Pisa

Pisa is natuurlijk beroemd om zijn Torre Pendente, de scheve toren die inderdaad een bezoek waard is. Maar de stad heeft nog zoveel meer moois te bieden. Neem dan ook zeker even de tijd voor een wandeling door Pisa aan de hand van onderstaande tips. 

Toscane_Italy_Pisa_01.jpg

Het Plein der Wonderen

De grootste bezienswaardigheden van Pisa liggen allemaal op het Piazza dei Miracoli, het Plein der Wonderen. Het bekendst is de klokkentoren, ofwel campanile, die dankzij de moerasachtige ondergrond in de loop der jaren behoorlijk scheef is komen te staan. Uiteraard moet deze toren op de foto, maar de mooiste plaatjes van het wonderlijke plein schiet je eigenlijk van bovenaf, als je de toren hebt beklommen. Hiervoor moet je wel een kaartje reserveren. Je krijgt namelijk een bepaalde tijd toegewezen waarop je naar boven mag. Te veel bezoekers tegelijk zou de toren immers nog meer uit het lood brengen…

Toscane_Italy_Pisa_02a.jpg

Naast de scheve toren vind je op dit plein ook de kathedraal of Duomo van Pisa, het schitterende Baptisterium (doopkapel) en het Camposanto, een prachtige begraafplaats waar volgens de overlevering aarde uit het Heilige Land is gestort. Hierdoor zouden dode lichamen binnen een etmaal tot een skelet verworden. In de galerijen rondom zijn schitterende fresco’s te zien, van bekende en minder bekende Toscaanse kunstenaars. Beroemd is vooral het fresco ‘Triomf van de dood’. De tekeningen die gebruikt werden om de fresco’s goed op de muren aan te brengen, zijn te zien in het Museo delle Sinopie. Leuk om de verschillende tussen de zogenaamde voortekeningen en de uiteindelijke fresco’s op te sporen!

Toscane_Italy_Pisa_03.jpg

Klein doornenkerkje

Van een heel andere grootte dan de imposante Duomo is het zogenaamde doornenkerkje aan de oever van de Arno. De Santa Maria della Spina (spina is Italiaans voor doorn) is vernoemd naar een bijzonder reliek dat er wordt bewaard: een doorn van de kroon die Jezus tijdens zijn lijdensweg moest dragen.

Piazza dei Cavalieri

Pisa is een levendige stad, iets dat deels te danken is aan het feit dat het een bekende studentenstad is. Italiaanse jongeren uit heel het land treden hier in de voetsporen van bekende geleerden als Galileo Galilei. Zijn huis is nog te bewonderen aan de Via Santa Maria 26, in de buurt van het Piazza dei Cavalieri. De naam Cavalieri verwijst naar de ridders van de heilige Stefanus, een orde van kruisridders die in 1561 werd opgericht door Cosimo I. Het aanzicht van het plein wordt gedomineerd door het Palazzo dei Cavalieri, waarop elke centimeter is versierd door tekeningen naar ontwerp van Vasari. Verder vind je hier de Scuola Normale Superiore, de Santo Stefano dei Cavalieri en het Palazzo dell’Orologio. Elk tweede weekend van de maand (behalve in juli en augustus) wordt op dit plein en in de omliggende straten een antiekmarkt gehouden.

Toscane_Italy_Pisa_05.jpg

Piazza Dante

Al vanaf 3 september 1343 heeft Pisa een eigen universiteit, die als een van de oudste universiteiten van heel Italië nog steeds zeer goed staat aangeschreven. Het Piazza Dante Alighieri, kortweg Piazza Dante, is het kloppend hart van de universiteitswijk. Geniet vanaf een van de terrasjes van de levendige sfeer, zeker als veel studenten hier aan het begin van de zomer de vakantie komen inluiden. Leuk detail: op het Piazza Sant’Ombone staat nog steeds de klokkentoren van de universiteit, waarmee al sinds 1785 het begin van de lessen wordt aangekondigd.

Botanische tuin

De botanische tuin van Pisa, die deel uitmaakt van de Universiteit van Pisa, is de oudste ter wereld. De tuin werd in 1544 gesticht door Luca Ghini, op initiatief van De Medici’s, om bomen, planten en kruiden met een geneeskundige werking te kweken. Nog steeds biedt de tuin een heerlijke omgeving voor een wandeling in het groen, door de bomentuin, kruidenperkjes en vijvers. In de tuin staat ook het natuurhistorisch museum van Pisa.

Toscane_Italy_Pisa_07.jpg

Nog meer musea

Naast het natuurhistorisch museum en het Museo delle Sinopie op het Piazza dei Miracoli is een bezoek aan het Museo di San Matteo een aanrader. Hoewel het niet zo bekend is, is het een van de belangrijkste musea voor middeleeuwse kunst in Italië. Je vindt er beeldhouwwerk van onder anderen Donatello, Andrea della Robbia en de Pisano’s en schilderijen van Simone Martini, die kon toveren met heldere kleuren en bladgoud. Een van de topstukken is de Madonna del Latte van Andrea en Nino Pisano, dat oorspronkelijk bedoeld was voor de Santa Maria della Spina. Het museum is gevestigd in een oud klooster, dat het geheel nog meer cachet geeft.

Aangezien Pisa een belangrijke havenstad was, is er sinds 1998 ook een uniek museum, Navi Antiche di Pisa – antieke schepen van Pisa. Hier zie je het resultaat van vrij recente opgravingen, waarbij een Romeinse vloot van ruim dertig schepen werd blootgelegd. Alle schepen, zowel de enorme zeeschepen als de kleinere bootjes, zijn overgebracht naar dit museum, waar je samen met een aantal andere voorwerpen uit de Romeinse tijd kunt bewonderen.

Toscane_Italy_Pisa_04.jpg

Getouwtrek

Op de Ponte di Mezzo over de Arno wordt elk jaar op de laatste zondag van juni Il Gioco del Ponte (het spel van de brug) gehouden. De verschillende wijken dagen elkaar dan uit om als eerste een acht ton wegende carrellone (kar) naar de overkant van de brug te trekken. Wie als eerste over de brug komt, mag zich een jaar lang de sterkste noemen.

Lichtjes langs de Arno

Ook op 16 en 17 juni is het feest in Pisa. San Ranieri, de patroonheilige van Pisa, wordt dan herdacht, en dat gebeurt op zijn Italiaans met een groot feest. Naast middeleeuwse processies en een markt op en om het Piazza dei Cavalli worden de oevers van de Arno schitterend verlicht. Er wordt een roeiwedstrijd in middeleeuwse kledij gehouden en ’s avonds schittert de hemel boven de stad dankzij spectaculair vuurwerk.

Nog meer kleur

Op de zijwand van het klooster van Sant’Antonio, vlak bij het Piazza Vittorio Emanuele II, is een kleurrijke schildering van graffitikunstenaar Keith Haring te zien. Tuttomondo (Heel de wereld), zoals het werk heet, is een van Harings weinige permanente schilderingen. De 180 vierkante meter worden ingenomen door 30 figuren, die symbool staan voor verdraagzaamheid en vrede. Keith Haring maakte Tuttomondo in 1989, een paar maanden voor zijn dood. Hij maakte het kunstwerk in precies een week.

Culinaire tips in Pisa

  • In de straatjes rondom het Piazza delle Vettovaglie vindt van maandag- tot en met zaterdagochtend een levendige markt plaats, met veel heerlijke Toscaanse producten. Piazza delle Vettovaglie 
  • Vineria di Piazza is een gezellige wijnbar aan het Piazza delle Vettovagli. Er komen veel studenten, waardoor er altijd een levendige sfeer hangt. Piazza delle Vettovaglie 14 
  • Chocoladeliefhebbers moeten op bezoek bij De Bondt, een luxe chocolaterie die wordt gerund door de Nederlander Paul de Bondt. Volgens de prestigieuze gids The Chocolate Companion behoort De Bondt tot de 15 beste chocolatiers ter wereld.
    Lungarno Antonio Pacinotti 23 
  • Het beste ijs haal je bij Gelateria De’ Coltelli van ijsmaker Gianfranco Cutelli aan de Lungarno Pacinotti is bekroond met drie coni (hoorntjes) in het overzicht van de beste ijssalons in Italië, en dat betekent dat het ijs hier eccelente (uitmuntend) is. De’ Coltelli maakt zo’n twintig heerlijke smaken per dag. Proef vooral het perzikijs! Lungarno Pacinotti 23 
  • Bij Casa della Panna, het ‘Huis van de Slagroom’ staan heel wat soorten koffie op de kaart, allemaal voorzien van een flinke toef verse slagroom. Via dei Mille 18 
  • Achter de rode deur van Osteria Porton Rosso wordt rond lunchtijd voor weinig geld een ‘pranzo veloce’, een snelle lunch, geserveerd, met elke dag een andere primo (pasta, risotto), vlees- of vis, een bijgerecht en koffie toe. ’s Avonds is de kaart uitgebreider, maar dan betaal je ook aanzienlijk meer. Vicolo del Porton Rosso 11 
  • Ristoro al Vecchio Teatro ligt aan een van de mooiste pleinen van Pisa. ’s Zomers kun je in deze prachtige enscenering genieten van bijvoorbeeld cecina (traditioneel brood van kikkererwten) met vongole. hoek Piazza Dante Alighieri / Via Collegio Ricci 
  • Wil je iets minder chic dineren, probeer dan de cecina bij Il Montino, waar ze traditionele gerechten uit Pisa en omgeving serveren. Volgens de Pisanen is de cecina hier de beste van heel de stad! Via del Monte 1 

(foto’s: Dennis Faro en Albert van den Boomen)