Viva la Vespa!

In elke Italiaanse stad, in elk Italiaans dorp kom je hem tegen: de Vespa, in verschillende soorten, maten en kleuren. In Pontedera vind je een leuk museum over dit nog altijd populaire vervoermiddel.

Toscane_musea-Museo-Piaggio.jpg

Vespa

In Pontedera, dicht bij Pisa, staat de fabriek van Piaggio, waar nog steeds elke maand een enorme rits Vespa’s en Apes (de kleine wagentjes op drie wielen) van de lopende band rollen. Op het fabrieksterrein is tevens een museum gevestigd, waar je prachtige oude modellen, reclameposters en beschilderde versies van zowel de Vespa als de Ape kunt bewonderen. De originele Vespa waar Gregory Peck en Audrey Hepburn in de film Roman Holiday mee door Rome snellen, staat hier tentoongesteld, net als een door Salvador Dalí beschilderde variant.

Alle aspecten van de geschiedenis van Vespa worden in het museum kleurrijk en ondersteund door multimedia uit de doeken gedaan. Van de ruim 18 miljoen Vespa’s die sinds 1946 zijn gefabriceerd staan hier de prototypen en speciale uitvoeringen.

Toscane_vespa-museum-1c.jpg

Gilera

Naast de uitgebreide collectie van Vespa’s vanaf 1946 tref je in het museum ook een fraaie collectie van motoren en zijspannen van Gilera, vanaf 1909 tot nu. Ook andere producten uit de fabriek van Piaggio kun je in het museum zien, zoals een locomotief uit 1936 en een vliegtuigje uit 1951.

Museo Piaggio
Viale Rinaldo Piaggio 7, Pontedera
Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur.

(foto’s Dennis Faro)

Toscane_vespa-museum-1d.jpg