Antiekmarkten in Toscane

Toscane kent een grote hoeveelheid markten. Van het kleinste gehucht tot de grote steden, overal is er wel eentje te vinden. Naast de gebruikelijke weekmarkten met kleding, tassen, schoenen, groente en fruit, zijn er ook regelmatig antiekmarkten en rommelmarkten in Toscane. Toscane-Nu geeft een selectie van de belangrijkste antiek- en vlooienmarkten. 

Arezzo

Het historische centrum van Arezzo verandert ieder eerste zondag van de maand en de zaterdag daarvoor, in een walhalla voor antiekliefhebbers en koopjesjagers; door de straatjes van de stad vind je kraampjes met antieke meubels en kroonluchters, maar ook tweedehands boeken en allerlei delicatessen uit de streek.

De markt trekt belangstellenden en koopjesjagers vanuit heel Europa. Je zult denken dat je op een middeleeuwse markt bent beland. Een koopje zul je er niet snel vinden maar het is alleen al leuk om er overheen te wandelen!

Toscane_Arezzo-markt.jpg

Andere antiekmarkten in Toscane:

Mercatino dell’Antiquariato Lucca
Meer dan driehonderd kramen vol antiek en curiosa verzamelen zich elk derde weekend van de maand rondom de Duomo van Lucca. Op het Piazza Antelminelli, het Piazza San Giusto en het Piazza San Giovanni struin je in het hart van Lucca langs meubels, juwelen, oude boeken, kunst en servies. Tegelijkertijd vindt op het Piazzetta San Carlo en het Piazzetta dell’Arancio, Piazzetta dell’Arte plaats, een kleinere markt met veel lokale kunstenaars en ambachtslieden die hun creaties te koop aanbieden. Leuk voor een origineel souvenir! Elk laatste weekend van de maand is er op het Piazza San Giusto ook nog een kleine antiekmarkt.

Toscane_markt-lucca-antiek-1.jpg

Memorandia
Op de tweede zondag van de maand verzamelen antiekliefhebbers zich op het Piazza Baldaccio in Anghiari voor de markt Memorandia. Le cose raccontano is de ‘ondertitel’ van deze markt. ‘De spullen vertellen’ – en dat is inderdaad wat er gebeurt als je langs de kraampjes slentert. De uitgestalde waren vertellen van een ver verleden – en als ze niet voor zich spreken doen de eigenaren dat wel, met mooie verhalen over de herkomst van elk stuk antiek.

Cortonantiquaria
Cortona is 365 dagen per jaar een bezoek waard, maar wie behalve de sfeer van het stadje ook de lucht van oude boeken, antieke meubels en schilderijen op wil snuiven, bezoekt Cortona eind augustus, begin september, tijdens Cortonantiquaria. Montevarchi heeft ook een bijzonder mooie antiekmarkt, de Mercato Via dei Musei, die zoals de naam al aanduidt plaatsvindt aan de Via dei Musei. De markt is er elke vierde zondag van de maand en biedt een keur aan antiek en curiosa.

In Terranuova Bracciolini is er elke tweede zondag van de maand (met uitzondering van augustus) de Fiera Antiquaria del Valdarno, met een keur aan antiek en curiosa op en om het Piazza della Repubblica. Tijdens de laatste week van september is er in dit plaatsje de Fiera del Perdono, met een keur aan lokale lekkernijen om je vingers bij af te likken.

Toscane_markt-pistoia-antiek-1.jpg

Cecina
Elke laatste zondag van de maand is er in het historisch centrum van Cecina een kleine maar fijne markt met antiek en curiosa. In maart is er op het Piazza Guerrazzini Cecina ook Keràmina, waar je de mooiste creaties van keramiek kunt kopen. Voor wie wil, zijn er ook workshops waar je zelf leert werken met keramiek, zodat je eenmaal thuis al het moois na kunt maken.

Pistoia
in Pistoia is er elk tweede weekend van de maand een sfeervolle antiekmarkt. Ongeveer 150 kraampjes stellen zich dan op in de voormalige Ansaldo Breda-fabriek aan de Via Pacinotti, met antiek, curiosa, verzamelwaar en allerlei prullaria.

Prato
Le Bancarelle di Via Magnolfi is een antiekmarkt met naast antiek ook verzamelwaar en handgemaakte producten, die elke eerste en derde dinsdag van de maand wordt gehouden aan de Via Magnolfi in Prato. Liefhebbers van antiek bezoeken in Prato ook Collezionare in Piazza, elk vierde weekend van de maand (behalve in de maanden juni, juli en augustus) op het Piazza San Francesco.

Vicopisano
Of je nu een professionele verzamelaar bent of gewoon een liefhebber: de rommel- en antiekmarkt, Mercatino del Collezionismo, die elke tweede zondag van de maand wordt gehouden in het kleine Vicopisano is een geweldige plek om je te verliezen tussen alle curiosa en snuisterijen.

San Miniato
In het oude centrum van San Miniato, in de loggia’s van San Domenico, wordt elke eerste zondag van de maand een sfeervolle antiekmarkt gehouden. Originele stukken, bijzonder antiek, verzamelwaar en veel handgemaakte producten: deze markt trekt veel liefhebbers, hobbyisten en verzamelaars aan. Op de andere zondagen is er ook een antiekmarkt (behalve in augustus), maar dan staan de kraampjes op het Piazza della Repubblica.

In Viareggio is er elk vierde en vijfde weekend van de maand een antiekmarkt op het Piazza D’Azeglio. In Livorno is elke eerste zondag van de maand (behalve in juli en augustus) de Mercato del Passato, een kleine antiekmarkt op het Piazza Cavour. In Fiesole bij Florence vind je elke eerste zondag van de maand op het Piazza Mino da Fiesole de Mercato del Piccolo Antiquariato. In de schaduw van de romaanse kathedraal van Fiesole slenter je langs kraampjes met antiek en curiosa.

Op de eerste zaterdag van de maand is er een gezellige antiekmarkt in Colle Val d’Elsa, op het Piazza Arnolfo di Cambio. Van april tot en met oktober is er in de omgeving van Siena ook een antiekmarkt op de eerste zondag van de maand, en wel in het pittoreske Montalcino. Tijdens het tweede weekend van de maand strijken de antiquairs met hun spullen neer in Montepulciano.

Maremma
Elk tweede weekend van de maand is er op het Piazza Dante Alighieri, in het centrum van Grosseto, een gezellige antiekmarkt. In de schaduw van de Duomo tik je de leukste souvenirs uit grootmoeders schatkist op de kop. Je vindt er ook lokale delicatessen en biologische producten uit de Maremma.

Liefhebbers van antiek mogen ook Maremma Antiquaria niet missen, de antiekmarkt die van februari tot en met september elk derde weekend van de maand wordt gehouden in Marina di Grosseto. Eveneens een aanrader is de Mercato Antiquario in Orbetello. Elk eerste weekend van de maand worden het Piazza Eroe dei Due Mondi, het Piazza Plebiscito, de Corso Italia en de Via del Priore bedolven onder antiek en curiosa.