1. Home
  2. steden & dorpen
  3. Monteriggioni

Monteriggioni

Al vanaf grote afstand zie je Monteriggioni opduiken. De kenmerkende muren, met op zeer regelmatige afstand een robuuste toren, staan hoog boven op een heuveltop en steken zo boven de rest van het Toscaanse landschap uit.

_steden-monteriggioni-k.jpg

Monteriggioni is eigenlijk meer een versterkte burcht dan een dorp. Er zijn maar een paar straatjes, die allemaal slechts een klein stukje van het centrale plein afwijken. Monteriggioni had het in eerdere tijden dan ook vaak zwaar te verduren: het lag precies op de grens van de invloedssfeer van Florence en die van Siena en werd daardoor regelmatig onder vuur genomen.

Toch woonden er van begin af aan ook al gewone mensen in dit versterkte kasteel. Zo’n samengesteld dorpje, een grote burcht met wat dorpelingen, werd in die tijd terra murata of cittadella genoemd, waar ons woord citadel (burchtstad) van is afgeleid.

_steden-monteriggioni-g.jpg

Torens

Het meest kenmerkende van Monteriggioni zijn de verdedigingstorens, veertien in totaal (waarvan overigens slechts de helft nog origineel is, de rest is nauwkeurig gereconstrueerd), die deel uitmaken van de verdedigingsmuur. Deze torens werden door Dante ‘reuzen’ genoemd, omdat ze dankzij hun positie op een heuveltop zo groots oprijzen uit het landschap.

Toscane_Monteriggioni-dorpje.jpg

Binnen de muren vind je een klein, typisch Toscaans dorpje, met een groot plein, een kleine kerk en een paar kleine restaurantjes en wijnbarretjes. Maak een wandeling over de stadsmuren, met prachtig uitzicht op de Chianti en de Valdelsa, slenter door de kleine straatjes en geniet van een glas lokale wijn – dat is Monteriggioni op zijn best! Ieder jaar in juli wordt het stadje weer even ingenomen door ridders in harnas, tijdens La Festa Medievale, een feest waarbij je je terug in de middeleeuwen waant, met vuurspuwers, bijzondere optochten, shows en riddertoernooien.

In San Gimignano wordt in het Centro per le Arti San Gimignano 1300 gewerkt aan een miniatuurversie van het middeleeuwse Monteriggioni. Neem een kijkje aan de Via San Giovanni 50, waar je elke dag tussen 10.00 en 19.00 uur terecht kunt om zowel Monteriggioni als San Gimignano in miniatuur te zien. De toegang is gratis, alleen als je een audiotour mee wil nemen door het museum, betaal je een klein bedrag. Kijk voor actuele informatie en een routebeschrijving op de website SanGimignano1300.