De uitvindingen van Leonardo da Vinci

In het dorpje Vinci vind je maar liefst twee musea die zijn gewijd aan architect, onderzoeker, kunstenaar, beeldhouwer, kortom alleskunner, Leonardo da Vinci. Op 15 april 1452 werd Leonardo da Vinci hier vlakbij geboren, in het gehucht Anchiano, op zo’n 40 kilometer van Florence. 

Toscane_musea-Museo-Leonardinanox-.jpg

Leonardo werd gedoopt in de Chiesa di Santa Croce in Vinci en hij bracht een groot deel van zijn jeugd door in dit stadje. Rond 1468, toen Leonardo 16 was, verhuisde de familie naar Florence. Vinci eert haar wereldberoemde inwoner met onder andere twee musea.

Museo Leonardiano

In het dertiende-eeuwse kasteel dat hoog boven de daken van Vinci uittorent, het Castello dei Guidi, huist nu het Museo Leonardiano. Hier zijn vooral schetsen te zien, die Da Vinci gedurende zijn hele leven optekende, plus een zestigtal modellen die hij aan de hand van deze schetsen in elkaar knutselde. Van een fiets, ski’s en een parachute tot vliegmachines, wetenschappelijke instrumenten en oorlogstuig.

Museo Ideale Leonardo da Vinci

Een tweede museum, het Museo Ideale Leonardo da Vinci, geeft een overzicht van het werk dat Da Vinci tijdens zijn leven heeft gemaakt. Je ziet hier kunstwerken, originele documenten en nagebouwde uitvindingen van Da Vinci. Het museum bevindt zich onder het kasteel van Vinci; er boven ligt een plein waarop in de open lucht een groot driedimensionaal model van zijn Mens van Vitruvius staat, waarmee hij de perfecte verhoudingen weergaf.

Museo Leonardiano
Via della Torre 2, Vinci

Museo Ideale Leonardo da Vinci
Via di Montalbano 2, Vinci

Geboortehuis Da Vinci

In Anchiano, een gehucht even buiten Vinci, is na een flinke restauratie het geboortehuis van Leonardo da Vinci ingericht als een klein museum. In het museum zie je onder meer een kopie van een van zijn notitieboeken, waarin hij de vlucht van de vogels bestudeerde.

La Casa Natale di Leonardo is dagelijks geopend. Van maart tot en met oktober kun je er van 10.00 tot 19.00 uur terecht, in de wintermaanden van 10.00 tot 17.00 uur.