Pasta van Martelli

Een van de beroemdste ambachtelijke pastafabrieken van Italië vind je in Lari, een klein dorpje in Toscane op 25 kilometer van Pisa. Aan de voet van het kasteel van Lari zit hier de pasta-fabriek van de familie Martelli. Zij produceren heerlijke spaghetti, penne en macaroni verpakt in de typische gele zakken.
Toscane_pasta-martelli.jpg

Pasta

De familie Martelli produceert al pasta in Lari vanaf 1926, toen de broers Gastone en Guido zich begonnen te wijden aan dit werk. Tegenwoordig wordt het werk voortgezet door de derde en vierde generatie Martelli: de broers Dino en Mario samen met vrouw en kinderen.

De ambachtelijk gemaakte pasta van Martelli is vooral bekend en geroemd om haar smaak en poreusheid,  waardoor de pasta en saus beter tot hun recht komen. Het familiebedrijf doet geen concessies aan de kwaliteit van de ingrediënten. Er wordt enkel gewerkt met het beste meel, gemaakt van de beste harde tarwesoort (durum) die met koud water wordt gekneed. Volgens kenners dragen ook de speciale bronzen pastavormen bij aan de unieke smaak van de pasta.

Toscane_martelli-5.jpg

Drogen

Het droogproces wordt gedaan op lage temperaturen (maximaal 33-36 °C) en neemt 50 uur in beslag. De pasta krijgt op deze manier de goede smaak en garandeert een hoge poreusheid. De ambachtelijk gemaakte pasta van Martelli voelt ook een stuk ruwer aan dan de gladde soorten zoals wij die meestal gewend zijn. Dankzij deze eigenschappen smaakt de pasta erg goed ‘al dente’ en gaat uitstekend samen met klassieke sauzen. Bij Martelli maken ze bewust ook niet meer dan vijf soorten pasta: spaghetti, penne classiche, spaghettini, maccheroni di Toscana en fusilli di Pisa (de vorm van deze pasta verwijst naar de bekende Toren van Pisa, het is de spiraalvormige trap die je moet nemen om de top van de scheve toren te bereiken).

Toscane_martelli-6.jpg
De familie Martelli is elke dag aan het werk in de fabriek, maar ze ontvangen ook graag bezoekers die willen zien hoe het in zijn werk gaat binnen zo’n familiebedrijf. Op afspraak kun je een rondleiding krijgen door het kleine pasta-bedrijf. De Martelli-pasta kun je ook in Nederland en België kopen in de betere speciaalzaken en delicatessenwinkels (en webshops).

Martelli
Via dei Pastifici 3, 56035 Lari

foto’s Dennis Faro

Toscane_martelli-1a.jpg
Toscane_martelli-3.jpg

Martelli