Lucca

De charme van Lucca ligt niet in grootse monumenten die kunnen wedijveren met de Toren van Pisa, maar juist in de fijne, op en top Italiaanse sfeer die in de straatjes van dit stadje heerst. 

Toscane_Lucca_(67).jpg

Fietsen over de stadsmuur

Het mooiste zicht op Lucca heb je vanaf de zestiende-eeuwse stadsmuur, die het centrum van de stad volledig omringt. De muur die we tegenwoordig zien, werd ooit gebouwd op de overblijfselen van een Romeinse muur en maakte deel uit van een ambitieus verdedigingswerk. Boven op de muur is een wandel- en fietspad met een totale lengte van circa vier kilometer aangelegd. Heerlijk om op een zomerse dag een stukje te fietsen en te picknicken met Lucca aan je voeten. Fietsen huren kan bijvoorbeeld bij Barbetti Cicli aan de Via dell’Anfiteatro 23. Ook het centrum van Lucca kun je prima op de pedalen verkennen.

Toscane_Lucca_Toscane_01.jpg

Het oude amfitheater

Dat Lucca een Romeinse stad is geweest, zie je vooral nog  het Piazza dell’Anfiteatro. Dit plein, waar je nu veel restaurantjes en souvenirwinkeltjes vindt, was in de tweede eeuw een arena, met eromheen tribunes en eronder kamertjes voor de gladiatoren en kooien voor de wilde dieren. De pastelkleurige huizen die het plein nu omringen, zijn gebouwd op de plek waar zich ooit de tribunes bevonden.

Elk jaar op 27 april verandert het Piazza dell’Anfiteatro in een kleurrijke bloemenzee, tijdens de Fiera dei Fiori di Santa Zita – een traditioneel bloemenfeest.

Toscane_Lucca_Toscane_02.jpg

Stad vol kerken

Lucca kent een heel scala aan schitterende kerken. De belangrijkste is de Duomo di San Martino, die is gewijd aan Sint Maarten, de beschermheilige van de stad. Je ziet hem dan ook verschillende plekken binnen en buiten de kerk opduiken. De flinke zuilengalerij en de talloze boogjes op de façade hebben een bijzonder visueel effect en vragen om foto’s uit verschillende posities. In de kathedraal vind je de Volto Santo, een houten crucifix met sterke, bijna primitieve, belijningen en een donker gekleurde Jezus.

Toscane_Lucca_Toscane_03.jpg

De San Michele in Foro staat zoals de naam al doet vermoeden precies op de plek waar zich vroeger het Romeinse forum bevond. De façade van deze kerk, een combinatie van romaanse en gotische elementen, is versierd met talloze zuiltjes die allemaal een ander patroon hebben. Ze leiden je blik naar het bronzen beeld van de aartsengel Michaël die onverschrokken een draak doodt.

Toscane_Lucca_Toscane_08.jpg

De oudste kerk van Lucca is de Basilica San Frediano. Je oog valt direct op het goudkleurige mozaïek op de voorgevel, maar loop ook even de kerk in om het bijzondere doopvont (met tempeltje!) te bekijken.

Toscane_Lucca_Toscane_07.jpg

Shoppen in de Via Fillungo

De Via Fillungo is de belangrijkste winkelstraat van Lucca, met veel schoenen- en kledingwinkels. In de zijstraatjes zijn de kleinere winkeltjes met lokale delicatessen als olijfolie, kastanjetaart, versgemaakte pasta en wijn te koop. Op de hoek met de Via d’Arancio rijst de Torre dell’Orologio op, die ook wel Torre delle Ore wordt genoemd. Met zijn 50 meter is deze klokkentoren de hoogste toren van de stad. Wie nog puf heeft, kan de 207 houten treden van deze toren beklimmen om te genieten van het uitzicht.

Toscane_Lucca_Toscane_04.jpg

Bomen boven op een toren

Ook de Torre dei Guinigi kan beklommen worden. Deze toren is iets minder hoog dan de Torre delle Ore. De Torre dei Guinigi maakte deel uit van een indrukwekkend complex van de rijke en machtige koopmansfamilie Guinigi. Boven zul je verrast zijn: er staan een paar eeuwenoude eiken op het dak!

Toscane_Lucca_Toscane_05.jpg

Piazza Napoleone

Het Piazza Napoleone is het grootste plein van de stad. Onder de platanen vind je een aantal gezellige terrassen en een antieke draaimolen. Het plein wordt aan één zijde gedomineerd door het Palazzo Ducale, waar regelmatig tentoonstellingen worden gehouden. Het Piazza Napoleone vormt in de zomer het toneel van een groot aantal openluchtconcerten van internationaal bekende artiesten.

Palazzo Pfanner

In Palazzo Pfanner aan de Via degli Asili in Lucca zie je een indrukwekkend trappenhuis versierd met prachtige fresco’s. Bij het palazzo ligt een prachtige Italiaanse baroktuin met schitterende beelden. In een gedeelte van het paleis startte de Oostenrijkse bierbrouwer Felix Pfanner in 1846 een bierbrouwerij. Het duurde niet lang tot Felix Pfanner het hele palazzo van de familie Controni kocht en de eerste Biergarten in Italië een feit was. Felix  Pfanner en zijn nazaten hebben het palazzo en de tuin zoals de Controni’s daar hun stempel op hadden gedrukt vrijwel geheel in tact gelaten. Ze gaven het paleis alleen hun eigen naam. In 1929 maakte de crisis een einde aan de bierbrouwerij van Pfanner. In het palazzo is een aantal vertrekken geopend voor publiek. Ook de beeldentuin is te bezichtigen. Er zijn plannen om de oude bierbrouwerij in ere te herstellen.

 

Toscane_Lucca_Toscane_06.jpg

Het Lucca van Puccini

Het bronzen beeld van de beroemde componist Giacomo Puccini op de Corte San Lorenzo staat op een steenworp afstand van zijn vroegere woonhuis, dat tegenwoordig een klein museum herbergt, met schetsen, kostuums, brieven en de piano waarop Puccini de opera Turandot heeft gecomponeerd. In Torre del Lago, een klein dorpje vlak bij Lucca, waar Puccini lange tijd woonde en waar hij ook ligt begraven, wordt in de wintermaanden de concertreeks Puccini e la sua Lucca uitgevoerd. Iedere avond kun je in de kerk van San Giovanni, waar Puccini gedoopt is, een concert bijwonen. In de zomer worden Puccini’s opera’s uitgevoerd aan de oever van het Lago di Massacciuccoli.

Culinaire tips Lucca

 • IJsliefhebbers halen hun hart op bij Gelateria Veneta, vlak bij het geboortehuis van Puccini, waar ze een enorme keuze aan zelfgemaakt ijs bieden. Via Vittorio Veneto 74 
 • Gelateria De’ Coltelli van ijsmaker Gianfranco Cutelli aan de Via San Paolini is bekroond met drie coni (hoorntjes) in het overzicht van de beste ijssalons in Italië, en dat betekent dat het ijs hier eccelente (uitmuntend) is. De’Coltelli maakt zo’n twintig heerlijke smaken per dag. Via San Paolini 10 
 • Cremeria Opera van ijsmaker Mirko Tognetti is een andere gelateria in Lucca die bekroond is met drie coni. Hier kun je genieten van klassieke smaken en eigen creaties. Viale G. Luporini 951 en Via di Sant’Alessio 927 
 • Gelateria Gelaterium is een andere ijssalon in Lucca die we kunnen aanbevelen. Je kunt hier zelf je ijs tappen (keuze uit 16 verschillende smaken) en kiezen uit verschillende toppings. Bij de kassa wordt je ijs gewogen en reken je af per 100 gram.
 • De beste bakker van Lucca en omstreken is Taddeucci. In 1881 bedacht de toenmalige bakker Jacopo Taddeucci de buccellato, een zoet broodje met anijs en rozijnen, inmiddels uitgegroeid tot een van de beroemdste lokale specialiteiten.
  Piazza San Michele 34 
 • Chiodino is een typerend aperitief voor Lucca. Het wordt gemaakt van witte wijn met een scheutje alcoholische gingerale. Caffè Di Simo, een bar met een rijke geschiedenis, is een van de meest karakteristieke gelegenheden om dit drankje te proberen. Puccini kwam hier al graag, dus er is nog een bijzondere historie ook!  Via Fillungo 58 
 • Stella Polare maakt elke avond een echt feestje van het uitgebreide aperitivo-buffet. Bestel een drankje, maak een keuze uit de heerlijke hapjes en geniet van de bijzondere sfeer in Lucca!
  hoek Piazza Napoleone en Via Vittorio Veneto 
 • Osteria Baralla is gevestigd in het vijftiende-eeuwse Palazzo Buonvisi. Sinds 1860 serveren de gastheren verschillende lokale specialiteiten, waaronder pappa al pomodoro, bollito misto, trippa en bistecca di manzo Chianina. Houd wel nog een gaatje over voor de huisgemaakte desserts. Via Anfiteatro 579 
 • Bij Buca di Sant’Antonio worden al vanaf 1782 de lekkerste regionale specialiteiten op tafel getoverd. Bestel als dessert zeker de buccellato semifreddo, waar je je vingers bij af zult likken. Via della Cervia 3