Elba

Elba, het droomeiland voor de Toscaanse kust, wordt in het Italiaans altijd aangeduid als Isola d’Elba. Het eiland is beroemd vanwege Napoleon die er een tijdje, geheel tegen zijn zin, verbleef. Hij ging vaak naar een uitkijkpunt om naar Corsica te staren, op heldere dagen goed zichtbaar. 

Je kunt vanaf Piombino op het vasteland van Toscane, meerdere keren per uur een ‘traghetto’ nemen naar het eiland, je komt aan in Portoferraio, de hoofdstad van Elba. De reis duurt een uurtje en is prachtig.

Toscane_elba-portoferraio.jpg

Portoferraio ligt in een schitterende baai die helaas een beetje wordt verpest door de traghetti en andere grote schepen die aan komen leggen in de haven. De oude havenstad is een bezoek waard. De naam Portoferraio betekent ‘haven van ijzer’. De naam van het eiland, Elba, komt van Ilva en dat komt van een soort ijzer dat er duizenden jaren geleden al werd gewonnen (Ilvaite).

Elba werd (honderden jaren voor Christus) ingenomen door de Etrusken, daarna Romeinen, toen door Pisa (dat was destijds een land) en daarna kwam het twee eeuwen lang in privé bezit van de Appiani familie. Daarna kwam het wederom in vele handen (waaronder Frankrijk) tot het uiteindelijk deel werd van Italie.

Toscane_elba-strand-natuur.jpg

Natuur

Elba biedt, afgezien van wat historische resten, vooral een prachtige natuur, in combinatie met heerlijke stranden en een schone, heldere, zee. Elba is een natuurpark (Parco nazionale dell’Arcipelago Toscano). Er zijn 130 stranden op het eiland en je kunt kiezen uit zandstranden in baaien om van te dromen, rotsstranden of kiezels. Boek een vakantiehuis bij bijv. Interhome.nl en geniet van een heerlijke vakantie op Elba!

Er zijn veel stranden die je alleen via de zee kunt bereiken en die vaak vrijwel verlaten zijn, zelfs in de zomer. Een heel mooi strand is het kiezelstrand van Capo Bianco. De rotsen zijn van zuiver wit graniet en het onderliggende strand van witte kiezelsteentjes, wat het heldere water van de zee een schitterende turkooise kleur geeft.

Wandelen en fietsen

Je kunt prachtige wandelingen maken, bijvoorbeeld op de Monte Capanne, de hoogste berg op het eiland met 1019 meter (er gaat een kabelbaan omhoog mocht je niet willen lopen, vanaf Marsciana Alta). Ook rondom alle andere stadjes op het eiland kun je wandelen op paden die goed zijn aangegeven.

Fietsen (racefiets of mountainbike) kan ook en is een waar genot, maar niet na half juni of voor eind september, omdat het in het hoogseizoen behoorlijk druk is met auto’s en bussen. In een paar dagen doorkruis je het hele eiland en heb je alles kunnen bekijken. Mountainbike paden zijn er in overvloed.

Toscane_elba_capoliveri-1.jpg

Stadjes

De stadjes om te bekijken zijn, naast Portoferraio, Capoliveri (bovenop een berg), Porto Azzurro en Marsciana. Een schitterende weg is die van Marsciano Marina naar Poggio, Marsciana, S.Andrea, Pomonte, Marina di Campo en daarna landinwaarts richting Procchio en weer terug naar Marsciana Marina.

Je kunt, naast genieten van strand, zon en zee, wandelen en fietsen, ook duiken, bootjes huren en rondom het eiland varen, klimmen, golfen, paardrijden en paragliden. De stadjes en dorpjes bruisen van gezelligheid, overal zijn restaurants en bars en ook uitgaan kan op vele plekken. Kortom, het eiland heeft echt voor iedereen wel wat te bieden!

Markt

Ook op het eiland Elba kun je natuurlijk naar de markt! Naast groente, fruit, vlees, vis, brood, bloemen, kleding en huisgerei vind je op de eilandmarkten vaak ook typische eilandspecialiteiten. Elke dag van de week is een van de stadjes op het eiland aan de beurt. Op maandag is er markt in Rio Marina, op dinsdag in Rio nell’Elba. Marina di Campo is woensdag aan de beurt, terwijl je op donderdag langs de kraampjes kunt struinen in Capoliveri en in Procchio.

Op vrijdag is er markt in de havenplaats Portoferraio, op zaterdag in Porto Azzurro en op zondag in Lacona. In de zomermaanden zijn er in Marciana Marina, Capoliveri, Portoferraio en Porto Azzurro ook regelmatig avondmarkten, met veel delicatessen, souvenirs en cadeautjes. Onvergetelijk is ook een bezoek aan de Mercato del Pesce, die elke zaterdagochtend wordt gehouden in Procchio. Naast verse vis vind je hier ook kraampjes met andere lekkernijen, verse groente en fruit.

Dit artikel is een bijdrage van Willemijn Lindeboom. 

Toscane_elba_italy-1.jpg

Elba