San Gimignano

San Gimignano staat ook wel bekend als het middeleeuwse Manhattan. Het stadje in Toscane heeft deze bijnaam te danken aan het grote aantal torens dat er in die tijd te zien waren. Het waren er toen maar liefst 72. Families bouwden tegen elkaar op. Hoe hoger de toren, hoe meer aanzien. In 1580 waren er nog 25 over. 

Toscane_San_Gimignano_(42).JPG

Hoeveel torens er nu nog overeind staan, daarover is niet iedereen het eens. De Nederlandse Wikipedia spreekt over dertien torens, de Italiaanse over zestien torens. Weer andere bronnen tellen veertien torens, de klokkentoren van de Collegiata en de woontoren van de familie Pesciolini tellen dan niet mee. Uit eigen ervaring putten is nog niet zo makkelijk: als je naar de stad toe rijdt, raak je de tel kwijt omdat de weg zo slingert; in San Gimignano zelf worden bepaalde torens steeds aan het oog onttrokken. Maar hoeveel het er ook zijn: ze zijn het belangrijkste kenmerk van dit Toscaanse heuvelstadje.

Toscane_Toscane_San_Gimignano_01.JPG

De hoogste toren

De oudste toren is de Torre Rognosa, 51 meter hoog. In 1255 werd bij wet verboden om een toren te bouwen die hoger was dan deze toren, maar deze wet werd later door de eigenaren van de zogenaamde Torre Grossa, aan het Piazza del Duomo, genegeerd. De Torre Grossa (Grote Toren), die ook wel de Torre del Podesta wordt genoemd, is met 54 meter de hoogste toren van de stad. Je kunt deze toren als enige van de overgebleven woontorens ook beklimmen. Boven wacht een prachtig uitzicht op San Gimignano en omgeving.

Ook bijzonder zijn de zogenaamde tweelingtorens op het Piazza del Duomo, die zijn gebouwd door de familie Salvucci. Ooit waren deze twee torens hoger dan de Torre Rognosa, hetgeen in strijd was met de in 1255 uitgevaardigde wet. De torens werden dan ook letterlijk een kopje kleiner gemaakt, zodat ze niet meer boven de Torre Rognosa uitstaken.

Toscane_Toscane_San_Gimignano_02.jpg

Benieuwd hoe San Gimignano aan zijn naam gekomen is? Bezoek dan het Museo Civico, aan de voet van de Torre Grossa, waar je een fresco van de heilige San Gimignano vindt. In zijn handen houdt hij de stad die hij beschermde tegen de Hunnen en die later zijn naam zou krijgen. Het is geschilderd door Taddeo di Bartolo. In de Sala di Dante, waar de beroemde schrijver uit Florence een tijdje verbleef, is nu een prachtige Maestà te zien.

Toscane_Toscane_San_Gimignano_03.jpg

Fantastische fresco’s

In San Gimignano kunnen kunstliefhebbers hun hart ophalen. Er zijn een aantal fantastische frescocycli te zien. In de Duomo, die officieel Collegiata di Santa Maria Assunta heet, schilderden Ghirlandaio en Taddeo di Bartolo de schitterendste taferelen. In de Sant’Agostino zorgde Benozzo Gozzoli voor unieke fresco’s met als onderwerp het leven van de heilige Augustinus.

Toscane_steden-san-gimi-invul2.jpg

Santa Fina

Santa Fina is de patroonheilige van de stad. In de Duomo is er een prachtige kapel aan haar gewijd. In het voormalige Santa Chiara-klooster vind je Spezeria di Santa Fina, een prachtige antieke apotheek, genoemd naar de patroonheilige van de stad. Daarnaast vind je hier een klein archeologisch museum en een ruimte voor moderne kunst, waar regelmatig interessante fototentoonstellingen te zien zijn.

Het lekkerste ijs

Het Piazza della Cisterna, Plein van de Put, is vernoemd naar de middeleeuwse waterput die in het midden van het plein prijkt. Het plein is nu echter vooral beroemd vanwege Gelateria di Piazza, de ijssalon van Sergio Dondoli, die volgens velen het lekkerste ijs ter wereld maakt. Probeer vooral zijn Vernaccia-ijs (met de beroemde lokale witte wijn) of de bijzondere crema di Santa Fina, dat inderdaad is vernoemd naar de patroonheilige van de stad. Andere aanraders zijn het champagne/grapefruit-ijs, chocolade-ijs (van de chocolade van Amedei) en de fruitsmaken.

Toscane_Toscane_San_Gimignano_04.jpg

San Gimignano in miniatuur

Het project SanGimignano1300 heeft ervoor gezorgd dat je even een blik kunt werpen op San Gimignano zoals het er in het jaar 1300 uitzag. In tien verschillende settings zie je hoe de miniatuurhuizen en –torens die zo kenmerkend zijn voor San Gimignano er in 1300, toen de stad enorm welvarend was, uitzagen. San Gimignano telde rond die tijd maar liefst 72 hoge woontorens en veel rijk versierde palazzi, waarvan er in de loop der tijd helaas veel verdwenen zijn. Hier schitteren ze echter nog steeds, dankzij de vaardige handen van Michelangelo Rubino en zijn team van miniatuurkunstenaars.

Galleria Continua

San Gimignano biedt ook hedendaagse kunst. In een oud bioscoopcomplex uit de jaren vijftig kun je nu terecht voor steeds wisselende exposities van moderne kunstenaars van over de hele wereld.

Vernaccia

De beroemde Vernaccia-wijn uit de omgeving van San Gimignano kreeg in 1966 het eerste DOC-keurmerk voor witte wijn. In het kleine Museo del Vino leer je meer over de geschiedenis van deze goddelijke drank. Proeven kun je onder andere bij Casa delle Vacche, ten noorden van San Gimignano, tussen de wijngaarden waar de Vernaccia-druif groeit. Geniet van dit koele ‘witte goud’ en neem zeker ook een fles mee voor thuis!

Toscane_Toscane_San_Gimignano_07.JPG

Culinaire tips San Gimignano

 • Voor ijs ga je, zoals je hierboven al kunt lezen, naar Sergio Dondoli’s gelateria aan het Piazza della Cisterna.
  Piazza della Cisterna 4 
 • Bij Lucia en Maria worden je de lekkerste taarten, koekjes en gebakjes voorgezet. Proef vooral de mandorlato delle torri, een smakelijke amandelcake die is vernoemd naar de torens van dit stadje.
  Via San Matteo 55 
 • In de kleine wijnkelder die Chiribiri is (er is slechts plek voor 22 personen) lijkt het alsof je midden op straat eet. Op het menu staat eigenlijk te veel lekkers om te kiezen, maar een verkeerde keuze kun je hier niet maken.
  Piazza della Madonna 1
 • Cum Quibus is een van de best bewaarde geheimen van San Gimignano. Kies een echte Toscaanse traktatie (ribollita, pici, wild zwijn) en geniet tussen veel locals van de gezellige sfeer. Reserveren is aan te raden.
  Via San Martino 17 
 • In de voormalige wijnkelders van een van de oudste palazzi van San Gimignano serveren Lidia en Fabio de lekkerste Toscaanse specialiteiten. Probeer zeker de risotto Perucà.
  Via Capassi 16 
 • Geniet in een tot restaurant verbouwde kerk net even buiten San Gimignano van de lekkerste Toscaanse specialiteiten. In de zomer kun je ook dineren op het aangrenzende terras, met spectaculair uitzicht op de skyline van San Gimignano.
  Localita’ Strada 27

(foto’s: Dennis Faro en Albert van den Boomen)

Toscane_Toscane_San_Gimignano_06.jpg