Pasta van Martelli
Pasta
De familie Martelli produceert al pasta in Lari vanaf 1926, toen de broers Gastone en Guido zich begonnen te wijden aan dit werk. Tegenwoordig wordt het werk voortgezet door de derde en vierde generatie Martelli: de broers Dino en Mario samen met vrouw en kinderen.
De ambachtelijk gemaakte pasta van Martelli is vooral bekend en geroemd om haar smaak en poreusheid, waardoor de pasta en saus beter tot hun recht komen. Het familiebedrijf doet geen concessies aan de kwaliteit van de ingrediënten. Er wordt enkel gewerkt met het beste meel, gemaakt van de beste harde tarwesoort (durum) die met koud water wordt gekneed. Volgens kenners dragen ook de speciale bronzen pastavormen bij aan de unieke smaak van de pasta.
Drogen
Het droogproces wordt gedaan op lage temperaturen (maximaal 33-36 °C) en neemt 50 uur in beslag. De pasta krijgt op deze manier de goede smaak en garandeert een hoge poreusheid. De ambachtelijk gemaakte pasta van Martelli voelt ook een stuk ruwer aan dan de gladde soorten zoals wij die meestal gewend zijn. Dankzij deze eigenschappen smaakt de pasta erg goed ‘al dente’ en gaat uitstekend samen met klassieke sauzen. Bij Martelli maken ze bewust ook niet meer dan vijf soorten pasta: spaghetti, penne classiche, spaghettini, maccheroni di Toscana en fusilli di Pisa (de vorm van deze pasta verwijst naar de bekende Toren van Pisa, het is de spiraalvormige trap die je moet nemen om de top van de scheve toren te bereiken).
Martelli
Via dei Pastifici 3, 56035 Lari
foto’s Dennis Faro