Giardino di Boboli – Florence

De Giardino di Boboli strekt zich uit achter het Palazzo Pitti. Het is er goed toeven voor wie even de kunst van Florence op zich wil laten inwerken, voor wie een boek wil lezen in de schaduw van een pijnboom, voor wie wil wandelen of voor wie even wil mijmeren over de geschiedenis van Florence en de indrukken die in de stad zijn opgedaan.

De tuin, die meer weg heeft van een park, strekt zich over ruim 10 hectare uit. Hoewel iedereen er nu van mag genieten, was de tuin ooit een geschenk voor Eleonara de Toledo, de vrouw van Cosimo De’ Medici.

Toscane_tuinen-Fontana-di-Boboli-e-Palazzo-Pitti.jpg

Beeldhouwwerken

Het cadeau werd verfraaid met schitterende beeldhouwwerken van onder anderen Vasari, Ammannati en Buontalenti. Deze laatste kunstenaar bouwde een mysterieuze grot, waar ’s zomers soms concerten worden gehouden.

Dat is niet de enige plek waar vaak iets wordt georganiseerd. Het park telt namelijk ook een eigen amfitheater, waar De’ Medici’s hun gasten trakteerden op toneel en muziek. In het midden staat een obelisk, waarschijnlijk het oudste monument van de stad, met een enorme badkuip, die net als de badkuipen op het Piazza Farnese in Rome afkomstig uit de Thermen van Caracalla.

Wie romantiek zoekt, wandelt naar de Neptunusvijver, met een bronzen beeld van de zeegod met een drietand in zijn hand. Geniet van de schaduw in de Via del Biottolone, een laantje met aan weerszijden cipressen, die je naar L’Isolotto (het kleine eiland) met Giambologna’s beroemde Oceanusfontein brengt.