Monte Forato

Deze schitterende boog in de Alpi Apuane (in de provincie Lucca) is een natuurlijk verschijnsel in het noorden van Toscane – er is geen mensenhand aan te pas gekomen. Door water en wind ontstond een 25 meter hoge, 8 meter brede en 32 meter lange boog in de rotsen – en hiermee is de Monte Forato een van de grootste natuurlijke bogen in heel Italië. 

Het gat, Il foro, is ontstaan door regen en wind, die op dit stukje van de Alpi Apuane een bijzonder effect hadden. De natuurlijke elementen hebben hier voor een spectaculair schouwspel gezorgd.

Toscane_natuur-monte-forato-g.jpg

Wandel naar de Monte Forato

Vanuit Fornovolasco kun je een prachtige wandeling maken naar deze bijzondere berg. Je parkeert je auto op de parkeerplaats die je ziet als je in Fornovolasco aankomt. Bij Rifugio La Buca steek je de brug over de Turrite over. Meteen na de brug vind je nog een fonteintje met drinkwater. Het is raadzaam hier je drinkvoorraad goed aan te vullen. Vanaf hier volg je de rood/witte markeringen van CAI-route 6. Onderweg passer je onder meer een grot, de ruïnes van een oude molen en de resten van een middeleeuwse kerk. Na ongeveer vier kilometer bereik je de Foce di Petrosciana. Vanaf hier kun je CAI-route 6 of 12 nemen. Route 12 is wat lastiger, met meer klimwerk. Deze wandelroute is ongeveer 10 kilometer lang (heen en terug).

De Monte Forato bestaat feitelijk uit twee toppen, eentje op een hoogte van 1223 meter (de eerste die je bereikt) en de tweede, iets noordelijker, richting Pania della Croce, op een hoogte van 1209 meter. De twee toppen worden verenigd door de stenen boog.