Met de auto naar Toscane

Toscane is een zeer geliefde vakantiebestemming. Veel Nederlanders en Belgen trekken er jaarlijks op uit om deze mooie streek in Italië te bezoeken. Omdat de afstand tussen Nederland en Toscane goed te overbruggen is met de auto, kun je prima een autovakantie naar Toscane plannen. Met name veel gezinnen gebruiken de auto om naar hun vakantiewoning, camping of hotel in Toscane te rijden. Met de auto kun je het prachtige landschap in Toscane en de vele hoogtepunten verkennen in je eigen tempo. Wij vertellen je alles over een vakantie met de auto naar deze mooie streek in Italië. 

Autovakantie Toscane

Je kunt natuurlijk op verschillende manieren naar Toscane reizen. Je kunt het vliegtuig of de trein nemen, maar niets gaat op tegen een autorit. Met de auto naar Toscane rijden betekent dat je kunt stoppen waar je wil en dat je in Italië rond kunt rijden en meer kunt zien dan alleen één stad of camping. Zo kan je naar Florence rijden, of kan je een dagje een bezoek brengen aan Pisa. De auto biedt je heel veel vrijheid om alles van dit Italiaanse landschap te ontdekken.

Hoe lang is het rijden naar Toscane?

Wanneer je met de auto naar Toscane gaat, dan kost je dit meer tijd dan wanneer je bijvoorbeeld met het vliegtuig reist. De afstand bedraagt ongeveer 1.400  kilometer, afhankelijk van je woonplaats en de plaats van bestemming in Toscane. Een autorit naar Toscane kost vanuit Nederland ongeveer 13 tot 14 uur. De reis duurt in het echt natuurlijk altijd langer, omdat je op je route een aantal stops hebt om te pauzeren. Tel hier dus ongeveer 4 tot 6 uur bij op en je komt uit op een reis van ongeveer 17 tot 20 uur. Omdat dit een lange rit is, is het verstandig om onderweg te stoppen en in een plaats op je route te overnachten. Daarover vertellen we je hieronder meer.

Waar kun je onderweg overnachten?

Toscane ligt ongeveer 1400 kilometer verwijderd van Nederland. Je rit wordt langer, doordat je niet alleen maar op snelwegen, maar ook door passen en over of door bergen heen moet rijden. Dit zijn de mooiste ritten, maar zo’n prachtige route duurt vanwege het bijbehorende landschap wel wat langer. Het is dus verstandig om een overnachting te boeken.

Van tevoren stippel je je route natuurlijk al uit, en kun je bepalen waar je wilt overnachten. Afhankelijk van de landen waar je doorheen reist, kan je bepalen waar je ongeveer een pauze wil nemen. Dit kan bijvoorbeeld ergens in Duitsland of Frankrijk zijn, of bijvoorbeeld vlak voor de Brennerpas. Boek je overnachting van tevoren, zodat je zeker weet dat je daar die nacht terecht kunt. Houd in je planning rekening met eventuele files en wegwerkzaamheden. Plan je overnachting dus niet te strak.

Wat zijn de belangrijkste routes richting Toscane?

Om je bestemming te bereiken, kan je verschillende routes rijden. Wij hebben de routes die het meest gebruikt worden hieronder voor je neergezet. Alle routes vertrekken vanuit Nederland.

Route via Zwitserland
De meest voor de hand liggende route richting Toscane is een route die loopt via Zwitserland. Je rijdt via de Duitse Autobahn naar Basel en Luzern en je maakt gebruik van de Gotthardtunnel. Via Belinzona rijd je naar de grensovergang met Italië. Vanaf hier rijd je richting Milaan. Ga je naar het westen (Massa, Pisa, Lucca, Livorno, Grosseto) van Toscane? Volg dan de richting van Parma en La Spezia. Ga je naar het oosten (Florence, Pistoia, Prato, Arezzo en Siena)? Rijd dan na Milaan in de richting van Bologna en volg daarna Firenze (Florence). Kom je vanuit België dan kun je ook via Frankrijk (Metz-Straatsburg) naar Basel rijden.

Route via Oostenrijk
Je kunt ook naar Toscane rijden via Oostenrijk. Hoewel dit niet de snelste route is, wordt deze route wel door veel toeristen gekozen om de drukke Gotthardtunnel te vermijden. Wanneer je via Oostenrijk rijdt, ga je eerst Duitsland in en volg je Kufstein, Füssen en vervolgens de Fernpas om Oostenrijk binnen te rijden. In Oostenrijk rijd je via Innsbrück richting Italië en rijd je via de Brennerpas Italië binnen.

Wat kost het om met de auto naar Toscane te gaan?

Je moet er rekening mee houden dat je tijdens je autorit veel benzine nodig hebt. Dit zal dan ook je voornaamste kostenpost zijn. Ook betaal je tijdens je autorit tol op tolwegen, en moet je van tevoren een milieusticker aanschaffen om in Italië, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland steden in te mogen rijden. Een milieusticker Duitsland kan je kopen bij de GWK. Voor Zwitserland en Oostenrijk heb je ook een tolvignet nodig. Die kun je kopen bij de grensposten en of van tevoren online aanschaffen (bijv. bij de ANWB). Koop voor de Brennerpas een Videomaut bij de laatste twee benzinestations in Duitsland of online. Met Videomaut betaal je vooraf de tol (€ 8,50) en wordt je kenteken opgeslagen. Als je bij de Brennerpas aankomt, mag je de speciale Videomaut-bypass nemen en ontwijk je de (lange) wachtrijen bij de kassa’s.

Houd ook rekening met kosten als een autoverzekering, een ANWB abonnement voor pechhulp binnen Europa en het aanschaffen van producten die je in verschillende landen verplicht mee moet nemen in de auto.

Wat moet je meenemen in de auto?

Ieder land mag zelf bepalen welke items er verplicht zijn om mee te nemen in de auto. Wanneer jij naar Toscane in Italië gaat, rijd je door verschillende landen heen en moet je de verplichte items in huis hebben. Neem het volgende mee:
● Italië: gevarendriehoek, veiligheidshesje dat voldoet aan de EN471-norm.
● Duitsland: gevarendriehoek, veiligheidshesje, verbanddoos.
● Zwitserland: gevarendriehoek, tol vignet.
● Oostenrijk: gevarendriehoek, veiligheidshesje, verbanddoos

Ben je van plan om ook steden te bezoeken, zoals bijvoorbeeld Florence? Of wil je in Duitsland, Zwitserland of Oostenrijk overnachten in een stad? Schaf dan ook de verplichte vignetten aan. In Duitsland heb je bijvoorbeeld een vignet voor Duitsland nodig.

Rondreizen Toscane

Een groot voordeel van met de auto naar het Italiaanse Toscane rijden, is dat je eenmaal in Italië ook de mogelijkheid hebt om rond te rijden en meer van de streek te zien. Zo kan je verschillende steden bezoeken die de moeite waard zijn, zoals Siena met haar bekende plein, het toeristische Pisa met haar scheve toren, het karakteristieke San Gimignano of het grote Florence (in het Italiaans: Firenze) met haar schitterende dom. Ook kan je een bezoekje brengen aan het mooie Lucca, of even naar het strand rijden. Je leest het: er zijn genoeg tips voor dit bijzondere deel van Italië!

Rondreis Toscane: een vakantie om nooit te vergeten

Toscane in Italie is een prachtige streek. Hier vind je mooie natuur, levendige steden en een aangenaam klimaat waar je elke dag van mag genieten. Op iedere plek in deze regio valt wel iets nieuws te ontdekken. Hier kan je iedere dag van het jaar ontspannen genieten van een fijne vakantie!