Kolossale koepel in Florence

De Duomo, met zijn indrukwekkende koepel, en de ranke klokkentoren die naast de kerk de wacht lijkt te houden, torenen hoog boven alle andere monumenten van Florence uit. Ze zijn bijna overal in de stad te zien en vormen ook voor iedereen die de stad binnenrijdt een prima herkenningspunt.  

Toscane_Toscane__(94).jpg

Duomo

Een bezoek aan Florence kan dan eigenlijk ook niet anders beginnen dan op het plein waar deze imposante bouwwerken te vinden zijn, het Piazza del Duomo. Je vindt hier de Duomo met de klokkentoren, de Campanile, en de Battistero, de prachtige doopkapel gewijd aan Johannes de Doper.

De Duomo draagt officieel de naam Santa Maria del Fiore, ‘Heilige Maagd van de Bloem’. De gigantische kathedraal biedt onderdak aan maar liefst 30.000 gelovigen, en is daarmee één van de grootste kerken ter wereld, na de Sint Pieter in Rome, de Saint Pauls in Londen en de Duomo in Milaan.

Koepel

De indrukwekkende koepel is een ontwerp van Filippo Brunelleschi. De bouw van de koepel, met een spanwijdte van 42 meter aan de binnenzijde en 50 meter aan de buitenzijde, en met een vermoedelijk gewicht van 26.000 ton, nam enige tijd in beslag. Pas nadat er zestien jaar aan de koepel was gebouwd, werd in 1436 de laatste steen op zijn plek gemetseld. De koepel is nu een van de grootste attracties van Florence. Na het beklimmen van 463 treden heb je niet alleen een schitterend uitzicht over Florence en de omliggende heuvels, maar ook op de naastgelegen Campanile, de klokkentoren.

Lees meer over de Dom van Florence bij Florence-Nu.