Andere markten in Toscane en de Chianti

Elke stad en elk dorp in Toscane heeft zijn eigen markt, de een wat kleiner of specifieker dan de ander, maar allemaal de moeite waard. 

Siena

Woensdag is marktdag in Siena, met een grote markt (food en non-food) bij het Fortezza, die tot 13.00 uur duurt. Elke derde zondag van de maand is er grote antiekmarkt in Siena. Zie ook het artikel over markten in Siena.

Arezzo

In Arezzo kun je doordeweeks elke ochtend terecht op de markt op het Piazza Sant’Agostino. Beroemd is de antiekmarkt van Arezzo, die elk eerste weekend van de maand wordt gehouden op en om de pleinen in de stad.

Pisa

Wie Pisa bezoekt, moet zeker even het centrum in voor de Mercato delle Vettovaglie, op het gelijknamige plein. Hier vind je ’s ochtends de meest heerlijke producten, waar ’s avonds mee gekookt wordt in de omliggende restaurantjes.

Toscane_markten-divers.jpg

Lucca

In Lucca kun je naar de markt in een kerk. In de voormalige Santa Maria del Carmine aan het Piazza del Carmine vind je zo’n honderd kraampjes met groente en fruit. In de straten rondom kun je je boodschappentassen vullen met vlees, vis en andere levensmiddelen. De markt is elke dag van de week geopend van 7.00 tot 13.00 uur en van 16.00 tot 19.30 uur. Verder is er elke woensdag- en zaterdagochtend een grote markt (food en non-food) in en om de Via dei Bacchettoni. Zie ook ons artikel over markten in Lucca.

Grosseto

In Grosseto is er op donderdag een grote markt. De kraampjes strekken zich uit over de Via Ximenes, het Piazza Esperanto en het Piazza de Maria. Naast groente, fruit, vleeswaren, kaas en delicatessen vind je er ook veel kleding, schoenen, tassen huishoudelijke artikelen en andere accessoires.

Livorno

De Mercato delle Vettovaglie in Livorno, die ook wel Mercato Centrale wordt genoemd, is van maandag- tot en met zaterdagochtend, op het Piazza Cavallotti. Mede dankzij het authentieke gebouw in Liberty-stijl uit 1894 is dit een van de mooiste overdekte markten van Europa. Binnen vind je meer dan 180 kraampjes met verse vis, vlees, groente, fruit, kaas, brood, honing, olijfolie en wijn.

Pienza

Pienza is elke eerste zondag van de maand de thuisbasis van de maandelijkse Mercatino dei Prodotti Biologici e Tradizionali della Val D’Orcia. De eeuwenoude straten en pleintjes van Pienza vormen een betoverend decor voor deze verrukkelijke markt, waar biologische producten en oude ambachten en tradities uit de streek hoogtij vieren. Proef hier zeker een stukje pecorino, de smakelijke schapenkaas die vooral in Pienza en omstreken onovertroffen is! De afgelopen jaren hebben zich aan de kraampjes van lokale boeren en producenten ook portret- en landschapsschilders toegevoegd. Deze laatste vind je voornamelijk in de prachtige Via dell’Amore – de Straat van de Liefde.

San Miniato Alto

Op de biologische markt van San Miniato Alto, het hooggelegen gedeelte van het plaatsje San Miniato, kan je echte verse melk rechtstreeks van de koe drinken. Il Mercatale vindt elke derde zondag van de maand plaats op en rond het Piazzale Dante Alighieri en is helemaal gewijd aan de lekkerste, meest pure producten die het land en de natuur in deze streek in Toscane voortbrengen, met veel producten met een Slow Food-keurmerk.

Markt in de Chianti

Ook de dorpjes in de Chianti in Toscane hebben hun eigen markt. Op dinsdagochtend is er weekmarkt in Strada in Chianti. Twee dagen later, op donderdagochtend, kun je groente, fruit, kaas, vlees en wijn inkopen op de weekmarkt van Tavarnelle Val di Pesa. In Greve in Chianti is er elke zaterdagochtend markt op het Piazza Matteotti; op zondagochtend strijkt de markt neer in Panzano in Chianti. Van februari tot en met november is er in Greve in Chianti elke vierde zondag van de maand ook een biologische markt met kaas, olijfolie, brood, wijn en ander lekkers, de Mercatino Biologico Il Pagliaio.