeld om ‘ongewenste’ motorische gasten te weren. Het systeem met borden is ingesteld om de prachtige historische gebouwen en het leefmilieu te behoeden voor schadelijke uitlaatgassen. Wil je deze zones toch legaal betreden met een motorvoertuig, dan heb je een ontheffing of vergunning nodig.

Toscane_ovzona-traffico-limitato-k.jpg

Boete

Wanneer je deze borden tegenkomt, moet je dus direct rechtsomkeert maken met je auto, want anders wacht er na je vakantie een fikse boete. Je betaalt namelijk 110 euro per overtreding, dus stel dat je op zoek naar een parkeerplaats drie keer langs zo’n bord rijdt, kan je dat zomaar 330 euro kosten. De borden zijn niet altijd even goed zichtbaar, dus let goed op en zet je auto in steden als Florence, Pisa, Siena, Lucca en San Gimignano op een van de grote parkeerplaatsen aan de rand van de stad.

Hotel in ZTL

Wanneer je hotel of bed&breakfast in deze voor verkeer verboden zone ligt, wordt er een uitzondering gemaakt. Je mag dan wel het centrum in rijden, maar je moet na aankomst in je hotel, bij het inchecken, direct je kenteken doorgeven aan de receptioniste. Hij geeft dit door aan de politie, zodat je niet beboet wordt als je de zone in- of uitrijdt.