Agenda Augustus

De Agenda van de maand augustus laat zien dat dit de tijd is van de zomerfestivals en muziekfestivals in Toscane. Maar ook van traditionele evenementen als de Palio in Siena, middeleeuwse feesten in Volterra en rollende wijnvaten in Montepulciano. In onze Agenda vind je een overzicht van een aantal interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen in augustus in Toscane.

Evenementen en Festivals

Estate Fiesolana
Het Romeinse amfitheater in Fiesole, een mooi plaatsje net buiten Florence, vormt ’s zomers het toneel voor schitterende concerten en optredens tijdens het festival ‘Estate Fiesolana’ (Zomer in Fiesole). Het is een van de oudste openluchtfestivals van Italië. Tijdens de vijfenzeventigste editie van 15 juni tot en met 12 september 2023 geniet je deze zomer van muziek, theater, films en andere voorstellingen in het decor van het antieke Romeinse theater. Meer informatie en het programma op de website van Estate Fiesolana.

fiesole-estate

Puccini Festival
Het Puccini Festival in Torre del Lago is een operafestival van internationale allure aan de oevers van het Lago Massaciuccoli in Toscane. Het festival vindt jaarlijks plaats in de periode eind juli tot eind augustus (in 2023 van 14 juli tot en met  26 augustus) De opera’s worden opgevoerd in een schitterend decor, gebouwd op het water. Tijdens dit festival worden de mooiste opera’s van Giacomo Puccini uitgevoerd! Via deze link vind je meer informatie.

Sagra dell’acquacotta
Wie in augustus in de Maremma is, valt met zijn neus in de acquacotta, de lokale soep die letterlijk vertaald ‘gekookt water’ betekent. Er worden dan namelijk een aantal sagre dell’acquacotta gehouden, dorpsfeesten ter ere van deze regionale soep waar de lokale bevolking je graag laat proeven.

Sagra del cuniglio fritto
In San Miniato vindt van 3 tot en met 27 augustus 2023, elke week van donderdag tot en met zondag, het Sagra del cuniglio fritto plaats. Een culinair festival rond de lokale specialiteit, het gebakken konijn.

Vallende sterren
In de nacht van San Lorenzo (10 augustus) wordt op tal van plaatsen in Toscane getoost op elke vallende ster die aan de hemel te zien is. Deze bijzondere nacht wordt daarom ook wel ‘Nacht van de Vallende Sterren’ genoemd.

Terug naar 1398 in Volterra
Op de derde en vierde zondag van augustus waan je je in Volterra weer even helemaal terug in de tijd tijdens Volterra AD 1398. Het Toscaanse stadje wordt een middeleeuws dorp, precies zoals het was in 1398, met inwoners in middeleeuwse kledij, vaandelzwaaiers, middeleeuws eten en drinken en riddertoernooien. In 2023 vindt het festival plaats op 13 en 20 augustus.

Balestro del Girifalco
Tijdens de Balestro del Girifalco op 14 augustus in Massa Marittima nemen vierentwintig kruisboogschieters, acht uit elk van de drie wijken waarin het stadje al eeuwen is verdeeld, het tegen elkaar op. De wedstrijd wordt voorafgegaan door een schitterende historische stoet en spectaculaire demonstraties vaandelzwaaien.

Sagra della Bistecca
Tijdens de Sagra della Bistecca van 12 tot en met 15 augustus 2023 lopen alle inwoners van Cortona watertandend over straat. Men bakt dan namelijk de beste biefstukken. Op een enorme grill bereiden ervaren chef-koks de beste bistecche van Chianina-rund. Je geniet ervan in combinatie met goede wijn.

Ferragosto
Op 15 augustus is het groot feest in Italië! De Italianen vieren dan Ferragosto, oftewel Maria Hemelvaart. Dit is voor de Italianen een van de belangrijkste katholieke feesten. Met Ferragosto zijn alle Italianen vrij en ligt het openbare leven vrijwel stil. De Italianen vieren feest, hetgeen ze vooral doen door met familie en vrienden uitgebreid te tafelen.

Palio van Siena
Twee keer per jaar, op 2 juli en 16 augustus, houdt heel Siena de adem in, als de paarden van tien verschillende wijken om het beroemde schelpvormige plein Piazza del Campo rennen, tijdens de Palio van Siena. De paardenrace bestaat uit slechts drie ronden over het Piazza del Campo, waardoor de strijd vaak in enkele minuten wordt beslecht.

Bravio delle Botti
In Montepulciano rollen elke laatste zondag van augustus de wijnvaten door de straten. Tijdens de Bravio delle Botti, de Race van de Wijnvaten, nemen acht verschillende stadsdelen (contrade) het tegen elkaar op door enorm zware wijnvaten tegen de heuvel op te rollen. Twee spingitori (duwers) van elk team duwen een loodzwaar houten vat (80 kg) over een parcours van 1800 meter omhoog tot de finish op het Piazza Grande in Montepulciano. De wedstrijd is zondag 27 augustus. Vanaf 19 augustus is het al feest in Montepulciano.