10x Toscane met kinderen

Heerlijk, in de zomer vakantie vieren in Toscane! Genieten van pittoreske dorpjes, een wijnroute door de Chianti en natuurlijk een bezoek aan Florence. Allemaal óók leuk voor kinderen – zeker met een lekkere lunch in de zon en een ijsje als beloning. Toscane heeft echter ook heel veel uitjes te bieden die gegarandeerd gejuich opleveren als je ze ’s ochtends aan de ontbijttafel oppert. Plezier voor het hele gezin dus! 

Toscane-Nu geeft 10 tips voor een dagje uit met de hele familie. 

Dolfijnen spotten in Viareggio

Het is de droom van elk kind en stiekem ook van elke volwassene: dolfijnen spotten. In de Versilia, de noordelijke kuststreek van Toscane, kan dat! Hier kun je een hele dag met dolfijnen doorbrengen. De tour start om 9.30 uur, als de catamaran, Krill genaamd, uitvaart. Vanaf de haven van Viareggio (die Madonnina heet) vaar je samen met zeebiologen richting noorden, op zoek naar dolfijnen. Uiteraard geven de biologen onderweg uitleg en is het mogelijk om op zee een duik te nemen. Rond 16.30 uur ben je weer terug in de haven. Kosten bedragen ca. € 55,00 voor volwassenen en ca. € 30,00 voor kinderen, inclusief lunch. In het weekend kun je ook een tweedaagse trip maken.

Kijk voor alle details en het maken van reserveringen op de website van Cetus Research.

Toscane_vespa-museum-1b.jpg

Naar het Vespa museum

Een bezoek aan een museum saai? Niet in het Vespamuseum in Pontedera (vlak bij Pisa)! In dit museum, op het terrein van de Piaggio-fabriek, is een permanente tentoonstelling te zien die voornamelijk gewijd is aan de Vespa, het icoon van Italië sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw. Je vindt er de mooiste en meest zeldzame Vespa’s die door grote kunstenaars als Salvador Dalì zijn ontworpen of tot een rijdend kunstwerk gemaakt.

Toscane_Clet-gevaarlijke-bocht.jpg

De hoogste glijbaan van Toscane

Toscane is natuurlijk één groot attractiepark, maar als je met kinderen door de heuvels toert hoef je niet van iedereen zo’n enthousiaste kreten te verwachten als in een achtbaan. Dat is wel anders als je naar Piccolo Mondo gaat, een pretpark in de buurt van Pisa.

Voor Piccolo Mondo geldt sinds kort een prezzo unico, één vaste toegangsprijs voor alle attracties, shows en zwembad (het zwembad is open van 1 juni tot half september).

Pinokkio

Een houten marionet, beter bekend als Pinokkio. De door Gepetto gemaakte pop met een neus die alsmaar langer wordt als Pinokkio een leugentje vertelt, is mede dankzij Disney wereldberoemd geworden. In Collodi, vlak bij Lucca, ligt een heel park dat aan Pinokkio is gewijd. Verwacht hier geen spektakel; het is een prachtig park met beelden uit het verhaal van Pinokkio – een goede reden om dat onderweg naar je vakantieadres voor te lezen of te luisteren. De grande finale van het park zal kinderen lang bijblijven: je eindigt in de bek van de walvis!

Dieren en dino’s

In Toscane heb je volop gelegenheid om dieren in het wild te spotten, van bijzondere roofvogels tot de speciale Chianina-runderen, waarvan de beroemde Florentijnse biefstuk wordt gemaakt. Voor kinderen is een dagje dierentuin soms echter veel leuker dan uren turen met de kans op een wild dier voor de lens. De leukste dierentuin van Toscane vind je in Pistoia, maar ook bij Poppi (provincie Arezzo) ligt een zoo. In de dierentuin van Poppi vind je veel meer wilde dieren uit de regio, zoals beren, wolven en stekelvarkens.

Dieren die normaal gesproken onder water leven, zie je in het Museo di Storia Natrale del Mediterraneo in Livorno, met dolfijnen en walvissen die bijna echt lijken! Bij Peccioli (Pisa) vind je geen levende dieren, maar tal van nagemaakte dinosaurussen. Weer eens wat anders, zo in het Toscaanse landschap!

Het water in!

Natuurlijk is het heerlijk zwemmen aan de Toscaanse stranden, maar voor een anders dan anders dagje waterpret ga je naar een van de twee grote waterparken langs de Toscaanse kust. Ze heten allebei Acqua Village – één park vind je in het noorden, bij Cecina (Livorno), het andere ligt in het zuiden, bij Follonica (Grosseto). Op 14 juni gaan hun deuren open; vanaf die dag is urenlang waterpret gegarandeerd! Let wel: in deze waterparken is het dragen van een badmuts verplicht. Als je zelf geen badmuts hebt, kun je ze ter plekke kopen.

Ga in Florence op zoek naar verkeersborden met grapjes!

In Florence is er op elke straathoek wel een bijzondere kerk, een indrukwekkend palazzo of een uniek museum te vinden. Allemaal de moeite waard – ook met kinderen – maar leuker nog is de kunst die je gewoon op straat vindt! De Franse kunstenaar Clet voorziet talloze verkeersborden in het centrum van Florence van grapjes: een verkeersbord met een pijl krijgt een hartje en wordt zo een kleine Cupido, een verboden in te rijden bord verandert in een blikje sardines of een Pacman… Hilarisch om de stad door te wandelen aan de hand van deze verkeerskunst!

De dieren van Siena

Kun je in Florence de stad door struinen op zoek naar bijzondere verkeersborden, in Siena leiden de dieren je de weg. De stad is namelijk verdeeld in zeventien wijken, die (bijna) allemaal een dier als symbool hebben. Vind jij de fontein van de schildpad, de uil (hoog op een paal), de kleine rups, de olifant met een toren op zijn rug, de wolvin en de dolfijn?

Fietsen in Lucca

Hoewel fietsen in de meeste Italiaanse steden lang niet zo ingeburgerd is als in Nederland, kun je in Lucca heerlijk op de pedalen klimmen. Fiets bijvoorbeeld over de ruim vier kilometer lange stadsmuren of trap door de straten van dit heerlijke stadje. Stop zeker even bij de Torre Guinigi en klim naar boven, voor een bijzonder uitzicht over de stad – en een bijzondere kijk op een paar hoog gewortelde bomen!

Gelato van GROM

Een ijsje is voor iedereen, van jong tot oud, een traktatie. Een van de favorieten van Stedenman is Gelateria Grom, die je in Toscane in Florence, Lucca, Siena en Viareggio vindt. Kies voor de altijd bijzondere smaak van de maand, voor het onovertroffen vanille-ijs of voor een van de frisse fruitsmaken. Buonissimo!