Calcio Storico in Florence

Op 24 juni, de feestdag van San Giovanni (Johannes de Doper), de patroonheilige van Florence, verandert het Piazza di Santa Croce in een soort rugbyveld, als de Florentijnse wijken volgens traditie tegen elkaar voetballen. 

Toscane_evenementen-calcio-storico-in-florence-k.jpg

Op deze dag kun je genieten van het zogenaamde calcio storico, historisch voetbal. Of voetbal, eigenlijk is het Calcio Storico Fiorentino een combinatie van voetbal, rugby en worstelen. Al sinds 1530 strijden de verschillende wijken van Florence elk jaar op het Piazza Santa Croce om de overwinning. De hevige strijd wordt gevoerd tussen de vier historische wijken van Firenze: de Bianchi (witten) van Santo Spirito, de Azzurri (blauwen) van Santa Croce, de Rossi (roden) van Santa Maria Novella en de Verdi (groenen) van San Giovanni.

Eerst ontmoeten de teams elkaar in de halve finales halverwege juni en de winnaars strijden op 24 juni om 17.00 uur om de felbegeerde overwinning. De wedstrijd wordt voorafgegaan door een parade met de spelers van alle vier teams in historische kleding vanaf het Piazza Santa Maria Novella naar Piazza Santa Croce. De teams bestaan stuk voor stuk uit beren van kerels die met hun ontblote bovenlijven en pofbroeken in de kleuren van hun team het veld onveilig maken. Dat gaat gepaard met veel getrek, geduw en spektakel. Een gevecht zonder regels en zonder angst… Zeer de moeite waard! Een en ander gaat gepaard met een historische optocht, vuurwerk en veel feestelijkheden.