Panforte

Siena is bekend om panforte, dat letterlijk ‘stevig brood’ betekent. De geschiedenis van de panforte gaat bijna net zo ver terug als de geschiedenis van de Palio van Siena. Volgens de kenners werd de eerste panforte al rond 1200 gemaakt, toen de handel met het Verre Oosten dankzij de kruistochten tot bloei was gekomen. De inwoners van Siena maakten voor het eerst kennis met tot dan toe onbekende kruiden als kaneel, koriander, kruidnagel, kardemom en nootmuskaat.

Ingrediënten:

100 gram gedroogde vijgen
100 gram gekonfijte vruchtjes
10 gram pistachenootjes
100 gram hazelnoten
100 gram bloem
100 gram suiker
100 gram honing
2 theelepels kaneel
snufje zout en snufje witte peper
boter

Bereiding

Snijd de gedroogde vijgen in stukjes. Meng de vijgen met de gekonfijte vruchtjes, de pistachenootjes, de hazelnoten en de bloem. Doe de suiker en de honing in een pannetje met 1 eetlepel water. Roer goed door op laag vuur en kook in tot een dikke stroop (tot 130 °C). Roer 50 gram boter door de suikerstroop.

Vet een lage bakvorm in met boter en bekleed met bakpapier. Meng de warme stroop snel met alle droge ingrediënten en schep alles in de bakvorm. Duw goed aan (dat gaat beter met natte handen). Dit moet wel snel gebeuren want de stroop koelt snel af en wordt dan onhandelbaar. Zet de vorm 30 minuten in een voorverwarmde oven (150 °C). Laat na het bakken goed afkoelen en snijd de panforte voor het serveren in kleine puntjes.